14. heinäkuuta 2018

5 syytä, miksi ostan kirjoja mielummin kuin lainaan niitä kirjastosta

Kävin eilen kirjakaupassa. Oikeastaan kolmessa. Ostin kangaskassillisen kirjoja ja kotona tilasin vielä kaksi lisää. Hyllyissä on jo niin paljon lukemattomia kirjoja, etten uskalla edes laskea. Miksi siis menin ja hankin lisää?

Syy nro. 1: Itseni palkitseminen
6-vuotias pikkusiskoni oli meillä hoidossa viikon. Niin rakas ja ihana kuin siskoni onkin, on hän ekstroverttiluonteensa ja huomionhakuisuutensa takia tällaisella omissa oloissa viihtyvälle kotihiirelle hiukan hengitysharjoituksia vaativa henkilö. Tästä viikosta selvittyäni päätin siis lähteä kirjaostoksille, olinhan sen ansainnut. 

Syy 2: Lohtushoppailu
Olen halunnut pikkutytöstä asti koiran. Varovaisesti olen lähestynyt kasvattajia ja lupaava pentue oli näkyvillä. Saimme kuitenkin tietää, ettei emo ollutkaan kantava eikä pentua ole tulossa. Suoraan sanottuna itketti ja vitutti ja suretti todella paljon. Valitettavasti olen sen verran materialistinen, että uusien kirjojen ostaminen oli hyvä tapa piristää itseä. Lohtushoppailua parhaimmillaan siis. 

Syy 3: Kirja-alan ja kirjakauppojen tukeminen
Ostan kirjoja siksi, että haluan tukea kustannusalaa, kirjailijoita ja kirjakauppoja. Yksi uusista suosikeistani on Nide-kirjakauppa Fredrikinkadulla, joka on pieni, mutta valikoimaltaan loistava kauppa. Tilaan kirjat netistä lähinnä silloin, jos niitä ei ole saatavilla kirjakaupoista tai ne ovat huomattavasti halvempia tilattuna. Ostan kirjoja, jotta kustannusalalla tajutaan, että tällaisille kirjoille on kysyntää; koska haluan, että voin hengailla kirjakaupoissa jatkossakin eikä kaikki myynti siirry nettiin; koska kirjailijat todellakin ansaitsevat siivunsa kakusta. 

Syy 4: Keräileminen
Jatkuvasta tilanpuutteen kasvusta huolimatta keräilen tiettyjä kirjoja. En siis mitenkään sillä tavalla, että etsin pitkin antikvariaatteja jotain tiettyä kirjaa sen arvon takia, vaan sen takia, että tykkään omistaa tietyistä kirjoista useampia kappaleita. Tällöin niitä on helpompi lainata läheisille, kun itselle jää omat kappaleet yllättäviä lukuhimoja varten.

Syy 5: Kirjojen tuhoaminen
...tai siis näin jotkin kirjaharrastajat sanoisivat kirjojen käyttötapaani. Kun kirja on omani, kirjoitan siihen, alleviivaan ja joskus piirrän. Käännän sivut tunnontuskitta koirankorville ja selkämysten taittuminen ei ole juttu eikä mikään. Vaikka kirjastoa rakastankin, en tietenkääm kirjaston kirjoja kohtele näin. Lukukokemukseni syvenee ja arvion kirjoittaminen helpottuu, kun saan työstää kirjaa kynän kanssa. 

Jälleen kerran siis pankkitilille tuhoisa reissu on hyvin perusteltu! Kiinnostaisi kuulla, onko teillä samoja syitä kirjojen ostamiseen vai joitakin ihan muita?

6 kommenttia:

 1. Voi harmi toi koirajuttu 😓 toivottavasti sopiva koira löytyy pian ❤ ja sun kirjanostosyyt on kaikki ihan päteviä. Mulle tärkeää on ostaa esim. rodullistettujen kirjailijoiden feministisiä teoksia, koska heidän työtään pitää tukea ja kannattaa. Sääli sinänsä, että kotikaupungissani kirjakauppa tuntuu kuihtuvan - aika monet tilaan nykyään Adlibriksestä. Nytkin olis listalla muutama sellainen, jotka haluaisin omaan hyllyyni 😇

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos<3 Tuon vähemmistökirjailijoiden tukemisen olisi voinut nostaa vielä erikseen esille, hyvä kun sinä nostit! Se on kyllä tosi harmi, kun valikoimat huononee ja sitten ei jää muuta vaihtoehtoa kuin tilata. Onneksi nettikirjakaupatkin on ihania!

   Poista
 2. Aika samoja syitä minullakin on ostaa jonkin verran kirjoja, paitsi 5. kohtaa en itse harrasta. Kirja-alan tukemista en kyllä voi käyttää syynä, kun ostan kierrätyskeskuksista kirjoja.

  Toisaalta kun olen kirjastossa töissä, niin siitä syystä tulee lainattua ahkerasti. Toisaalta se on hyvä, koska kirjastot ovat kirjakauppojen ja kirja-alan suurimpia kannattajia ja mitä enemmän lainataan, sitä enemmän kirjastot ostavat kirjoja!

  Minulla on muuten sellainen tapa, että saatan lainata kirjan ja lukea, ja sen jälkeen ostaa sen omakseni. Jos siis on ollut niin hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta, kyllä kirjastojenkin käyttäminen kannattaa! Jossain vaiheessa itekin pyrin siihen, et vasta kirjastosta lainaamisen ja lukemisen jälkeen ostaisin, mutta tiettyjen kirjojen kanssa oon niin malttamaton/niitä ei löydy/oon hidas aloittamaan ja sit joudun palauttamaan kirjan keskeneräisenä, että sit mielummin ostan. Mutta sun tapa on kyllä mainio!<3

   Poista

Mikä kiinnosti, mitä ajatuksia heräsi, mitä ajatuksia haluat herättää? Kiitos paljon kommentistasi♥