27. heinäkuuta 2018

Rachel Hartman: Tess of the Road ~ "She still held sorrows, but she was not made of them. Her life was not a tragedy. It was history, and it was hers."

Rachel Hartman: Tess of the Road
Kustantanut: Random House Books for Young Readers (2018)
Sivuja: 544
Kuvasta kiitos @ireadlikephoeberuns 

Kiinnostaako fantasiakirja, jossa käsitellään naisten ja muunrotuisten syrjintää, raiskauskulttuuria, uhrin syyllistämistä, sisäistettyä naisvihaa, naisten marturbointia, kuuntelemisen tärkeyttä, käsitysten korjaamista ja maailman muuttamista? Jos vastaus on kyllä, lue Tess of the Road. 

Kirja esittelee maailman, jossa ihmiset ja lohikäärmeet elävät yhdessä. Lohikäärmeet voivat ottaa ihmisen muodon, mutta ovat silti lohikäärmeitä. Lohikäärmeitä on eri rotuja ja osa niistä vaihtavat sukupuolta luonnollisena osana elämäänsä. Ja jos kuvaus kuulostaa tutulta, maailma on sama kuin Rachel Hartmanin Seraphina-kirjassa, tässä kirjassa pääosassa on kuitenkin Seraphinan sisko Tess. 

Tess on utelias ja villi tyttö, joka rakastaa merirosvotarinoita ja haaveilee seikkailijan elämästä. Kirjan alussa käy kuitenkin ilmi, että Tess on tehnyt jotain kamalaa ja säädytöntä, jonka vuoksi hänen perheensä häpeää häntä ja hänelle on varattu elämässä vain kaksi roolia: kaksoissiskon kamarineitona oleminen siihen asti, kunnes sisko kihlautuu ja tämän jälkeen nunnaksi ryhtyminen. Tess tekee vaikean valinnan ja lähtee kotoaan etsimään toisenlaista elämää. Pakenemiseen sekoittuu pian myyttisen World Serpentin etsiminen Tessin lapsuudenystävän, Pathka-nimisen quiqutl-lohikäärmeen kanssa.

Suoraan sanottuna juoni tässä kirjassa ei ollut minulle se tärkein, mutta se oli silti hyvä. Ei päätä huimaavan uusi (päähenkilö lähtee ystävän kanssa etsimään jotain myyttistä asiaa), mutta toimiva. Välillä kuitenkin tunnuttiin harhautuvan siitäkin ja pienellä editoinnilla kirjan keskiosasta olisi voinut saada toimivamman. Kirja on hyvin pitkälti Tessin varassa, joten jos et pidä hahmovoittoisesta kerronnasta, tämä ei välttämättä ole sinun kirjasi. Tess on kuitenkin hahmona loistavasti kirjoitettu ja hänen kokemustensa kautta käsitellään feministisiä teemoja. Kaikissa kirjassa esitetyissä hahmoissa on monenlaisia puolia, eikä kukaan jää yksioikoisen hyväksi tai pahaksi. Vaikka kirja onkin naisten huonoa asemaa kritisoiva, ei naisia silti kuvata ongelmattomina enkeleinä ja uhreina.

Kirjasta ei jää epäselväksi, mitä kirjailija ajattelee seksuaalisesta väkivallasta tai naisen asemasta ja kirjaa onkin mainostettu vastauksena #metoo-liikkeeseen. Herkimpien lukijoiden kannattaa huomioida, että kirjassa käsitellään mm. lapsen kuolemaa, seksuaalista väkivaltaa ja kaltoinkohtelua. Kirjasta käy hyvin ilmi, miten erilaisten instituutioiden luomat säännöt ja ennakkoluulot vaikuttavat siihen, miten ihmisiä ja muita olentoja kohdellaan ja alistetaan. Kirjassa hienoa on se, että tällaisessa hyvin jyrkässä ympäristössä kasvaneen Tessin uudet kokemukset mahdollistavat hänelle sisäistetystä naisvihasta irtipäästämisen ja uusien käsitysten muodostamisen. Kukaan ei ole käsitystensä vanki, jos saa mahdollisuuden nähdä maailman toisella tavalla. 

Kirja on hankalista teemoistaan huolimatta toiveikas ja alku uudelle fantasiasarjalle. Seuraavan osan julkaisusta ei ole vielä tietoa, mutta sitä ennen aion tutustua Hartmanin Seraphina- ja Shadow Scale -kirjoihin, jotka sijoittuvat samaan maailmaan. Ja jos Prinsessoja ja astronautteja -lukuhaasteeseen on vielä fantasiakirja hakusessa, suosittelen Tess of the Roadia. Maailmaan ei mahdu liikaa merirosvoseikkailuista haaveilevia nuoria naisia ja lohikäärmeitä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mikä kiinnosti, mitä ajatuksia heräsi, mitä ajatuksia haluat herättää? Kiitos paljon kommentistasi♥