10. tammikuuta 2018

Liv Strömquist: Nousu ja tuho

Liv Strömquist: Nousu ja tuho
Suomentanut: Helena Kulmala
Kustantanut: Sammakko (2017)
Sivuja: 132
Arvostelukappale

"Ihmiset eivät yksinkertaisesti voineet kuvitella vaihtoehtoa monarkialle - jos elää täysin jonkin järjestelmän sisällä, on kovin vaikea ajatella outside the box!!!"

Liv Strömquistista tuli viime vuonna yksi uusista lempikirjailijoistani. Älykästä ja hauskaa patriarkaatin ja kapitalismin kritiikkiä sarjakuvamuotoon taiteileva Liv Strömquist käsittelee Nousussa ja tuhossa varallisuuden epätasaista jakautumista, yhteiskuntaluokkia ja sitä, miksi nykyiset järjestelmät ja ideologiat ovat vallassa. Jos minä saisin tehdä lukulistaa yläaste- tai lukioikäisille, tämä kirja löytyisi siitä.

Kuudessa sarjakuvassa Strömquist käsittelee laajan kirjon aiheita, mutta minkään kohdalla ei jää sellainen olo, että tarvitsisin tätä juuri tässä kontekstissa enemmän. Sarjakuvat ovat juuri sopivan pituisia ja sopivasti täynnä informaatiota, että niistä oppii uutta ja saa näkökulmia, mutta ei tule ähky. Albumi kommentoi hienosti sitä, kuinka poliittinen keskustelu on mennyt siihen, että kategorisoidaan "vastapuoli" pahaksi ja oma ideologia hyväksi sen sijaan, että asioista keskusteltaisiin asioina eikä mentäisi henkilökohtaisuuksiin. Käsittelyssä on myös se, kenen ääni pääsee kulttuurissa kuuluviin ja millaiset ongelmat ovat oikeasti kaikille ihmisille yhteisiä, mitkä koskevat vain tiettyyn luokkaan kuuluvia. Ehkä mielenkiintoisin sarjakuva, albumin aloittava Carpe Diem käsittelee ilmastonmuutosta ja sitä, kuinka yksittäisten ihmisten onnellisuuskeskeisyys on mennyt koko maapallon tulevaisuuden edelle. Tästä aiheesta haluaisin lukea lisää, niin Strömquistin kynäilemänä kuin muidenkin käsittelemänä. 

Nyt kun kaikki Strömquistin suomennetut albumit on luettu, lukulistaani vaivaa tietty tyhjiö. Mistä löytää samankaltaisia, oivaltavia ja käsityksiä ravistelevia, kuitenkin helposti luettavia kirjoja? Ketä minä seuraavaksi alan idolisoimaan? Lempikirjailijoita on aina ihana löytää, mutta lukumateriaalin loppuminen särkee sydämen. Vinkkejä otetaan vastaan siitä, mistä Strömquistin käsittelemien aiheiden äärelle päässyt voisi jatkaa seikkailuaan patriarkaatin ja kapitalismin vastaisessa lukuseikkailussa. Luulisin, että se seikkailu ei tule ihan heti loppumaan. 

4 kommenttia:

 1. En ole (vielä) lukenut Strömquistia, mutta oletkos sinä tutustunut Tiitu Takalon sarjakuviin? Minusta tuntuu, että voisit pitää niistä. Tiitulla on blogikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos vinkistä! En ole vielä tutustunut, tehdäänkö niin että sinä tutustut Strömquistiin ja minä Takaloon? :)

   Poista
  2. Eipä kestä! Sovitaan niin. :) Olen yrittänyt katsella näitä kirjastosta, pitää kohta varata jos ei muuten näy.

   Poista
  3. Sammakon kirjakaupassa on vielä tänään -20% ale kaikista kirjoista, kyllä nämä omassakin hyllyssä kelpaa ;)

   Poista

Mikä kiinnosti, mitä ajatuksia heräsi, mitä ajatuksia haluat herättää? Kiitos paljon kommentistasi♥