16. helmikuuta 2019

sally salminen: katrina


Sally Salminen: Katrina
Suomentanut: Juha Hurme
Kustantanut: Teos (2018)
Sivuja: 448

Lukuhaasteet: Joka päivä on naistenpäivä -klassikkohaaste ja Reading Women Challenge, kohta 14. translated book published before 1945

"Hän oli kasvanut surun ja kivun läpi tämän kaiken yhteyteen ja juurtunut lopultakin Ahvenanmaan kallioiseen rantaan."

Sally Salmisen Katrina on kirja, johon tartuin lähes pelkästään Mitä luimme kerran -Lauran suositusten myötä. Luin sitä hiljakseen työmatkoilla Bookbeatista ja ennen kuin huomasinkaan, aloin odottamaan bussimatkoja, aamuja ja iltapäiviä, Katrinan äärelle palaamista ja lopulta sen luettuani oli pakko käydä ostamassa fyysinen kirja ja lainata se heti äidille. Niin hyvä Katrina oli. 

Katrina kertoo pohjanmaalaisesta maalaistytöstä nimeltä Katrina, joka suuripuheisen ahvenanmaalaisen Johanin tavattuaan päättää mennä naimisiin ja lähteä kiireen vilkkaa ilman kapioita Johanin matkaan ihanalle Ahvenanmaan saarelle, jossa omenapuut kukkivat ja kotitalo olisi valkea ja kaksikerroksinen. Saarelle saavuttuaan Katrinaa on kuitenkin vastassa ihan toinen todellisuus: Johan onkin hölmö suurisuu, jolla ei ole homeista torppaa parempaa kattoa tarjota tuoreelle morsiamelleen, omenapuista puhumattakaan. Köyhyys ja katkeruus kalvavat Katrinan mieltä ja vatsaa, mutta ylpeänä ja suoraselkäisenä pohjalaisnaisena hän ei anna periksi vaan jää Ahvenanmaalle. Siellä elämään tulevat kapteenit ja kapteenskat, useampi lapsi, naapurit ja kova työ pienillä tuloilla. 

Kirja on kertomus Katrinan elämästä Ahvenanmaalla iloineen ja suruineen, mutta ennen kaikkea se on kuvaus ihmisyydestä ja yhteiskunnasta. Salmisen kirja tuo mieleen Minna Canthin, niin terävää sukupuoliodotusten ja luokkajaottelun kritiikki on. Ihmiset ovat toistensa ahneuden armoilla ja köyhyyden kierteestä on lähes mahdotonta rimpuilla irti. Torpparinaisen rooli on kova ja yksinäinen, eikä iloja paljon ole: vaikka lapsien syntymä iloinen asia onkin, tuo se lisää suita ruokittavaksi jo muutenkin köyhälle perheelle. Kirja on myös kuvaus kumppanuudesta ja anteeksiannosta niin itseä kuin muita kohtaan. Omat virheensä ja toisten erheet annetaan anteeksi ajan saatossa, sillä muuten niin raskasta ja surullista elämää ei kestäisi. 

Hahmot ovat moniulotteisia, kieli sujuvaa ja Juha Hurmeen suomennos ilahduttava. Kirjaan on jätetty lainasanoja kuten afääri ja fundeerata, ja koskaan Ahvenanmaalla käymätön lukija voi kuvitella, että juuri noin Katrina olisi puhunut, pikkuhiljaa omaksunut ruotsinkielisiä sanoja suomen kielensä joukkoon. Katrina on kirja, jonka soisi päätyvän mahdollisimman monen käsiin, sillä tämä alunperin vuonna 1936 ilmestynyt helmi on juuri sitä - edelleen puhutteleva, upeasti kirjoitettu ja oman paikkansa klassikkojen hyllyssään lunastava. Katrina hyppäsi lempikirjojen joukkoon ja uskon sen kulkevan mukanani vuosia, lempeänä muistuttajana siitä, että uutuushylly ei ole ainut paikka löytää uusia kirjallisia rakkauksia. 

4 kommenttia:

 1. aa miten ihanaa, että pidit tästä näin! tää on kyllä yksi hienoimpia kotimaisia klassikoita, suuri onni, että se löysi uuden käännöksen myötä niin paljon uusia lukijoita - itseni siis mukaan lukien. tekisi ehkä mieli lukea alkuperäinenkin suomennos, minua paikoin häiritsi Hurmeen ääni teoksen seassa, mutta saattaahan se vähän kuviteltuakin olla, kun en muita versioita lukenut ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä haluaisin lukea lisää Salmiselta, täytyy varmaan katsella kirjastosta :) Tässä on myös upea kansi <3

   Poista
 2. Kuulostaapa hyvältä, minunkin pitää nyt muistaa lukea tämä! Lauran haasteeseen en taida enää ehtiä, mutta jos vaikka kesällä viimeistään. Tämä on niitä kirjoja, jotka noteerasin vasta tämän uuden suomennoksen myötä - aiemmin en ollut kuullutkaan Katrinasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu mulla, en ollut kuullutkaan Katrinasta tai Salmisesta kirjailijana ennen tätä suomennosta. Hienoa, että vanhoja kirjoja uskalletaan julkaista uudelleen!

   Poista

Mikä kiinnosti, mitä ajatuksia heräsi, mitä ajatuksia haluat herättää? Kiitos paljon kommentistasi♥