3. syyskuuta 2017

Mikko Toiviainen & Ronja Salmi: 12 tarinaa kirjoittamisesta


Mikko Toiviainen & Ronja Salmi: 12 tarinaa kirjoittamisesta
Kustantanut: WSOY (2017)
Sivuja: 140

Luen tietokirjallisuutta suhteellisen vähän, mutta olen siitä hurjan kiinnostunut. Tämän vuoden yksi kiinnostavimmista tietokirjauutuuksista tuli eteeni sosiaalisen median kautta (kuten melkein kaikki kirjat nykyään). Median monitaiturit Mikko Toiviainen eli Kalenterikarju ja Ronja Salmi kirjoittivat kirjan kirjoittamisesta ja haastattelivat muun muassa Emmi Itärantaa, Eeva Kolua ja Justimusfilmsin tekijöitä. 

Kirja on jaettu lukuihin, joissa haastatellaan erilaisia kirjoittamisen ammattilaisia sekä viimeiseen lukuun, jossa annetaan konkreettisia kirjoitusvinkkejä. Haastatteluiden kirjoittaja vuorottelee, Toiviainen on kirjoittanut puolet ja Salmi puolet. Työnjako toimii ja molempien teksteistä tulee haastateltavan ääni kuuluviin. Tykkäsin enemmän Toiviaisen kirjoitustyylistä, sillä Salmi käytti teksteissään enemmän puhekieltä ja se on henkilökohtainen ongelmakohtani. Huonoja Salmenkaan tekstit eivät missään nimessä olleet, itse vain tykkäsin tyylillisesti enemmän Toiviaisen teksteistä.

Kirjaa oli mukava lukea, sillä rytmitys oli hyvä ja sitä pystyi lukemaan lyhyissäkin pätkissä ilman, että unohti mistä puhutaan. Haastateltavissa oli mukana perinteisempiä kirjoittaja-ammatteja kuten kirjailija ja toimittaja, ja sellaisiakin ammatteja, joiden ei olisi heti ajatellut kuuluvan kirjoittamiskirjaan, kuten youtubettaja ja kansanedustaja. Tämä olikin mielestäni yksi kirjan parhaimmista ansioista. Kirja herätteli lukijaa miettimään omia käsityksiään siitä, mitä kirjoittaminen on ja ketkä ovat ammattikirjoittajia, millaisia tekstilajeja pidämme ammattikirjoittamisena. Median suurkulutuksen maailmassa harvoin pysähtyy miettimään, millä tavalla ihmiset kirjoittavat ja mitä eri tekstilajit viestivät, sitä vain lukee ja kuluttaa mediaa ja porskuttaa eteenpäin. Kaikkien, jotka haaveilevat kirjoittamisesta ammattina, ei tarvitse olla kirjailijoita ja se on mielestäni tämän kirjan ydinsanoma. 

Haastattelut olivat hienosti rakennettuja ja kirjoitettuja, joten viimeinen luku "Yli 12 vinkkiä kirjoittamiseen" jäi vähän pettymykseksi. Toivoin siltä samanlaista asian ytimeen paneutumista ja kuvailua kuin haastatteluilta, mutta vinkit oli eri alaotsikoiden alle tehtyjä listoja. Hyviä vinkkejä siellä oli silti, mutta olisin kaivannut viimeiseenkin lukuun enemmän kerrontamaista otetta. Kaiken kaikkiaan 12 tarinaa kirjoittamisesta oli raikas ja ihanan lyhyt tietokirja, johon ei väsyttänyt tarttua; joka herätti ajattelemaan ja miettimään omaa suhdetta kirjoittamiseen. Toivottavasti tältä median tehokaksikolta nähdään tulevaisuudessakin yhteisiä projekteja!

6 kommenttia:

 1. Hei, tää kuulostaa kiinnostavalta! Apua, milloin sitä ehtis lukea nää kaikki kiehtovat kirjat tässä elämässä :'D Ja ihanalta näyttää tämä sun blogi kyllä, tuo uusi banneri on suloinen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää oli kyllä tosi kiinnostava, suosittelen! Ja niimpä, kiinnostavien kirjojen lista on loputon.... Alan haaveilla vampyyrin elämästä, ettei tarvis nukkua :-D Kiitos paljon, ihana kuulla<3

   Poista
 2. Tää kirja on tosi upea :) Hienosti kirjoitettu ja rakennettu sekä ajatuksia herättävä - paljon samaistuttavaa, paljon uusia näkökulmia kirjoittamiseen ja ammattikirjoittamiseen. Kirjoittaminen tosiaan on taustalla, vaikka ammatti olisikin kansanedustaja tai tubettaja - vitsit, miten hieno oivallus se on, vitsit, miten tärkeää kirjoittaminen on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä!! Kirjoittamista tarvitsee niin monissa ammateissa - kuten lukemistakin - ettei sen arvoa voi vähätellä.

   Poista
 3. Minustakin tämän kirjan erityinen ansio on siinä, että se nostaa esiin monenlaisia ammatteja, joissa kirjoittaminen on keskeistä. Erilaisiin luovan työn prosesseihin oli kiinnostava kurkistaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta, luovia prosesseja on niin monenlaisia että on hauska nähdä, miten ne eroavat ja ovat samanlaisia.

   Poista

Mikä kiinnosti, mitä ajatuksia heräsi, mitä ajatuksia haluat herättää? Kiitos paljon kommentistasi♥