19. marraskuuta 2017

Rosa Meriläinen & Sanna Seiko Salo: NE - Kuukautiskirja


Rosa Meriläinen & Sanna Seiko Salo: NE - Kuukautiskirja
Kustantanut: Karisto (2017)
Sivuja: 170

"... Keskustelu aiheesta on helpottanut huomattavasti ahdistustani ja häpeääni."

Näin kertoo Tuukka kappaleessa Kuukautiset eivät ole vain naisten juttu. Mielestäni se on oleellisin asia tässä kirjassa. Olit sitten cisnainen, naisoletettu, transmies tai muunsukupuolinen, on kuukautiset tabu, jota ei keskusteluun juuri nosteta. Vasta vuonna 2017 saimme kuukautissuojamainoksiin punaista nestettä sinisen sijaan. Eiköhän se kerro, kuinka sinut olemme tämän noin puolta maapallon väestöä koskevan ilmiön kanssa. Ja tämän tabun Meriläinen ja Seiko Salo haluavat murtaa.

NE on informatiivinen, hauska, vertaistukea ja lohtua antava kirja, joka käsittelee kuukautisia monesta näkökulmasta. Kirja käy läpi kaiken kehossa pörräävistä hormoneista eri kuukautissuojien hyviin ja huonoihin puoliin, kuukautisten kulttuurisiin ja sosiaalisiin puoliin sekä erilaisiin tositarinoihin. Kirjasta saa lukea hulvattomimmat menkkamokat ja riipaisevat tarinat siitä, kuinka lääkärit eivät usko vakaviin oireisiin, jotka johtuvat endometrioosista. Löytyy sieltä SWOT-analyysikin! 

Vaikka kuukautiset ovat olleet elämässäni yli vuosikymmenen, oli kirjassa silti uutta tietoa. Etenkin vanhempien haastateltavien kokemuksia oli mielenkiintoista, vaikkakin hiukan kauhistuttavaa lukea. Kuinka peiteltyä ja hävettyä veren vuotaminen on, vaikka olisi paljon huolestuttavampaa, jos niin ei tapahtuisi. Miksi normaali kehon toiminto on niin ällöttävää ja kamalaa ja hävettävää? Vaikka kirja tarjoaa faktoja aiheesta kuin aiheesta, on mielestäni sen kulttuurinen ja yhteiskunnallinen viesti tärkein. Tässä tapauksessa viesti on, että tämä on tärkeää informaatiota ja tärkeä asia, josta puhua. Kun ne kerran kuitenkin meihin vaikuttaa, miksei otettaisi niitä haltuun ja tehtäisi taas maailmasta hiukan helpompi paikka elää, kuukautiskipuineen kaikkineen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mikä kiinnosti, mitä ajatuksia heräsi, mitä ajatuksia haluat herättää? Kiitos paljon kommentistasi♥