26. marraskuuta 2017

Maiju Vuotilainen: Itke minulle taivas


Maiju Voutilainen: Itke minulle taivas
Kustantanut: Otava (2017)
Sivuja: 63
Arvostelukappale

"olen joko särkynyt ametistikide
tai karkaava heliumilmapallo
hyperventiloin joko aamun ensisäteistä
tai kaatuvasta korttitalosta
makaan sängyssä koska se on kivaa
tai koska en pääse siitä ylös"

Maiju Voutilaisen esikoisteos Itke minulle taivas on runokokoelma ahdistuksesta, surusta, itseinhosta ja rakkauden kaipuusta. Sinä on runoissa vahvasti läsnä, sinä-runoissa on odotusta ja toivoa. On muissakin runoissa, ripoteltuna sinne tänne, mutta on myös syvää toivottomuutta, huutoa tyhjiöön, hukassa olemista. Asioita on välillä sanottu todella suoraan ja kiertelemättä, näytetty se todellisuus jota eletään. Osa runoista on kirjoitettu jo vuosia aiemmin ja niistä näkyykin hieman teini-ikäisen melodramaattisuus. Siinä ei ole mitään pahaa eikä se tee kokoelmasta huonompaa, pikemminkin aidomman. 

Itke minulle taivaan hienot, Hilla Semerin tekemät kuvitukset täydentävät runoja, tuoden myös tietynlaista keveyttä niin raskaiden aiheiden väliin. Myös kansi on upea, ainoastaan fontin vaihtaisin johonkin toiseen, tuomaan sitä taiteellista ja kaunista fiilistä myös tekstin ulkoasuun. Muuten kirja tosiaan on ulkoasultaan upea. 

Voutilaisen tunnustuksenomaisesta tyylistä ja aiheista tulee mieleen runoilijat Rupi Kaur ja Amanda Lovelace, joten etenkin heidän runojensa ystäville suosittelen tätä kokoelmaa lämpimästi. Voutilainen on tullut tunnetuksi Youtube-kanavansa kautta ja jotenkin toivon, että tämä voisi olla yksi väylä saada nuoret ihmiset kirjakauppaan ja lukemaan runoja. Kuitenkaan mitään lasten runoja nämä eivät ole, sillä runoissa käsitellään muun muassa itsetuhoisuutta hyvinkin suorasanaisesti. Tämä voikin olla myös tärkeä kirja niille aikuisille, jotka toivovat ymmärtävänsä paremmin huonosti voivan nuoren maailmaa. Kaikkea ei pysty tai tarvitse itse kokea yrittääkseen silti ymmärtää. 

2 kommenttia:

  1. Kiinnostava kirja! Pitää tutustua tähän jossain vaiheessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa! Tykkään siitä, että runogenreen tulee nuoria, uusia ääniä :)

      Poista

Mikä kiinnosti, mitä ajatuksia heräsi, mitä ajatuksia haluat herättää? Kiitos paljon kommentistasi♥