17. toukokuuta 2017

Holly Bourne: Oonko ihan normaali?


Holly Bourne: Oonko ihan normaali?
Suomentanut: Kristiina Vaara
Kustantanut: Gummerus (2017)
Sivuja: 412
Arvostelukappale

"He eivät tajuaisi. He kohtelisivat minua eri lailla. En olisi heille enää "normaali" vaikka en koskaan enää sekoaisikaan. Kun he saisivat tietää, he tarkkailisivat koko ajan... Odottaisivat... Miettisivät, sekoaisinko. En halunnut, että enää kukaan muu katsoisi minua sillä tavalla."

Vaikket olisi enää teini, saatat rakastua tähän kirjaan päätä pahkaa. Tällaista nuortenkirjallisuus parhaimmillaan on, enkä malta odottaa että pikkusiskoni kasvaa vielä hieman, jotta hänkin pääsee lukemaan tämän. En malta odottaa, että pääsen lukemaan tämän kirjan itse uudestaan. 

16-vuotias Evie on palaamassa kouluun. Takana on kolmen vuoden sairastelu pakko-oireisen häiriön (OCD, obsessive-compulsive disorder) kanssa ja nyt olisi aika palata "normaaliin" elämään. Evie haluaa kaikkein eniten olla normaali, saada kavereita, deittailla ja käydä koulussa ja bileissä. Näihin kuvioihin hän pääseekin mukaan ja tutustuu niin uusiin ystäviin kuin uusiin poikiin. 16-vuotiaiden deittailuelämä kuitenkin pistää sekaisin kenet tahansa. 

Vaikka tätä kirjaa on kehuttu suunnilleen joka paikassa, en silti odottanut pitäväni siitä näin paljon. Kirjassa käsitellään aidosti ja vaikuttavasti mielenterveyttä ja yhtä sen häiriöistä, josta en ainakaan itse ole juuri kaunokirjallisuudessa lukenut. Tuntuu, että usein nuortenkirjoissa mielenterveyttä käsitellään masennuksen tai ahdistuksen kautta, joten oli hienoa saada tähän kirjaan peilauskohdaksi pakko-oireinen häiriö. Kirjasta tekee realistisen myös se, että Evie käy terapiassa ja hänellä on lääkitys. Mielenterveysongelmat harvemmin menevät vain itsekseen ohi ja on hienoa, että myös hoitosuhde on esillä. 

Lisäksi kaikki tämä feminismi ja tyttöys! Evie tutustuu Amberiin ja Lottieen, ja tytöt perustavat vanhojenpiikojen kerhon, jossa he määrittävät vanhanpiian tarkoittavan itsenäistä ja vahvaa tyttöä. Kerhossaan he keskustelevat feminismistä (ja vähän pojistakin), ja tällaisen kerhon halusin itsekin perustaa samantien kirjaa lukiessani. Kirjassa tyttöjen välinen ystävyys on vahvasti esillä: Amberin ja Lottien lisäksi Eviellä on ystävänä Jane, joka on ollut hänen tukenaan hänen sairastuessaan, mutta nyt on liimautuneena uuteen poikaystäväänsä eikä juurikaan huomioi Evietä. Tytöt pohtivat keskenään paljon sitä, millainen on hyvä ystävä ja missä kohtaa toisen hyvät teot menneisyydessä eivät enää paikkaa nykyisyyttä. Ystävyyssuhteita syntyy ja loppuu teininä paljonkin, mutta ne myös muuttuvat vuosien varrella, ja sen kuvaus tässä kirjassa on upeaa. En ole lukenut tyttöjen ystävyydestä kertovia kirjoja tarpeeksi, joten tämä oli ihana ja tärkeä kirja siinäkin suhteessa.

En ole suurin puhekielisyyden ystävä kirjoissa ja alkuun se hieman tökki. Kirjan henkeen pääsi kuitenkin nopeasti mukaan eikä se enää häirinnyt. Kirja tuntui realistiselta teiniajan kuvaukselta aikuisellekin ilman, että se alkoi ärsyttää ja se on mielestäni todella iso saavutus. Kirja on hyvin kirjoitettu ja suomennettu. Pakko-oireista häiriötä kuvaavat kohdat olivat aika yksityiskohtaisia, joten jos on itse juuri toipumassa siitä, niin en välttämättä lukisi tätä kirjaa juuri sillä hetkellä. Muuten suosittelen tätä kirjaa lämpimästi ihan kaikille tytöille ja pojille, nuorille ja aikuisille. Kirja on hauska, tärkeä, vakava ja sen myötä omat käsityksensä "normaalista" voi huoletta heittää romukoppaan ja vaalia niin omaa kuin muidenkin omalaatuisuutta ja ihanuutta. 

2 kommenttia:

  1. Hey!

    Nice blog (: I just started mine up and was looking for a few relative friends in the book world! I have a Booktube channel too. Also, There is a giveaway currently going on and I will be posting more as soon as I finish editing a few videos.

    Thanks and I hope you like my blog! :*

    VastaaPoista

Mikä kiinnosti, mitä ajatuksia heräsi, mitä ajatuksia haluat herättää? Kiitos paljon kommentistasi♥