2. joulukuuta 2017

Tove Jansson: Kertomus näkymättömästä lapsesta ja Kuusi

Tove Jansson: Kertomus näkymättömästä lapsesta ja Kuusi
Suomentanut: Laila Järvinen
Kustantanut: WSOY (2017)
Sivuja: 80
Arvostelukappale

"Tiedättehän, että jos jotakuta säikäyttää kovin usein, hän muuttuu helposti näkymättömäksi,..."

Oxfamin työn tukemiseksi koottu kirja sisältää kaksi muumitarinaa: Kertomuksen näkymättömästä lapsesta ja Kuusen. Oxfam ylläpitää hankkeita tyttöjen ja naisten turvallisuuden, työelämään pääsemisen ja naisten kuuluviin saamisen hyväksi. 

Kertomus näkymättömästä lapsesta kertoo Ninnistä, näkymättömästä tytöstä jota on kohdeltu huonosti ja tämän takia hän muuttuu kokonaan näkymättömäksi. Tuutikki tuo Ninnin Muumiperheen huomaan, jotta Muumit auttaisivat Ninnin taas näkyväksi. Muumimamman isoäidin kotilääkkeen sekä sallivan ja rakastavan ympäristön avulla Ninni muuttuu pikkuhiljaa näkyväksi ja jopa pahemmaksi riiviöksi kuin Pikku Myy. Tarina muiden kaltoinkohtelun vuoksi näkymättömäksi muuttuneesta ja hiljennetystä Ninnistä on surullinen ja samalla rohkaiseva: tuen ja sallivuuden ilmapiirissä kuka tahansa hiljainenkin tyttö voi saada äänensä kuuluviin ja elämänilonsa takaisin.

Kuusi taas kertoo Muumilaakson valmistautumisesta talveen. Muumiperheeltähän joulu on aina mennyt ohi talviunten takia, mutta nyt he ovat hereillä ja ihmettelevät, mikä kammottava olento se joulu oikein on, kun kaikki kiireisinä ja pahantuulisina säntäilevät valmistautuen jouluun. Muiden säntäilyä katsoessaan Muumit valmistautuvat itsekin jouluun ja lahjoittavat sitten kuusen kauneimpine koristeineen ja ihanimpine lahjoineen nyytiperheelle.

Molempien tarinoiden sanoma; tasavertainen kohtelu, toisten kunniottaminen ja toisille hyvän tekeminen; ovat tämän päivän maailmassa tarpeellisia ihan jokaiselle. Maailmassa on niin paljon vastakkainasettelua ja vihaa, vaikka saman tilan voisi täyttää rakkaudella ja toisten hyvällä ja lempeällä kohtelulla. Tämä kirja onkin loistava joululahjakirja kelle vain: tärkeiden tarinoiden lisäksi jokaisen kirjan myynnistä lahjoitetaan 4 euroa Oxfamin työn tukemiselle. Kauniimpaa ja opettavaisempaa lahjaa saa hakea, joka kaiken lisäksi antaa monelle ihmiselle yhden sijaan. Tämän kirjan myötä maailmassa olisi toivottavasti hieman enemmän näkyviä Ninnejä ja lempeästi rakastavia Muumimammoja ilkeiden hemulitätien sijaan. 

2 kommenttia:

 1. Sain juuri luettua Det osynliga barnet -kirjan, jossa on näkymättömän lapsen ja kuusi-tarinan lisäksi myös muita kertomuksia. Olen niiin ylpeä, se oli ensimmäinen kirja ikinä jonka luin ruotsiksi ja ymmärsinkin suurimman osan :D Janssonin tarinat ja hahmot ovat supersympaattisia.

  Hyväntekeväisyyskirja on hauska idea, mutta miksiköhän mukana on vain kaksi tarinaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, onneksi olkoon! Minulta ei kirjan lukeminen ruotsiksi sujuisi. Jansson on kyllä mestari <3 Hyvä kysymys, en kyllä tiedä. Voisiko olla, että nämä tarinat ovat erityisesti noita teemoja heijastavia?

   Poista

Mikä kiinnosti, mitä ajatuksia heräsi, mitä ajatuksia haluat herättää? Kiitos paljon kommentistasi♥