6. heinäkuuta 2017

Erika Vik: Hän sanoi nimekseen Aleia

Erika Vik: Hän sanoi nimekseen Aleia
Kustantanut: Gummerus (2017)
Sivuja: 532
Arvostelukappale

Luen todella vähän kotimaista fantasiaa. Tämä johtuu eniten siitä, että seuraan ulkomaalaisia Booktube-kanavia ja suurin osa fantasiakirjavinkeistäni tulee sitä kautta. Kuitenkin näin blogin pitämisen myötä tulee väistämättä seurattua myös suomalaisia kirjablogeja, joissa on rakastettu tämän vuoden fantasiauutuutta, debytoivan kirjailija Erika Vikin Hän sanoi nimekseen Aleiaa. 

Kirjaa alkaa siitä, kun muistinsa menettänyt Aleia eksyy myrskyssä, mutta päätyy lopulta seleesien Seuran talolle, jossa taloa asuttava kartantekijä Corildon asuu. Corildon kuuluu seleeseihin, ihmisiä aisteiltaan ylivertaisempaan lajiin, joita suurin osa ihmisistä pelkää ja vihaa. Aleian kohtalo alkaa kiinnostaa Corildonia ja näiden kahden henkilön tarinat kietoutuvat yhteen. Samaan aikaan maailmassa liikkuu huonoja tuulia, jotka aistiessaan seleeseistä tuntuu kuin heidän voimansa vietäisiin. Kirjan maailmassa ja tarinassa herää siis paljon kysymyksiä ja mysteereitä, joista jotkut ratkeavat tässä kirjassa, jotkut oletettavasti Kaksosauringot-trilogian jatko-osissa. 

Kirjan maailma on hyvin mielenkiintoinen ja laaja ja pidin etenkin erilaisten fantasiaeläinten mukanaolosta. Kirjassa oli paljon mystiikkaa eikä se kertonut kaikkea valmiiksi tai heti. Lisäksi juonenkäänteissään rikkaan tarinan ohella siinä käsiteltiin isoja teemoja, kuten muukalaisvihaa, surua ja sen käsittelyä. Kuitenkin hahmot jäivät minulle etäisiksi, enkä oikein päässyt heidän mielenmaailmaansa sisälle ja tämä haittasi lukukokemustani. Lisäksi kirjassa oli välillä hieman omituisia sanavalintoja, jotka irrottivat ainakin minut tarinan imusta, kuten turkanen ja mukkelis makkelis. Olen ennenkin tuonut esille, että puhekieli kirjoissa ei ole minun juttuni, joten se hieman häiritsi lukukokemustani myös. 

Kaiken kaikkiaan Vik on kirjoittanut monipuolisen fantasiamaailman ja esikoiskirjan, jonka juonesta ei käänteitä lopu. Omiin fantasiasuosikkeihini se ei tällä kertaa noussut, mutta selvää on, että Suomi on saanut uuden taitavan fantasiakirjailijan. Lisäksi kirjan kansi on Vikin itse suunnittelema ja kansi onkin aivan upea. 

Mitä suomalaista fantasiakirjaa sinä suosittelisit?

6 kommenttia:

 1. Tekijöitä ja alagenrejä on paljon. Luettavaa löytyy, mutta riippuu vähän siitä mitä haluaa, että onko juuri sellaista tarjolla. Aika paljon myös heikompiakin teoksia mukaan mahtuu, toki, mutta tässä pari vinkkiä.

  Anu Holopaisen Welman tytöt-sarja, Sari Peltoniemet Hirvet, ja Virpi Saarisen Jäälinnun sulka ovat fantasiakauden suosikkejani. Nuorenpana tykkäsin tosi paljon myös mm. Annina Holmbergin romaanista Lumotut ja Ritva Toivolan Turmankukka-trilogiasta, Päivi Junttilan Noidan tytär ja Maria Toivasen Rauhan soturi on vähän vanhempaa.

  Helena Wariksen teokset ovat suosittuja, mutta en ole vielä lukenut, esim. Uniin piirretty polku (Phjankontu trilogian ensimmäinen osa) ja Vuori on kehuttuja. Samoin Emmi Itärannan Kudottujen kujien kaupunki, Maria Turtschaninoffin Maresi ja J.S. Meresmaan Mifonki -sarja.

  Johanna Sinisalolla, Leena Krohnilla (mm. Tainaron), Anne Leinosella ja Siiri Enorannalla on useita teoksia, joihin kannattaa tutustua, mutta kirjoittavat myös monia muitakin genrejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tulipa paljon uusia nimiä! Kudottujen kujien kaupungin ja Maresin olen noista lukenut ja tykännyt molemmista tosi paljon :) Ja yksi Enorannan kirja odottaa hyllyssä. Huikeaa tietämystä sulla!

   Poista
 2. Kiitos arvostelusta! Pieni korjaus, jotta kunnian saa hän jolle se kuuluu: en ole suunnitellut kanttani itse vaan koko sarjailmeestä fonttivalintoineen vastaa Gummeruksen graafikko Jenni Noponen. Tämä tarkoittaa, että myös trilogian muiden osien kannet pohjautuvat hänen luomaansa malliin, vaikka graafikkona tulee olemaan jatkossa Erika Vik. Kuvitus on toki itse piirtämäni (mikä varmasti hämäsi) ja sain valita kehyksen kuva-aiheet. AD:lta tuli tarkat vaatimukset esimerkiksi kehyksen muodon ja koon suhteen. Jos olisin itse myös suunnitellut kannen se näyttäisi varsin erilaiselta.

  Aurinkoisin terveisin, Erika Vik

  P.S. Itse suosittelen suomalaisista fantasiakirjoista Päivi Honkapään trilogiaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja korjauksesta! Oli mennyt tekijät sekaisin, mutta joka tapauksessa, huikean hienon kannen olet piirtänyt :) Ja kiitos kirjavinkistä, pitää laittaa tuo muistiin!

   Aurinkoista kesää sinulle :)

   Poista
 3. Mä luen myös todella vähän mitään suomalaista kirjallisuutta (samoista syistä kuin sinäkin), mikä harmittaa. Tämä vaikuttaa sen verran kiinnostavalta, että lisäsin lukulistalle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että tämä kiinnosti! Lisäksi vinkkaisin tarttumaan Emmi Itärannan kirjoihin, niistä tykkään todella paljon :-)

   Poista

Mikä kiinnosti, mitä ajatuksia heräsi, mitä ajatuksia haluat herättää? Kiitos paljon kommentistasi♥