13. kesäkuuta 2018

Johanna Rojola (toim.): Suffragettien city


Johanna Rojola (toim.): Suffragettien city
Kustantanut: Schildts (2011)
Suomentanut: Viljami Jauhiainen & Minna Hjort
Sivuja: 160

"Jos olet eri mieltä, ole ystävällinen ja painu helvettiin! 

Kiitos, olitte reippaita! Feminismi rulettaa!"
Suffragettien city on sarjakuva-antologia täynnä feminismiä, räävitöntä huumoria, norminpurkutalkoita ja herättelyä. Feministisen sarjakuvan kirjassa taiteilevat Karolina Bång, Lisa Ewald, Sara Granér, Sara Hansson, Nanna Johansson, Karin Casimir Lindholm & Liv Strömquist. Jos Strömquistin kirjat on jo luettu, valitettavasti tästä albumista ei löydy uutta tuotantoa, vaan Livin sarjakuva on julkaistu jo Prinssi Charlesin tunne -albumissa. Muut taiteilijat olivat minulle uusia, mutta ehdottomasti jatkossa lukemisen arvoisia. Jotenkin oli hauska ja hyvä herätä ajatuksesta, että vain Liv Strömquist tekisi feminististä sarjakuvaa. Kirjassa irvailtiin hyväntahtoisesti peniksille, tuotiin esiin monogamisen suhteen järjettömyys ja vaihtoehtoja sille ja mietittiin feminististä utopiaa. Osa sarjakuvista olivat yhden kuvan mittaisia, osa useamman sivun. Sarjakuva oli ihana, sillä se ei kaunistellut tai yrittänytkään puhua tärkeistä asioista niin haudanvakavasti ja asiallisesti kuin välillä tuntuu odotettavan. Feminismikin voi olla hauskaa, vaikkei sen esiin nostamat ongelmat sitä olekaan. 

Tämänkin sarjakuva-albumin jälkeen olen ylpeä feministi pilke silmäkulmassa ja nauru hymykuopissa. Feminismi tosiaankin rulettaa. 

2 kommenttia:

  1. Feministiset sarjakuvat (tai ylipäätään feminismi tai lähinnä Liv Strömquist) tuntuu olevan tämän vuoden juttu, joten pistän tämän ehdottomasti listalle! Kuulostaa huipulta teokselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laita ihmeessä! Tän lukee tosi nopeasti, mä luin istuessani kirjastossa, ei tarvinnu ees lainata :D

      Poista

Mikä kiinnosti, mitä ajatuksia heräsi, mitä ajatuksia haluat herättää? Kiitos paljon kommentistasi♥