24. lokakuuta 2017

Juri Nummelin(toim.): Sadan vuoden unet


Juri Nummelin(toim.): Sadan vuoden unet
Kustantanut: Jalava (2017)
Sivuja: 331
Arvostelukappale

Sadan vuoden unet on satukokoelma aikuisille, tutut ja vähän tuntemattomammatkin sadut uudelleen kerrottuina. Takakansi mainostaa masentunutta Ruususta, kenkäfetissi-prinssiä ja kampaamoon joutunutta taikapeiliä. Vaikka kokoelmassa on myös huumoria, yllätti se synkkyydellään ja vakavilla teemoillaan.

Kirjassa on 13 erilaisen kirjoittamistaustan omaavan kirjailijan muunnelmat saduista. Sadut ovat spekulatiivisen fiktion värittämiä ja jokainen kirjoittaja on ottanut alkuperäissaduista irti erilaisia asioita. Kokoelmassa väännellään niin tuttuja ja tuntemattomampia satuja kuin rakennetaan yleisten satujen elementtien pohjalta uutta. Monen kirjailijan inspiraation pohjalla on Grimmin sadut, jotka ovat raakoja ja karmivia itsessäänkin. Siihen kun lisätään suomalaisen spefi-kirjailijan mielenmaisema ja nykyaika, saadaan aikaiseksi yllättävänkin karmeita juttuja.

Omiksi lempisaduikseni nousivat huumoripitoisemmat sadut, kuten Vesa Sisätön Miten HairParadisen Viivi ja Paukku karkoittivat taikapeilin hengen (ja pelastivat maailman) sekä Marika Riikosen Lasikenkä. Jotenkin kaiken synkkyyden keskellä sellainen kieli poskella, pilke silmäkulmassa -meininki säväytti. Näistä saduista kun ei synkkiä elementtejä puutu: on kannibalismia, kidnappauksia, huumekartelleja ja lapsettomuuden uhkaa. Välillä jokin karmea asia todettiin vain yhdellä sivulauseella ja sitä jäi sitten itse vilkkaan mielikuvituksen ja vahvan empatian vangiksi, että miten lasten syöminen voidaan vaan ohimennen mainita?! Se ei kuitenkaan tarkoita, että sadut olisivat huonoja tai huonosti kirjoitettuja. Yksi hienoimmista elementeistä oli se, kuinka sukupuolta oli käsitelty eri tavoin, esimerkiksi Shimo Suntilan sadussa Tyttö nimeltä Kari. Vertauskuvallisin ja ehkä hienoimmin kirjoitettu satu oli mielestäni kokoelman avaava Johanna Venhon Sadan vuoden unet

En ole juurikaan lukenut suomalaista spekulatiivista fiktiota, joten tuli yllätyksenä kuinka karmeita tapahtumia ja vakavia aiheita satuihin sisältyi. Kokoelma oli kuitenkin hyvä yhdistelmä vakavaa ja huumorintajuista, tärkeitä aiheita ja hupsuttelua. Kirjailijoista vain Johanna Sinisalo oli minulle entuudestaan tuttu ja olikin hienoa päästä tutustumaan uusiin suomalaisiin kirjailijoihin näin kompaktissa paketissa. Sadan vuoden unet on lokakuuhun täydellinen kirja, kunhan muistaa tulla satumaailmoista takaisin.

6 kommenttia:

 1. Taidanpa aloittaa tämän satumuunnelmakirjan parissa heti tänään. Sinisalo ja Raevaara herätti huomion, siksi tämä on löytänyt hyllyyn. Kuulostaa hyvältä!

  VastaaPoista
 2. Okeiii tämä taitaa mennä tbr-pinon jatkoksi :D

  VastaaPoista
 3. Satubuumi nähtävästi jatkuu (en siis pistä pahakseni) ja tämä vaikuttaa ainakin jännittävältä kasalta erilaisia tulkintoja, joten lukulistalle menee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satubuumi on kyllä ollut pinnalla jo pitkään! Toivottavasti tuut tykkäämään tästä :)

   Poista

Mikä kiinnosti, mitä ajatuksia heräsi, mitä ajatuksia haluat herättää? Kiitos paljon kommentistasi♥