19. maaliskuuta 2018

Minna Canth: Työmiehen vaimo


Minna Canth: Työmiehen vaimo
Ilmestynyt ensimmäisen kerran 1885
Julkaissut: WSOY (2017)
Kannen tehnyt: Anu Tuominen
Sivuja: 151

”Teidän lakinne ja oikeutenne, niitähän minun pitikin ampua.”
- Homsantuu

Minna Canth oli suomalainen kirjailija ja feministi, joka ei pelännyt kirjoittaa yhteiskunnan epäkohdista tai tuoda niitä esiin. Työmiehen vaimo kertoo ahkerasta ja Jumalaa pelkäävästä Johannasta, joka menee näytelmän alussa naimisiin Risto-nimisen miehen kanssa. Hääjuhlassa selviää Riston pettäneen ja hylänneen Homsantuu-nimisen mustalaisnaisen (oikea nimi Kerttu) ja viinankin tulisi hääjuhlissa virrata, vaikka Johanna-morsian kertoo häpeävänsä silmät päästä, mikäli mies on humalassa. Tästä alkaa alamäki, kun kauniista ja rikkaasta Johannasta tulee ahdistunut, köyhä pienen lapsen äiti ja rahaa tuhlaavan juoppo-Riston vaimo. 

En ollut ennen lukenut Työmiehen vaimoa ja myönnän olleeni epäileväinen sen suhteen, voisinko tykätä 1800-luvulla kirjoitetusta näytelmästä. Mutta feminismi se on feminismiä, oltiin millä vuosituhannella tahansa. Näytelmää lukiessa suututti todella paljon Riston välinpitämättömyys ja itsekkyys sekä Johannan ja Homsantuutan kohtaama viha ja tuomitseminen muiden miesten ja naisten tajolta. Syy kummankin naisen ongelmiin ja käytökseen on Risto, mutta lain ollessa miehen puolella, joutuvat naiset kärsimään yhteiskunnan pahat katseet ja kamalan kohtalon. Lain edessä nainen on miehensä omistama ja naisen omaisuus miehen hallinnassa ja jos mies on kelvoton luopio, niin siitä joutuvat vastuuseen ainoastaan hänen lähellään elävät naiset.  Johannaa syyllistetään Riston juomisesta, Homsantuutaa mustalaisuudesta ja miehen viettelemisestä. Näytelmän keskivaiheilla Riston ryyppykaveri Toppo pitää monologin siitä, kuinka maailmassa ei parempia miehiä olekaan ja kuinka he juomisellaan ja viinaveroillaan pitävät yhteiskunnan pystyssä. Tässä välissä mieleeni tuli Feminist Fight Club -kirjasta lukemani sitaatti ”Carry yourself with the confidence of a mediocre white man”. Sitähän saattaa vahingossa parantaa maailman olemassaolollaan!

Työmiehen vaimo on koskettava ja voimakas kertomus naisten alisteisesta asemasta ja lain olemisesta niitä vastaan, joita sen kuuluisi suojella. Surullisinta on, ettei kirjan sanoma ole vanhentunut vaan maailmassa kamppaillaan edelleen samojen epäoikeudenmukaisuuksien kanssa. Siksi kirjan lukeminen onkin edelleen tärkeää ja sen teemoista täytyy keskustella, ettei enää kukaan syytön nainen joutuisi kokemaan Johannan tai Homsantuutan kohtaloa. 

6 kommenttia:

 1. Luin Työmiehen vaimon viime vuonna ja se herätti hyvin samoja tuntemuksia. Kun aloitin Canthin päivän haasteen 2015, yllätyin todella voimakkaasti, että näin vanhalla kirjalla on näin paljon annettavaa ja jopa surullisen ajankohtaisia teemoja nykypäivänäkin (köyhyys, syrjintä, naisen heikompi asema). Canth on liputuspäivänsä ansainnut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti. Mutta olisi kyllä moni muukin nainen ansainnut liputuspäivän! Täytyy ehdottomasti jatkaa Canthin teosten lukemista, onko sinulle lempparia? :)

   Poista
  2. Tove Jansson on yksi kärkisijoilla oleva nainen, jolle soisin liputuspäivän. Suurimman vaikutuksen viidestä Canthilta lukemastani kirjasta on tehnyt Köyhää kansaa. Työmiehen vaimo ja Agnes ovat myös mieleen jääviä kokemuksia. Anna Liisa ja Spritistinen istunto eivät nekään olleet huonoja teoksia, mutta ensin mainittua kuvittelin paljon rajummaksi kuulemieni kokemusten perusteella ja jälkimmäinen on lyhykäinen hupinäytelmä, jonka itseasiassa luin alkuperäispainoksena, joka oli kansitettu uudelleen. Seuraavina lukulistallani ovat Papin perhe ja Sylvi.

   Poista
  3. Anna Liisan oon lukenut joskus äikän kurssia varten, mutta en muista siitä lähes mitään. Samaa mieltä, Jansson kyllä ansaitsisi liputuspäivän!<3

   Poista
 2. Työmiehen vaimo teki minusta parikymppisenä feministin, eikä paluuta enää ollut. Vaikuttava kirja edelleen - ja ikävä kyllä ajankohtainen maailmassa, kuten sanot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan huikeaa, kuinka voit palauttaa feminismiksi tulemisen yhteen kirjaan. Upeaa <3

   Poista

Mikä kiinnosti, mitä ajatuksia heräsi, mitä ajatuksia haluat herättää? Kiitos paljon kommentistasi♥