1. maaliskuuta 2018

PRINSESSOJA JA ASTRONAUTTEJA -LUKUHAASTE 8.3.-8.9.2018

Naisista on moneksi. Kuitenkin naiset jäävät (muun muassa) taiteen saralla useammin varjoon kuin mieskollegansa. Prinsessoja ja astronautteja -lukuhaasteen (nimi tulee Sannin biisistä) tarkoituksena on innostaa tarttumaan sellaisiin kirjoihin, joihin emme tartu niin usein, nostaa sellaisia tekijöitä esille, jotka sitä enemmän ansaitsisivat. Näin mutu-tuntumalla haasteen genreissä naiset jäävät useimmiten vaille arvostusta, tehdään siihen muutos! Haaste alkaa kansainvälisenä naisten päivänä 8.3. ja kestää puoli vuotta.

Lukuhaasteet:

Naisen kirjoittama dekkari
SUOSITUKSIA Olen joskus lukenut jonkun Agatha Christien kirjan, mutta en muista minkä. Olen lukenut myös J.K. Rowlingin dekkareita, jotka hän kirjoittaa Robert Galbraith-salanimellä. En siis voi juuri suositella mitään, nyt muut apuun!
OMALLA LUKULISTALLA Fiona Barton: Leski

♀Naisen kirjoittama viihdekirja
SUOSITUKSIA Hävettävin tyhjiö lukukokemuksissani. "Hömppä"kirjallisuus kunniaan! Marko Suomi luki viime vuonna chick litiä, hänen blogistaan ainakin löytyy suht tuoreita näkemyksiä. Tännekin apuja, oi arvon kollegat!
OMALLA LUKULISTALLA Liane Moriarty, Anniina Tarasova: Venäläiset tilikirjani, Jane Austen (voiko Austenia sanoa viihteeksi?)

♀ Naisen kirjoittama tietokirja
SUOSITUKSIA Roxane Gay: Bad Feminist, Koko Hubara: Ruskeat tytöt, Johanna Vehkoo & Emmi Nieminen: Vihan ja inhon internet, Laura Bates: Everyday Sexism, Krista Launonen: Luovuus lähtee käsistä, Liv Strömquistin sarjakuvat
OMALLA LUKULISTALLA Asta Raami: Älykäs intuitio, Naomi Klein, Emer O'Toole: Girls will be girls, Bell Hooks: Feminism is for everybody, Maija Salmi ja Meeri Koutaniemi: Ilopangon vankilan naiset, Rebecca Solnit

♀ Naisen tekemä sarjakuva
SUOSITUKSIA Liv Strömquistin sarjakuvat, Marjane Sartrapi: Persepolis, Arina Tanemuran mangat, Johanna Vehkoo & Emmi Nieminen: Vihan ja inhon internet
OMALLA LUKULISTALLA Tiitu Takalo, Marjorie Liu: Monstress -sarja, Arina Tanemura: Gentlemen's Alliance -sarja

♀ Naisen kirjoittama scifi-/fantasiakirja
SUOSITUKSIA Emmi Itäranta, Sarah J. Maas, Erika Johansen, Maria Turtschaninoff, J.K. Rowling, Siri Pettersen, Rainbow Rowell: Carry On
OMALLA LUKULISTALLA N.K. Jemisin, Siiri Enoranta, Leigh Bardugo, Francis Hardinge: The Lie Tree, R.E. Stearns: Barbary Station, Diana Wynne Jones, Ursula K. Le Guin

♀ Naisen kirjoittama (oma)elämäkerta
SUOSITUKSIA Janet Mock: Redefining Realness, Laura Save: Paljain jaloin, Anne Frank: Nuoren tytön päiväkirja, Kat Von D:n kirjat, Tuula Karjalainen: Tove Jansson - tee työtä ja rakasta, Marjane Sartrapi: Persepolis
OMALLA LUKULISTALLA Roxane Gay: Hunger, Maria Veitola: Veitola, Agneta Rahikainen: Edith - runoilijan elämä ja myytti, Hanna-Reetta Schreck: Minä maalaan kuin jumala

Heittelin suosituksia ja omia lukulistalla olevia niin yksittäisten kirjojen kuin kirjailijoiden muodossa, ja annan mielelläni lisää suosituksia, jos vain osaan! Toivon, että mahdollisimman moni tarttuu tähän haasteeseen, mukaan pääset kommentoimalla tähän postaukseen. Haasteen kuvaa saa käyttää blogeissa ja somessa kuten myös hashtagia #lukemattomatnaiset. Kirjoitan tähän haasteeseen ja aihepiiriin liittyviä postauksia, seuraavaksi todennäköisesti oman tbr-pinoni arvonnan kera. Jee!

Mikä on paras lukemasi naisen kirjoittama kirja?

31 kommenttia:

 1. Mahtava lukuhaaste! Kiitos tästä! Itse vielä vähän mietin, että lähdenkö mukaan. Haaste olisi minulle vähän liiankin helppo, koska 95 % lukemastani on naisten kirjoittamaa :D Romantiikka- ja chick lit-genreen löytyy vinkkejä blogistani Suudelmia & sukkanauhoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kiitos vinkistä, menenkin pikimmiten kurkkimaan lukuideoita<3 Ja osallistu ihmeessä, eihän se haittaa jos se on helppoa ;)

   Poista
 2. Mahtava haaste! Voisin olla mukana :-)

  VastaaPoista
 3. Laura "minä en kyllä enää yhteenkään lukuhaasteeseen ilmottaudu mukaan" K ilmottautuu mukaan tähän! Kun eihän tätä nyt vaan voi ohittaa! ♥

  Lähiaikojen parhaita naisten kirjoittamia kirjoja on ollut ehdottomasti Ferranten Napoli-sarja, vaikka toki onkin hieman arvoitus, onko niitä välttämättä nainen kirjoittanut.. :D Varmemmista tapauksista sitten toki Strömquistin sarjakuvat, kaikkien aikojen lempparit toki Janssonin, Ketun & Adichien tuotannot. ♥ Nyt syyhyää jo sormet pohtimaan mitä lukisin näihin haastekohtiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee Laura!! <3 Adichie ja Ferrante on edelleen lukematta, hyi mua!

   Poista
 4. Mukana! Ihana lukuhaaste! 😍 Päivitän edistymistäni Twitteriin @MariaKuutti.

  VastaaPoista
 5. Mukana! Luen kyllä paljon naiskirjailijoiden kirjoja muutenkin, itse asiassa valtaosa lukemistani kirjoista on naisten kirjoittamia. En kuitenkaan lue oikeastaan lainkaan sarjakuvia tai tietokirjoja, enkä oikeastaan elämäkertojakaan. Jospa siis tulisi tämän haasteen myötä luettua niitäkin. :)

  Parasta lukemaani naisen kirjoittamaa kirjaa en kyllä osaa nimetä, mutta näin äkkiseltään nostan lempparinaiskirjailijoikseni Johanna Sinisalon ja viihdekirjailijoista Jojo Moyesin. Tosin jos miettisin hetken, saattaisin olla ihan eri mieltä. Sun suosituslistallasi oleva Laura Saven Paljain jaloin on myös tehnyt ihan valtavan vaikutuksen.

  Paula / Kirjanmerkkinä lentolippu http://kirjanmerkkina.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, tervetuloa mukaan! Sinisalolta en ole lukenut kuin yhden kirjan (Ennen päivänlaskua ei voi) ja Moyesilta en yhtään, tarvitsisi tutustua! Saven kirja on kyllä upea, toivoisin että se löytäisi useamman lukijan!

   Poista
 6. Hauska haaste, lähden mukaan! Luen kyllä muutenkin paljon naisten kirjoittamia kirjoja, mutta aina on syytä nostella aihetta esiin. On jotenkin jännä ilmiö, että kyselytutkimusten mukaan naiset lukevat sekä miesten että naisten kirjoittamia kirjoja, mutta miehet selvästi enemmän vain miesten kirjoittamia. Itse koen, että on tärkeää ylipäätään lukea omasta maailmasta poikkeavia kirjoja (kaiken muun ohella), enkä ikinä voisi kuvitella sulkevani kokonaan tietyn sukupuolen kirjoittamia teoksia lukulistaltani pois – kuten en mitään muutakaan ihmisryhmää (lukuunottamatta ehkä jotain äärimielistä poliittista tai uskonnollista propagandaa). Sitä en tosin tiedä, kuinka tietoinen päätös se monelle miehellekään on, että tarttuvat vain miesten kirjoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa! :-) Tuosta tutkimuksesta mun ajatus lähtikin, että nämä ovat enemmän miesten hallitsemia genrejä, että jos vaikka joku mieskin lähtisi tähän haasteeseen mukaan... Sama juttu itselläni, haluan lukea mahdollisimman laajasti enkä sulkea mitään tiettyä pois.

   Poista
 7. Mukana ollaan, kiva haasteidea. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haastekoontini löytyy täältä: https://oksanhyllylta.blogspot.com/2018/09/prinsessoja-ja-astronautteja.html

   Kiitos kivasta haasteesta!

   Poista
 8. Mukana tietysti. Just luin Strömquistin Kielletyn hedelmän ja Tarasovan kirja on loppumetreillä eli siinä olis jo edustajat kahteen mainitsemaasi kategoriaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, tervetuloa mukaan! Sullahan on loistava alku tähän haasteeseen, onneksi kukaan ei estä lukemasta tuplana ;D

   Poista
 9. Osallistun tähän ja aiheellinen haaste. Dekkareissa naiset ovat minusta olleet hyvin edustettuina. Christie on myydyin ja paras, Sayers on laadukas, kuten Tey....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, tervetuloa mukaan! Täytyypä googlailla noita mainitsemiasi, Christie toki on tuttu :)

   Poista
 10. Kas, minä en olekaan vielä virallisesti ilmoittautunut mukaan. :) Korjataanpas tilanne siis nyt.

  VastaaPoista
 11. Tämä on loistava haaste, mukana kuten jossain somekanavassa jo totesin!

  VastaaPoista
 12. Voisin vielä näin myöhässä hypätä mukaan!

  VastaaPoista
 13. Ursula K. Le Guinin Maanpakolaisten planeetta on blogattu täällä:
  http://joklaaja.blogspot.fi/2018/05/ursula-k-le-guin-maanpakolaisten.html

  Ostin lisöksi Sannin kolme CD:tä, josta otsikko lienee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ihan mahtavaa! Käynpäs heti lukemassa :) Ja kyllä, Sannille kuuluu kunnia tästä nimestä <3

   Poista

Mikä kiinnosti, mitä ajatuksia heräsi, mitä ajatuksia haluat herättää? Kiitos paljon kommentistasi♥