12. marraskuuta 2017

Liv Strömquist: Kielletty hedelmä


Liv Strömquist: Kielletty hedelmä
Suomentanut: Helena Kulmala
Kustantanut: Sammakko (2016)
Sivuja: 143

"No mutta hei! Te ehkä luulette kulttuurissamme olevan ongelmana, että se jota tavataan kutsua "naisen sukuelimeksi" on vähätelty ja häpeällinen... että se käsitetään joksikin, mistä ei saa puhua... että se on lakaistu maton alle, vaiennettu, koettu kiusalliseksi... ja ettei sillä ole edes kunnollista nimeä!"

Näin alkaa Liv Strömquistin nerokas Kielletty hedelmä, sarjakuvamuotoon tehty tietopaketti "siitä jota tavataan kutsua naisen sukuelimeksi". Kirja käy läpi miehet jotka ovat liian kiinnostuneita tästä elimestä, kuukautiset ja niihin liittyvät asenteet, intiimikirurgian, sen miksi vulvasta* ei puhuta (*joka tarkoittaa siis naisen ulkoisia sukupuolielimiä, jota minäkään en tiennyt ennen tätä kirjaa), klitoriksen monenlaiset kohtalot ja sen, miten avaruusoliot suhtautuisivat alastonpiirroksiin ihmisistä. Noin muun muassa. Varoitus: naisen orgasmistakin puhutaan!

Strömquist tietää asiansa ja kirja vilisee lähdeviitteitä. Sarjakuvamuotoa ja huumoria ei siis pidä sekoittaa fiktioon ja keksittyyn hömppään, tämä kirja on täyttä asiaa. Ja millaista asiaa se onkaan. Tiesittekö, että viimeinen klitoriksen poistoleikkaus itsetyydyksen estämiseksi tehtiin Yhdysvalloissa vuonna 1948 viisivuotiaalle tytölle? Tiesittekö, että klitoriksen oikea koko ja muoto löydettiin vasta 1998 eli kaksi vuotta ennen 2000-lukua? Tiesittekö, että kuukautissiteet koostuvat 90%:sti raakaöljystä, joka ei poistu luonnosta koskaan? MIETITTEKÖ TEKIN, MIKSEI NÄISTÄ ASIOISTA OLE KOSKAAN ENNEN KERROTTU?!

Tämän mieltä järkyttävän tietotulvan Strömquist on yhdistänyt huikean hyvään huumoriin. Strömquistin kritiikki on viiltävää, asenteet tulevat kristallinkirkkaasti selväksi eikä huumori vie siitä mitään pois. Olen kehittänyt todella räkäisen naurun ja sitä naurua pääsin nauramaan jo kirjan sivulla 8. Tiesittekö, että Kellogg's-murojen kehittäjä John Harvey Kellogg oli myös lääkäri? Hänen mielestään itsetyydytys aiheutti kaikenlaisia vaivoja ja sairauksia. "-Miksi polveani särkee?" ja herra Kellogg sanoisi "-Liikaa klitorisstimulanssia." Eihän tälle voi kuin nauraa!

Tämä on mielestäni parasta, mitä feministinen kirjallisuus voi tarjota. Kertoa faktoja, jotka järkyttävät ja suututtavat ja saavat haluamaan muuttaa maailmaa ja sen asenneilmapiiriä, mutta joka tekee sen niin, ettei lukija lannistu, vaan nauraa näillä älyttömyyksille ja on kirjan lopussa viisaampi ja kenties enemmän sinut kuukautisveren, PMS:n ja klitoriksen kanssa, sukupuolesta riippumatta. 

4 kommenttia:

 1. Siis siteissä on raakaöljyä noin paljon?! Herranjumala. Siirtyminen kuukuppiin saattaa tulla siis nopeammin kuin oli suunnitelmissa. Kirja kuulostaa mielenkiintoiselta, pitää yrittää etsiä se jostain! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuukuppi on ihana, vaihdoin siihen tänä syksynä ja se on kyllä mullistanut mun kuukautisrutiinit. Ihan huikea! Suosittelen lämpimästi :-) Ja tätä kirjaa myös!

   Poista
 2. Luin kirjan, oli kyllä mahtava, hauska ja sarkastinen. Toisaalta nyt on olo taas entistäkin surullisempi ja vihaisempi :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän täysin. Tää ei ole mitään kevyttä iltalukemista, jonka voi ohittaa tuosta noin vaan. Mutta on parempi tuntea niitä ikäviä tunteita kuin elää ilman tuota tietoa.

   Poista

Mikä kiinnosti, mitä ajatuksia heräsi, mitä ajatuksia haluat herättää? Kiitos paljon kommentistasi♥