8. marraskuuta 2017

Emmi Nieminen & Johanna Vehkoo: Vihan ja inhon internet


Emmi Nieminen & Johanna Vehkoo: Vihan ja inhon internet
Kustantanut: Kosmos (2017)
Sivuja: 148
Arvostelukappale

"Jos puututaan vain ylilyönteihin, missä menee raja?"

Viha ja väkivalta tulevat jokaisen arkeen. Uutisotsikot, HBO:n isoimmat sarjat, jännityskirjallisuus. Tai sitten oma elämä, omaan yksityisyyteen ja turvallisuuteen tunkeutuva uhka, joka saa pelkäämään tuttua työmatkaa ja kotona olemista. Suun avaamista, ääneen sanomista. Elämistä.

Vihapuhe, uhkailu ja väkivaltafantasiointi koskee erityisesti vähemmistöjä ja heikommassa asemassa olevia. Vihapuherikoksissa naisia ei kuitenkaan ole asetettu suojeltuihin ryhmiin, kuten esimerkiksi seksuaali-, sukupuoli- ja etniset vähemmistöt ovat. Mikään ei suojele naisia, elleivät he kuulu johonkin muuhun "heikon" kategoriaan, jolla tappouhkauksia satelee Facebookiin, sähköpostiin ja foorumeille. Ja niitähän tulee niin paljon, etteivät ne mene esitutkintaa pidemmälle.

Johanna Vehkoon kirjoittama ja Emmi Niemisen kuvittama Vihan ja inhon internet on journalismia sarjakuvan keinoin. Se kertoo netissä tapahtuvasta vihapuheesta ja uhkailusta niin kohteiksi joutuneiden, vihapuhetta yhteiskunnallisena ilmiönä tutkivien kuin vihapuhetta levittäneiden näkökulmasta. Tämä kirja on karua luettavaa eikä se kaunistele ilmiötä. Olen samaan aikaan todella iloinen, että tämä kirja on tehty ja olemassa, ja todella surullinen siitä, että tarvitsemme kirjan, jossa ohjeistetaan mitä tulee tehdä, jos joutuu nettihyökkäyksen kohteeksi. Asiana, johon on pakko ohjeistaa varautumaan, koska sitä on niin paljon. 

Vehkoo on tehnyt journalistisen työnsä hyvin ja kirjan yksi hienoimmista asioista onkin, ettei siinä jäädä vain surkuttelemaan kohteeksi joutuneita, vaan viedään ilmiö yhteiskunnalliselle ja rakenteelliselle tasolle, katsotaan sitä niin tekijän kuin kokijan näkökulmasta. Kirjassa on faktatietoa ja henkilökohtaisia kokemuksia, hirveitä tapahtumia ja valopilkkuja. Kirjaa ei ole myöskään tehty vain surkuttelun jatkeeksi, vaan lopussa Auttajat-osiossa on konkreettisia keinoja siihen, mitä tehdä jos itse tai joku toinen joutuu netissä vihapuheen kohteeksi. Kenenkään ei tarvitse jäädä yksin eikä kenenkään tarvitse olla hiljaa vihapuhetta kokiessaan. Niemisen maalaukselliset kuvitukset ja nerokas värien käyttö täydentävät tekstiä upeasti, tekevät kokemuksesta vielä kokonaisemman. 

Vaikka inhoan sitä "tämä kirja kaikkien pitäisi lukea"-settiä, niin lukekaa tämä. Jos luet tämän tekstin, olet internetissä. Jos luet tämän tekstin, on hyvin todennäköistä että olet kokenut tai nähnyt vihapuhetta. Vaikka kirja kannustaakin naisia ottamaan ohjat omiin käsiinsä, kannustan siihen kaikkia. Internet on yhteinen paikka, jonka pitäisi olla kaikille turvallinen ja neutraali tila. Kaikkia sukupuolia tai sukupuolettomuutta edustavat voivat tuoda kokemuksiaan vihapuheesta esille, kaikki ihmiset voivat tukea ja puolustaa niitä, jotka vihapuheesta joutuvat kärsimään. Kannetaan vastuu tästä yhdessä. Tehdään internetistä vähän parempi paikka, jossa on vähemmän vihaa ja enemmän rakkautta, vähemmän itsesensuuria ja enemmän rohkeutta puuttua epäkohtiin. Ei se maailma surkuttelemalla parane. 

4 kommenttia:

 1. Mun luettavien pino senkun kasvaa, mutta pakkohan tämä on kanssa lukea. Toisaalta sarjakuvat ovat yleensä aika pikaista luettavaa, joten miksipä ei. Aihe kuulostaa kyllä mielenkiintoiselta, ja selailin tätä töissä yhtenä päivänä, mikä kyllä vahvisti tuntojani tarttua tähän.
  Ja kyllähän tämä bloggaus vielä lisäsi innostusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lue lue lue!!! Ihan superhyvä ja tärkeä kirja <3 Luettavien pinon kasvu on väistämätöntä, kun on kirjabloggaajaks päättänyt ryhtyä :D

   Poista
 2. Hieno ja tärkeä kirjoitus Katri! Odottelen tätä kirjaa itsekin kirjaston varausjonossa, se tuntuu jotenkin ehdottomalta lukea tässä ajassa. Internet on kyllä sellainen kauhukupla aina toisinaan, että pahimmillaan se jo ennakkosensuroi puheita ja kannanottoja, ihan vain välttääkseen tämän pää punaisena huudetun vihan, jonka kanssa menee järki, se on niin mittsuhteetonta ja rumaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Laura<3 Tän pitäis olla kyllä lukulistalla esim. yläasteella tai lukiossa, tosi tärkeä kirja josta sais monen monta keskustelua aloitettua. Ja sehän se vaarallista ja surullista on, kun alkaa ennakkosensuroimaan itseään siksi, ettei halua hirveetä läjää paskaa niskaansa.

   Poista

Mikä kiinnosti, mitä ajatuksia heräsi, mitä ajatuksia haluat herättää? Kiitos paljon kommentistasi♥