10. joulukuuta 2017

Astrid Lindgren: Ronja, ryövärintytär


Astrid Lindgren: Ronja, ryövärintytär
Kuvittanut: Katsuya Kondo
Suomentanut: Tuula Taanila
Kustantanut: WSOY (2017)
Sivuja: 264
Arvostelukappale

"Sinä yönä, jona Ronja syntyi, kävi ukkonen kallioitten yllä..."

Rakastettu klassikko Ronja, ryövärintytär on yksi Astrid Lindgrenin tunnetuimpia teoksia Peppi Pitkätossun ja Veljeni Leijonamielen rinnalla. Olen lukenut Ronjan kerran ollessani teini-ikäinen, joten omaan lapsuuteni se ei kuulunut. Pidin siitä kuitenkin sen lukiessani ja nyt saadessani tietää, että tästä kirjasta tulee uusi kuvitettu painos Studio Ghiblin ohjaaman tv-sarjan pohjalta, olin myyty. 

Ronja, ryövärintytär kertoo sisukkaan ja luontoa rakastavan Ronjan tarinan. Ronja on pienestä pitäen metsässä kotinsa Matiaksenlinnan lähellä ja opettelee tuntemaan metsän kuin omat taskunsa ja olemaan pelkäämättä mitään ollessaan metsässä. Metsän eläinten ja Ronjan lisäksi metsässä asuu maahisia, pönthiittisiä ja julmia, ihmisiä raatelevia ajattaria. Ronja kuitenkin oppii selviytymään tilanteesta kuin tilanteesta eikä mikään häntä hetkauta. Kunnes hän tapaa toisen lapsen, Birkin, joka on Ronjan isän Matiaksen verivihollisen Borka-nimisen ryövärin poika. Lasten välillä muodostuu alun vihanpidon jälkeen syvä yhteys ja ystävyys ja Ronja saa seikkailuilleen kumppanin. Lasten täytyy kuitenkin piilotella ystävyyttään vihaa pitäviltä isiltään. 

Kirjasta huomaa, että se on kirjoitettu Pohjoismaissa ja myös sen, miksi japanilainen Studio Ghibli on ohjannut siitä tv-sarjan. Puhtaan luonnon kuvaus ja arvostus ovat kirjan ytimessä, kuten myös perhe, yhteisö ja ystävyys. Ronja on ihanan itsepäinen, omaa tietään kulkeva tyttöhahmo, jollaisia ei liikaa lastenkirjallisuudessa nähdä. Katsuya Kondon kuvitukset ovat ihanat ja tuovat muuten paikoin synkkään tarinaan iloa ja väriä. Tunteet ja niiden ilmaisu ovat myös keskeisessä asemassa tarinan kannalta: Ronjan isä Matiaksella on vahvoja tunteenpurkauksia mutta hän ei puhu niistä, Ronjan äiti Loviisa taas on lempeä muumimammamainen äiti joka myös pystyy saamaan kokonaisen ryövärijoukon tutisemaan pelosta. Myös Ronjan ja Birkin välisen ystävyyden kuvaus ja siinä esiintyvät erilaiset tunteet on kuvattu taitavasti.

Ronja, ryövärintytär on ihana ja tärkeä satu perheestä, ystävyydestä, tunteista, itsenäistymisestä ja luonnosta. Oikeastaan kaikesta, mikä on tärkeää elämässä. Uusi painos on kaunis ja saa haluamaan tv-sarjankin ääreen, sillä tämän tarinan voi lukea ja katsoa vaikka kuinka monta kertaa. Se saattaa myös saada toivomaan kevättä ja herättämään jokaisen sisäisen Ronjan, keväthuutoineen kaikkineen. 

4 kommenttia:

 1. Oi vitsit tekisikin mieli nähdä tuo tv-sarja! En ole tätä uutta painosta vielä edes silmäillyt, mutta pitää kyllä.

  Ja ihanasti kirjoitit tästä <3

  VastaaPoista
 2. Oho, tuo kansi yllätti kun en ole kuullutkaan tv-sarjasta. Oletko nähnyt sen, onko hyvä?
  Tämä pitäisi kyllä ehdottomasti lukea uudestaan, niin kuin muutkin Lindgrenin kirjat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole vielä katsonut sarjaa, mutta se juuri ilmestyi Netflixiin joten aion sen aloittaa mahdollisimman pian :) Olen lukenut Lindgreniltä aiemmin vain tämän ja Veljeni Leijonamielen, seuraavaksi taidankin ottaa luettavaksi jälkimmäisen ja sitten vihdoin tutustua Peppiin kirjojen kautta!

   Poista

Mikä kiinnosti, mitä ajatuksia heräsi, mitä ajatuksia haluat herättää? Kiitos paljon kommentistasi♥