8. helmikuuta 2017

Uutuuskirjat, jotka haluaisin lukea keväällä 2017Parempi myöhään kuin ei milloinkaan, vai mitä? Vuodenvaihteen aikoihin monissa kirjablogeissa listattiin kevään uutuuskirjoja ja niinhän minäkin aion tehdä, kuukauden myöhässä mutta mitäpä sillä on väliä. Kiinnostavien uutuuskirjojen määrä on henkilökohtaisesti aika kaksipiippuinen juttu: toisaalta on hienoa, että uusia kirjoja julkaistaan ja ne ovat hirveän mielenkiintoisia mutta toisaalta, hyllystä löytyisi luettavaa varmaan pariksi vuodeksi ilman uutuuksiakin... Otan tämän kuitenkin positiivisena, lukemattomien kirjojen määrä kun on loppujen lopuksi aika mahtava ongelma. Mennään kuitenkin asiaan eli niihin kevään kirjoihin!

Gummerus

Han Kang: Vegetaristi
Viime vuoden Man Booker International -palkinnon voittanut romaani naisesta, joka unen nähtyään alkaa kasvissyöjäksi. Kasvissyönti ei kuitenkaan ole kirjan kantava teema ja mielenkiintoisen kirjasta tekee se, ettei siinä anneta kyseessä olevan naisen näkökulmaa ollenkaan vaan kolmen hänen lähipiirinsä ihmisen. Tämä ei ole listani kärkisijoilla, mutta todella mielenkiintoinen ja sellaista kirjallisuutta, mihin en normaalisti juurikaan tartu. 

Holly Bourne: Oonko ihan normaali?
Nuorten aikuisten trilogian aloitusosa, jossa teemoina ovat feminismi ja mielenterveysongelmat. Ensimmäisessä osassa 16-vuotiaalla Eviellä on pakko-oireinen häiriö, josta en ole juurikaan kaunokirjallisuudessa lukenut. Voi olla, että päädyn lukemaan tämän kirjan englanniksi, mutta mahtavaa, että se on suomennettu!


Elizabeth Gilbert: Big Magic - uskalla elää luovasti
Luovuus on teema, josta en oikein koskaan saa tarpeekseni. Aina sitä voisi herätellä lisää ja harrastaa enemmän. Luovuutta kun tarvitsee ihan kaikessa ja se tekee elämästä niin paljon mielenkiintoisempaa.

WSOY

Miki Liukkonen: O
En ole lukenut mitään Liukkoselta, mutta jokin hänessä kiehtoo. 800-sivuinen romaani kirjailijalta, jolta en ole lukenut mitään ja jota mainostetaan lauseella "mitään vastaavaa et liene aikaisemmin lukenut" kuulostaa juuri sopivan absurdilta, että haluaisin lukea sen. Yritän kyllä mahduttaa kevääseeni Liukkosen runoutta ennen tähän kirjaan tarttumista!

Jukka Vieno: Ruttopuiston rakastavaiset
Toinen osa runotrilogiasta, jonka aloittaa teos Stockan kulmalla. En voi vastustaa Helsinkiin sijoittuvia kirjoja enkä alkusointuja, joten tämä kiinnosti heti. Stockan kulmalla on lainassa kirjastosta, joten luen sen ennen tähän tarttumista. 

Suomi 100 -klassikkojen uudelleen printtaus taiteilijoiden tekemillä kansilla
Suomalaisia klassikoita, joihin taiteilijat ovat tehneet uudet kannet ja joita painetaan vain 2000 kappaletta per kirja. Postauksen kuvituksena on tämän sarjan kaksi ensimmäistä teosta, Tove Janssonin Kesäkirja ja Juhani Ahon Rautatie. 

Ronja Salmi ja Mikko Toiviainen: 12 tarinaa kirjoittamisesta
Kirjamaailman monitoimityypit ovat yhdistäneet voimansa ja kirjoittaneet kirjan ihmisistä, jotka kirjoittavat työkseen ja teos sisältää ilmeisesti myös vinkkejä kirjoittamiseen. Näitä tyyppejä tekee mieli fanittaa.

Tove Jansson: Sanojen lahja - valitut sitaatit
Jos minä jonkunlainen lukija olen, niin sitaattihamsteri. Joten sitaattikirja Tove Janssonilta? Oi kyllä!

Otava

Joel Haahtela: Mistä maailmat alkavat
En ole Haahtelaa lukenut, mutta esimerkiksi Pienen kirjaston Katri tykkää kovasti hänen kirjoistaan. Taitelijaromaanit myös vetävät puoleensa tällä hetkellä.

Yaa Gyasi: Matkalla kotiin
Sukupolviromaani ghanalaisista sisaruksista, joista toinen joutuu orjaksi ja toinen menee naimisiin orjakauppiaan kanssa. Kirjaa on kehuttu Booktubessa maasta taivaisiin ja se oli monen lempikirja viime vuonna. Ennustan, että tänä vuonna se löytyy monen suomalaisen kirjabloggaajan lempparilistoilta.

Siltala

Jouni Inkala: Nähty. Elämä
Runokokoelma elämästä kauneimmalla kannella ikinä. Tämän olen itseasiassa jo lukenut, lisää voi lukea tammikuun runopäiväkirjastani.

Like

Roxane Gay: Bad Feminist
Esseekokoelma siitä, millaista on olla nainen, musta ja feministi. Gayn kokoelman aiheet nousevat usein populaarikulttuurista. Tämä kirja on roikkunut luettavien listalla jo muutaman vuoden. Jospa nyt olisi aika lukea se, kun se on suomennettu! 

Type&Tell

Kata Melander: Älä irrota
Löysin kirjailijan Twitteristä. Kiinnostuin, ihastuin ja luen sitä parhaillaan. Älä irroita kertoo kahden ihmisen vankiloista, toiselle se on kipu ja toiselle avioliitto. Kirja käsittelee kivun ja rakkauden teemaa ja kuulostaa ihanalta. 

Tammi

Alice Munro: Jupiterin kuut
En ole lukenut Munroa aiemmin, mutta tänä vuonna haluaisin saada senkin tehdyksi. Jupiterin kuut on Munron uusin suomennettu novellikokoelma, joten uskon että siitä on hyvä aloittaa. 

Tove Jansson: Bulevardi ja muita kirjoituksia
Kokoelma Janssonin julkaisemattomista teksteistä keskittyen muun muassa menneisyyden Eurooppaan ja sen kaupunkeihin. Luin juuri Tuula Karjalaisen mainion elämäkerran Janssonista, joten kiinnostus hänen omiin teksteihinsä on suuri.


Eniten odotan tältä keväältä Sarah J. Maasin ACOTAR-trilogian A Court of Wings and Ruin  -päätösosaa, joka ilmestyy toukokuussa. Trilogia on ihanan koukuttava ja edellinen osa jäi niin jännittävään kohtaan, ettei toukokuu voi tulla tarpeeksi nopeasti!

Mitä kirjaa sinä odotat tänä keväänä? (Ja ihan totta, ensi kuussa on maaliskuu eli kevät on melkein jo täällä!)

16 kommenttia:

 1. Näistä listaamistasi Vegetaristi, Matkalla kotiin & Janssonin tekstit puhuttelee ehdottomasti eniten ja olivat omallakin listalla, lisäksi odotan hurjasti myös ihan lähiaikoina ilmestyvää John Williamsin Augustusta!

  Ja ah, olipa ihana lukea tämä listasi, koska tässä on parikin sellaista, jotka minulta on mennyt ohi, mutta nyt kiinnostaa: Melanderin kirja (miten kauniit kannet siinäkin on, googlettelin!) sekä Bad Feminist. Kiitos niistä :-*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matkalla kotiin taitaa olla aika monen listalla, siitä on kyllä suuret odotukset! :-) Ihana kuulla! Juuri sain tuon Melanderin kirjan loppuun ja herätti kyllä todella paljon ajatuksia, yritän saada tekstin kirjoitettua pikimmiten (on muutama kirja rästissä...). Ole hyvä, kiva kun tarttuivat sinunkin listallesi :-)

   Poista
 2. Aivan ihana kuva! <3 Ja hyvältä näyttää sun listauskin. :D Poimin muutaman vinkin, haha. Huomasin Älä irrota -kirjan myös Twitteristä ja saan sen onneksi kaverilta lainaksi ensi viikolla. En malta odottaa:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihi kiitos! Just sain tänään luettua loppuun tuon, odotan innolla mitä muut siitä tykkäävät ja mitä ajatuksia se herättää :-) ja ihan mahtavaa, että Twitterin kautta voi esikoiskirjailija löytää yleisöä!

   Poista
 3. Ah, niin kauniita nuo juhlavuoden painokset Kesäkirjasta ja Rautatiestä!

  Odotan monia samoja kevään kirjoja kuin sinäkin, esim. Janssonin Bulevardia, uutta Munroa, Gayn Bad Feministiä ja Liukkosen O:ta. Ihan erityisesti odotan myös Hilary Mantelin Margaret Thatcherin salamurhaa ja odotin Anneli Kannon Lahtareita, koska luen sitä jo paraikaa ja se on ihan yhtä hyvä kuin odotinkin ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, oikeita taideteoksia sisältä ja ulkoa <3 Meillä on montakin yhteistä odotettavaa kirjaa, ihana päästä sitten myöhemmin keväällä lukemaan sun ajatuksia niistä ja toivottavasti keskustelemaan niistä muutenkin! Tuo on niin mahtava tunne, että kirja täyttää ne omat odotukset ja on juuri sellainen, mitä toivoi. Ihania lukuhetkiä! <3

   Poista
 4. Bad feminist on mulla parhaillaan ruotsiksi kesken. Hyvä se on! Kiitos, että muistutit tuosta Holly Bournesta - pitää pistää varaukseen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen joskus aloittanut sitä englanniksi, mutta laina-aika loppui ja sittemmin se on jäänyt. Toivon, että nyt suomeksi saan sen sitten luettuakin! Kiva, että se muistui mieleen, odotan innolla mitä tykkäät Bournen kirjasta! :-)

   Poista
 5. Enpä ole kummastakaan aikaisemmin kuullut, mutta Stockan kulmalla ja Ruttopuiston rakastavaiset on kuulostaa sellasilta, pitää varmaan ihan vaan nimen perusteella taidan lukea ne :D

  Ja ehdottomasti odotan kyllä A Court of Wings and Ruinsia ihan liikaa. Olispa jo toukokuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En mäkään ollut aiemmin kuullut ja nimenomaan nimen perusteella ne valitsin listalle haha :-D Mutta runoja, jee!!

   Oon selannut nyt muutamana päivänä Pinterestistä kaikkia ACOWAR-teorioita ja kaikkea tohon kirjasarjaan liittyvää ja haluisin jo lukea ne uudelleen...Mutta yritän malttaa mieleni ja lukea ne sitten lähempänä joulukuuta, varsinkin kun mulla on Throne of Glass -sarjan uudelleenluenta just kesken :-D

   Poista
 6. Alan itsekin pikkuhiljaa havahtua tähän kevääseen... Valon määrä on lisääntynyt kummasti viime aikoina, ja vielä oudompaa on se, että se jostain syystä väsyttää. :D Odotan erityisesti Yaa Gyasin Matkalla kotiin -kirjaa ja Han Kangin Vegetaristia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valon määrä on kyllä lisääntynyt tosi paljon. Mua se piristää jotenkin, mutta kyllä itsekin muistan, että välillä se vaan väsyttää ja haluaisi hämäryyden takaisin :-D En tiedä, voiko liittyä siihen, etteivät silmät ole vielä tottuneet siihen että on kirkasta ja sitten pitää siristellä koko ajan. Nuo kaksi ovat varmasti monella odotuksen kohteena, oli tosi kiva huomata että ne ovat käännetty jo keväällä julkaistaviksi! :-)

   Poista
 7. Kiva ja kiinnostava lista, aika erilainen kuin omani, joten pari kirjavinkkiä nappasin tästä. Haahtelalle ja Munrolle todella iso suositus täältä!

  (Ja tajusin just, että tein itsekin tällaisen listauksen, mutta se jäi julkaisematta... ehkä julkaisen vielä, jos kehtaan haha.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitäs nappasit mukaan? :-) Haahtela on jo varauksessa, Munroa odotellessa... Ja julkaise ihmeessä, olisi kiva lukea sun lista!

   Poista
 8. Nuo Kesäkirjan ja Rautatien uudet kannet ovat niin kauniit! Pitää varmaan tehdä vuoden kulttuuriteko ja hankkia ne omaan hyllyyn :D Tämän vuoden uutuuksista odotan ehkä eniten Laurent Binet'n romaania Kuka murhasi Roland Barthesin? ja Yaa Gyasin Matkalla kotiin -romaania. Niiden lisäksi julkaistaan toki paljon kaikkea muutakin kiinnostavaa, mutta ne tulivat ensimmäisinä mieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! Ite aattelin tehdä just sen, hankkia nää uudet painokset, jos tulisi luettua enemmän suomalaista klassikkokirjallisuutta :-D Matkalla kotiin vaikuttaisi olevan monen listalla, mahtavaa päästä sitten lukemaan kaikkien mielipiteitä!

   Poista

Mikä kiinnosti, mitä ajatuksia heräsi, mitä ajatuksia haluat herättää? Kiitos paljon kommentistasi♥