16. joulukuuta 2018

lily allen: my thoughts exactly

Lily Allen: My Thoughts Exactly
Kustantanut: Blink Publishing (2018)
Sivuja: 343

"It was just, I remember thinking back then, one of those things with one of those gross industry guys. No biggie.

But it is a big deal. It's all a big deal. Let's at least give it oxygen, air it out, begin to get rid of the smell of it. Let's try and teach our daughters to be stronger and more resilient, better at being less grateful, more insistent on being taken seriously, louder at saying no."

Lily Allenin My Thoughts Exactly oli vaikeampi, tärkeämpi, feministisempi ja henkilökohtaisempi lukukokemus ja kirja kuin odotin. Ostin kirjan, mutta kuuntelin sen kuitenkin äänikirjana, joka on Lilyn itsensä lukema. Se ei päästä vähällä, se kertoo omalla painollaan ja temmollaan sen totuuden ja tarinan, mikä Lilyllä on omasta elämästään. Se ei välttämättä ole ainut totuus tai "oikea" totuus, kuten Lilykin toteaa, mutta se on hänen totuutensa. 

My Thoughts Exactly on teemoittain etenemä omaelämäkerta, jossa Lily kertoo rehellisesti ja kaunistelematta perhe- ja rakkauselämästään, urastaan, päihdeongelmistaan, mielenterveyden hajoamisesta, julkisuudesta, yksityisyydestä, lapsen menetyksestä. Äänikirja toimi todella hyvin, sillä keskusteluihin tuli äänensävyt ja painotukset, ja ennen kaikkea Lilyn äänestä kuuli syvän väsymyksen. Väsymyksen taisteluissa keltaista mediaa ja henkeä uhkaavaa stalkkeria vastaan, loppuunkulumisen epävakaiden perheolosuhteiden, urapaineiden ja ulkonäköpaineiden alla, uupumuksen pimeyteen ja hulluuteen vetävien menetysten jälkeen, kun pitäisi taas elää "normaalisti". Kirja ei ole helppoa luettavaa tai kuunneltavaa, vaan se laittaa miettimään kuinka paljon vastoinkäymisiä ja putoamisia yhden ihmisen elämään mahtuu. Ja laittaa sen myös perspektiiviin: jos yhden valkoisen, menestyneen, rikkaan naisen elämään mahtuu tällaista, millaista on vähemmän etuoikeutetuilla?

Vaikka Lily ei kerro läheisistään imartelevasti, hän ei myöskään kaunistele omia tekemisiään. Aviomiestään pettävä, pienet lapsensa kotiin jättävä narkkariäiti ei herättäisi sympatiaa, ellei kuulisi koko kertomusta. Se ei tee teoista hyväksyttäviä, mutta ymmärrettäviä kylläkin omassa konteksissaan. Lily laittaa tekemisensä ja niiden seuraukset paperille, tekee selväksi että näin ei olisi pitänyt toimia. Kuitenkin hän laittaa tietyt asiat myös yhteiskunnalliseen kontekstiin, avaa sisältäpäin musiikkimaailman patriarkaattisia rakenteita, joissa nuori naislaulaja on pahnanpohjimmainen, jolle ei makseta tarpeeksi, jota käytetään hyväksi ja joka siitä kaikesta huolimatta hakee hyväksyntää, validaatiota, rakkautta, omaa ääntään. 

Olen kuunnellut Lily Allenia The Fear -singlestä lähtien enemmän ja vähemmän. Ennestään tiesin, että hänen isänsä on jotenkin kuuluisa ja että hänen veljensä Alfie on näyttelijä Game of Thronesissa. Lilyn elämäntarina tulikin yllätyksenä ja järkytyksenä, sillä sen kaari tuntuu muutamia positiivisia välähdyksiä lukuunottamatta olevan täynnä vaikeuksia ja tuskaa. Kuitenkin kirja sai tuntemaan sympatiaa, ymmärrystä ja ehkä rakkauttakin. On valtavan rohkeaa kertoa tarinansa maailmalle, joka pyörii nuorten viihdealalla toimivien naisten ympärillä, välillä ihaillen ja jalustalle nostaen, välillä pohjamutiin lyöden, valehdellen ja manipuloiden. Kirjan takakannessa lukee: "When women share their stories, loudly and clearly and honestly, things begin to change - for the better. This is my story". Lily ottaa oman tarinansa haltuun medialta, stalkkereilta, faneilta, perheeltä, exiltä, nykyisiltä ja kertoo sen omana totuutenaan, omana tarinanaan. Se on feministinen teko, tilan ja äänen haltuunotto, osoitus siitä, että maailmaan mahtuu, maailma tarvitsee muitakin kuin miesten tarinoita, muitakin kuin menestystarinoita, muitakin kuin niitä tarinoita, jotka ovat päätepisteessään.

Tämä ei ole helppo tarina kertoa tai ottaa vastaan, mutta se on tarina, jollaisia maailma tarvitsee. Omalla tarinallaan Lily Allen ottaa askeleen kohti avoimempaa, haavoittuvuuden sallivaa ja kenties hiukan parempaakin maailmaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mikä kiinnosti, mitä ajatuksia heräsi, mitä ajatuksia haluat herättää? Kiitos paljon kommentistasi♥