19. toukokuuta 2018

Maryan Abdulkarim & Eveliina Talvitie: Noin 10 myyttiä feminismistä

Maryan Abdulkarim & Eveliina Talvitie: Noin 10 myyttiä feminismistä
Kustantanut: SKS (2018)
Graafinen suunnittelu: Mika Tuominen
Sivuja: 177

"Tätä kuulee välillä, että ihmisoikeuksien puolustaminen ja tasa-arvokeskusteluun lähteminen on ylellisyyttä, koska se koskee vain ihmisiä, joilla ei ole hävittävää. Pelätään, että yhteiskunta rankaisee meitä siitä, että puhumme epäkohdista tai vaadimme toisille sitä, mitä meillä on."

Minna Canthin päivänä ilmestyi se kirja, jota suomalainen yhteiskunta on tarvinnut jo kauan. Tervetuloa myyttäreihin.

Noin 10 myyttiä feminimistä murtaa 11 myyttiä feminismiin liittyen, joita ovat muun muassa "Feministit vihaavat miehiä" ja "Feminismi tavoittelee naisten ylivaltaa". Kirja on kirjoitettu Talvitien ja Abdulkarimin vuoropuheluna, mikä tekee kirjasta nopealukuisen ja todella mielenkiintoisen. Kirjoittavat kommentoivat toistensa sanomisia, tuovat esiin omia puutteitaan ja näkökantojaan ja vastaavat vihdoin epäilijöille, vihaavatko feministit miehiä. (Eivät, feministit vihaavat sortoa.)

Jokaisen myytin jälkeen myös määritellään feministisessä keskustelussa käytettäviä käsitteitä: mitä tarkoitetaan rakenteilla, patriarkaatilla, misogynialla ja seksismillä, mitä on intersektionaalinen feminismi. Jatkokehittelyidea, arvon kirjoittajat: kirja tai pamfletti, joka pelkästään määrittelee keskustelussa käytettävät käsitteet, ettei käsitteiden määrittely veisi tilaa muulta keskustelulta. Sitä voisikin jakaa kaikille niin peruskoulusta eduskuntaan. 

Alle 200-sivuinen kirja tuo esiin feminismin perusasioita, mutta ei ole turha luettava tiedostavallekaan lukijalle. Kirja vilisee mainintoja tunnetuista feministeistä ja lukijan iloksi loppuun onkin kerätty kirja- ja linkkilista kirjassa mainituista teoksista. Kirjoittajien henkilökohtaisten näkemysten kirjoittaminen auki tuo näkyväksi sen, että feminismin määritelmiä on monia ja eri ihmisille feminismi tarkoittaa eri asiaa. Kahdestoista myytti on murrettu: kaikki feministit eivät ole samanlaisia. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mikä kiinnosti, mitä ajatuksia heräsi, mitä ajatuksia haluat herättää? Kiitos paljon kommentistasi♥