24. maaliskuuta 2018

Holly Bourne: Mitä tytön täytyy tehdä?

Holly Bourne: Mitä tytön täytyy tehdä?
Suomentanut: Kristiina Vaara
Kustantanut: Gummerus (2018)
Sivuja: 400
Arvostelukappale

"Halusin noiden ovien aukeavan itselleni. Enkä vain itselleni. Halusin murtautua niistä läpi, niin että voisin jättää ne auki. Päästääkseni muita sisään perässäni. Kyllä - saatan kuulostaa wannabe-feministi-supersankarilta."

Holly Bournen Normaali-trilogia on tullut päätökseen, ainakin melkein. Evien, Amberin ja Lottien tarinaa seurataan vielä pienen siivun ajan (bonusosa ...ja onnellista uutta vuotta? ilmestyy syksyllä suomeksi), mutta varsinainen trilogia oli tässä. Mitä tytön täytyy tehdä? seuraa Lottieta, joka aloittaa feministisen #Vagilantti-kampanjan, jossa tuo esiin kuukauden ajan jokaisen seksistisen asian, jonka huomaa. Apunaan Lottiella on parhaat ystävänsä Evie ja Amber sekä Lottien perustaman FemSoc-kerhon jäsenet. Projektia kuvaa Youtubeen sovinistilta vaikuttava Will, joka kuitenkin saa Lottien halut hyrräämään. 

Lottie on Normaali-trilogian hahmoista kaikkein samaistuttavin. Feministisestä vallankumouksesta haaveileva räväkkä tyyppi, joka samalla kuitenkin murehtii tulevaisuudestaan ja siitä, tekeekö tarpeeksi. Välillä Lottien riittämättömyyden tunteet ja itsekritiikki tulivat sen verran iholle, että en suosittelisi tätä sellaiselle lukijalle, joka on toipumassa esimerkiksi uupumuksesta. Kirja on trilogian selkeästi feministisin ja se sopiikin "aloituslukemistoksi" feminismistä kiinnostuneelle, sillä esille tuodaan niin arkipäivän seksismi, naisiin kohdistuva väkivalta, naisiin kohdistuvat rooliodotukset kuin intersektionaalisuuden ja moniäänisyyden tarve feminismissä. Vaikka feminismi onkin isossa roolissa tässä kirjassa, on se samalla myös onnistunut nuortenromaani oman paikan etsimisestä, hyväksynnän tarpeesta ja ihastumisesta. Lottien ihastus sovinisti-Williin on hauskaa luettavaa ja aiheuttaa hihitystä. Myös nuoren naisen suhdetta seksiin on käsitelty kirjassa hauskasti ja kuitenkin vakavasti otettavasti. Kirjan sivuhenkilö Megan on kokenut jotain vakavaa entisessä seurustelusuhteessaan ja tämä tarinankaari käsiteltiin loistavasti. Vaikka kirjassa oli hauskuutta, en nauranut sille ihan niin paljon kuin kahdelle aiemmalle, vaan tunnelma oli astetta vakavampi.

Kirja toi mieleen muita loistavia feministisiä teoksia, joita tämän kirjan rinnalla voisi lukea. Laura Batesin Everyday Sexism käsittelee arkipäivän seksismiä monesta eri näkökulmasta, Johanna Vehkoon ja Emmi Niemisen Vihan ja inhon internet taas vihapuhetta ja trollaamista netissä. Mitä tytön täytyy tehdä? -kirjassa Lottien kampanja saa alkunsa siitä, kuinka pakumiehet ahdistelevat Lottieta koulumatkalla, mikä valitettavasti on tuttua todella monelle. Projektin leviäminen netissä taas tuo vihaajat sosiaalisen median kautta Lottien iholle toivomalla, että Lottie kuolisi, tulisi raiskatuksi tai tappaisi itsensä. Bourne onkin omistanut kirjan "jokaiselle tytölle, joka tekee sen, mikä on oikein, eikä sitä, mikä on helppoa". Lottie on koskettava, ihana ja tärkeä roolimalli kirjallisuuden kaanonissa siitä, kuinka tärkeää on avata suu epäkohtia nähdessään. Aktivismin hyvät ja huonot puolet tuodaan kirjassa hienosti esille. Läpikantavina teemoina koko trilogiassa on ollut ystävyys ja lupa tukeutua muihin sekä oman itsensä hyväksyminen sellaisena kuin on. Vaikka trilogia luokitellaan nuortenkirjallisuudeksi, ovat nuo teemoja, jotka koskettavat jokaista meistä. Ja jokainen meistä voi oppia jotain näiltä kolmelta upealta teinitytöltä. Heitä tulee ikävä. 

3 kommenttia:

 1. Osaatko sanoa, voiko tämän trilogian osia lukea yksittäisinä teoksina? Olen nimittäin lukemassa (ja arvostelemassa) tämän kolmannen osan blogin ulkopuoliselle taholle ja mietin, pitäisikö tietää aiempia tapahtumia miten tarkkaan? Ei minua sinällään haittaa, jos pitäisi lukea kaksi aiempaakin osaa, mutta periaatteessa ei olisi niin paljoa aikaa ennen kritiikin kirjoittamista. Olen kyllä kuullut aiempien osien olevan ahmittavia, että niissä ei kai kauaa ole ihmisillä mennyt lukiessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sori myöhäisestä vastauksesta! Mun mielestä ei tarvitse, jokainen kirja on yksittäinen vaikka hahmot ovatkin samoja. Edellisten kirjojen pääpiirteet tulevat kyllä tässä esiin :)

   Poista
  2. Pystyin vasta tänään aloittamaan kirjan, eli hyvin ehdit vastaamaan. :) Kiva, että ei tarvitse tietää aiemmasta paljoa. Jos tykkään tästä (niin kuin uskon), niin luen varmaan edellisetkin osat.

   Poista

Mikä kiinnosti, mitä ajatuksia heräsi, mitä ajatuksia haluat herättää? Kiitos paljon kommentistasi♥