17. lokakuuta 2017

HELSINGIN KIRJAMESSUT 2017: Introvertin selviytymisopas messuille

Kirjamessut ovat ensi viikolla ja vaikka ne ovat mielestäni paras tapahtuma ikinä (aloitin blogini kaksi vuotta sitten, kun kävin ensimmäisen kerran Helsingin kirjamessuilla ja halusin mukaan kirjajuttuihin), ovat ne myös rasite introvertille, hiljaisuutta ja yksinoloa kaipaavalle ihmiselle. Aistiyliherkällekin messut ovat aikamoinen ponnistus. Olen huomannut, että aika moni muukin kirjojen ystävä ei niinkään viihdy meluisissa ja vieraita ihmisiä pursuavissa messuhalleissa, joten tässä introvertin selviytymisopas kirjamessuille!


1. SUUNNITTELU

Kaikkihan sen tietävät, että ennakointi on kaiken a ja o ja auttaa välttämään pahimmat karikot. Mieti siis etukäteen, miten haluat messusi viettää. 

• Mieti, kuinka kauan haluat olla messuilla: 1-4 päivää, koko messujen aukioloajan vai tietyn ajan päivästä. Kokemuksellani lauantai on kaikkein täysin päivä, rauhallisempia ovat torstai ja perjantai. 

• Selvitä missä kiinnostavat ohjelmat ovat ja mihin aikaan - vältyt turhalta panikoimiselta ja neuvon kysymiseltä.

• Suunnittele aikatauluusi myös hengähdystaukoja! Paikasta toiseen juoksemalla väsyt jo ensimmäisenä päivänä.

 Pue mukavat vaatteet, jotta päivän aikana vaatetus ei ala ahdistamaan. Kerrospukeutuminen ja reppu ovat käytännöllisimmät ja mukavimmat.

• Kirjaostokset kannattaa tehdä loppupäivästä tai viedä ne maksulliseen lokeroon, jotta ei tarvitse selkä vääränä kantaa kaikkia uusia ihanuuksia ympäri Messukeskusta.

• Jos meinaat somettaa messuilla, lataa puhelimesi tai tablettisi etukäteen ja ota mukaan laturi tai vara-akku.


2. RAVINTO & LEPO 

Messuilla hurmos vie helposti mukanaan ja perusasiat unohtuvat. Syömisestä ja lepäämisestä kannattaa kuitenkin pitää huoli, jotta pysyt tolpillasi vielä sunnuntainakin.

• Muista syödä ja juoda säännöllisesti. Tähän auttaa repussa helposti mukana kulkevat eväät ja vesipullo. Pähkinät, hedelmät ja välipalapatukat ovat hyvää ja nopeasti syötävää evästä messuohjelmien välissä nautittavaksi. 

• Ruokailussa kannattaa hyödyntää samaan aikaan järjestettäviä Ruoka&Viini-messuja. Ruokatarjontaa on enemmän ja ihmistungosta vähemmän. 

• Ihmisvilinän ja ohjelman kuuntelemisen väliin on hyvä vetäytyä välillä rauhoittumaan. Muista ottaa kuulokkeet mukaan, jotta voit tarvittaessa kuunnella rauhoittavaa musiikkia tai tehdä vaikka pari hengitysharjoitusta. Mindfulness-harjoituksia löytyy mm. Oivamieli-sivustolta ja puhelimen sovelluskaupasta. 


3. SEURA & MUIDEN HUOMIOIMINEN

Parasta kirjamessuilla on toisten kirjan ystävien tapaaminen. Olen saanut hyviä ystäviä ja syventänyt ystävyyksiä kirjamessujen aikana. Kuitenkin muutama asia on hyvä huomioida, ettei uuvu ihmisseurasta. 

• Toinen introvertti on parasta seuraa. Kun jaatte saman intohimon, yhdessä oleminen ei tunnu tukalalta ja ymmärrätte tarpeen olla välillä ihan vaan hiljaa. 

• Älä yritä verkostoitua koko ajan ja kaikkien kanssa. Jos ja kun haluat tutustua uusiin ihmisiin, sovi vaikka lounastreffit: niin tapaamisella on selkeä tarkoitus ja aikaraami, ja vältyt kiusallisilta ja pitkittyneiltä hiljaisuuksilta, jos teille ei synkkaa.

• Ota seuraksi sellainen tyyppi, joka on samalla aallonpituudella messuilusta: tulee turhia paineita jos itse haluat istua kuuntelemassa luentoja ja toinen haluaisi juosta messujen kaikki kojut läpi moneen kertaan.

• Huomioi muut ihmiset äläkä käytä vahvoja hajusteita. Ohjelmaa kuunnellessa vieressä istuvan ihmisen vahva hajuvesi voi aiheuttaa päänsäryn tai migreenin ja pilata messupäivän. 

Messut ovat ihana tapahtuma ja sopivalla valmistautumisella niistä saa hurjan paljon irti. Toivottavasti näillä vinkeillä pääset messusuunnittelussa aluille! Tällä tunnisteella näet muut postaukseni tämän vuoden kirjamessuista.

Mitä muita ohjeita antaisit messuilla kävijälle?

8 kommenttia:

 1. Hyvä juttu ja ohjeistus, kiitos! Tietysti lisään perinteisen maininnan hyvistä kengistä, sisältynee mukaviin vaatteisiin, jotka mainitset. Mutta ne on tärkeät. Joskus pitäisi ottaa askelmittari mukaan...Vesipullo ja reppu myös mielestäni olennaiset. Ja hyvä mieli, jolla kaikesta kakofoniasta ja kiinnostavista ohjelmista voi nauttia. Suunnitelma ohjelmasta pitää olla, mutta siinä ei tarvitse pysyä. Antoisia messuja, Katri, ehkä nähdään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta, kengät olisi vielä voinut mainita erikseen! Ja hyvä mieli on kyllä aika ehdoton :) Mukavia messuja sinullekin, moikkaillaan jos tavataan!

   Poista
 2. Mielenkiintoiset ja hyvältä kuulostavat ohjeet! Introvertti olen itsekin enkä kauan jaksa olla melussa ja tungoksessa :) Itse en ole käynyt vielä kertaakaan kirjamessuilla blogiaikanani ja sitä ennenkin vain kerran. Luultavasti en pääse Helsinkiinkään, mutta Jyväskylä olisi kiva - sinne on täältä sopivan lyhyt matka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Messut ovat kyllä aikamoinen ponnistus, kun melu ja tungos vievät voimia. Toivottavasti pääset Jyväskylän messuille!

   Poista
 3. Tämä hauskuutti :) en ole käynyt kirjamessuilla kertaakaan, varmaankin siksi että ne ovat maantieteellisesti aika pitkän matkan päässä mutta vähän siksikin, että siellä saattaisi joutua juttusille muiden ihmisten kanssa. Onneksi some tarjoaa kurkistuspintaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, kiva kuulla! :) Messut ovat kyllä riski joutua juttelemaan muille, siksi vietänkin niitä ennen mahdollisimman paljon aikaa yksin :D Mä päivittelen joka päivä ainakin Instagramiani messuilta, blogin aikatauluista en vielä osaa sanoa. Mutta kurkistuksia on luvassa!

   Poista
 4. Muita ohjeita? Ainakin mukavat ja hiostamattomat kengät. 👟

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvät kengät ovat aivan ehdottoman tärkeät, kiitos lisäyksestä!

   Poista

Mikä kiinnosti, mitä ajatuksia heräsi, mitä ajatuksia haluat herättää? Kiitos paljon kommentistasi♥