20. helmikuuta 2017

Tuula Karjalainen: Tove Jansson - tee työtä ja rakastaTuula Karjalainen: Tove Jansson - tee työtä ja rakasta
Kustantanut: Tammi (2013)
Sivuja: 304

Tove Janssonin nimen tietävät lähes kaikki suomalaiset. Monet rakastavat muumeja. Janssonin elämä ja hänen jälkeen jättämänsä työ kuitenkin kattaa niin paljon enemmän kuin muumit.

Elämäkerran kirjoittanut Tuula Karjalainen on taidehistorioitsija ja kirjassa Janssonin kuvataide on ehdottomasti eniten esillä, vaikka henkilökohtaista elämää ja kirjallista tuotantoa käsitellään myös. Painotus on paikallaan, sillä Jansson itse koki itsensä ennen kaikkea taidemaalariksi, vaikka ehtikin tehdä lähes kaikkea taiteen saralla: kuvataidetta, grafiikkaa, teatteria, kirjallisuutta... Elämäkerta kuvaa paljon myös Janssonia suhteessa hänelle läheisiin ihmisiin: etäiseen ja ankaraan isään, muumimammamaiseen äitiin, veljiin, mies- ja naisystäviin, ystäviin ylipäätään. Kirja on visuaalisesti upea, sillä se sisältää Janssonin maalauksia ja piirroksia eri aikakausilta sekä runsaasti valokuvia. Karjalainen on saanut kirjaan tarinamaisen otteen ja jotkut lauseet tuntuivat siltä, että Jansson itse olisi voinut ne kirjoittaa.

Kirja etenee osittain kronologisesti ja osittain teemoittain, mikä aiheuttaa hieman toistoa. Se ei kuitenkaan häirinnyt lukukokemusta, sillä tapahtumia ja nimiä oli paljon. Kirjassa oli suhteellisen paljon otteita Janssonin kirjeenvaihdosta eri ihmisten kanssa ja oli hienoa kuulla hänen oma äänensä hänen elämästään kertovan tarinan lomassa. Jansson oli minulle aika tuntematon tarinaltaan ja työltään Muumien ulkopuolelta ennen tätä kirjaa, joten siinä oli paljon uutta ja ihmeellistä. Kirjan visuaalisuus ja monipuolisuus olivat sen parhaita puolia ja ymmärtääkseni tätä pidetäänkin yhtenä parhaista Janssonista kirjoitetuista kirjoista. Pidin myös siitä, että kirjassa kuvattiin eri aikakausien naiskuvaa ja sitä, kuinka Jansson oli omalla tavallaan feministi, vaikka halusikin pysyä politiikan ulkopuolella. Luen elämäkertoja harvoin, mutta tästä pidin todella paljon ja uskallan suositella sitä niillekin, jotka eivät vannoutuneimpia Jansson-faneja ole tai jotka eivät muumeista piittaa. Tämän kirjan myötä ihastuu vähän molempiin. 


15 kommenttia:

 1. Hyvät elämäkerrat ovat kivoja aina välillä, varsinkin tämä Tove Jansson olisi mielenkiintoista lukea. :) /Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon samaa mieltä! Humphrey Carpenterin kirjoittama elämäkerta J.R.R. Tolkienista oli myös tosi hyvä ja mielenkiintoinen :-)

   Poista
 2. Tämä kirja onkin minulla hyllynlämmittäjänä, pitäisi syventyä tarkemminkin kuin vain selaamalla. Janssoniin olen kuitenkin perehtynyt jo valmiiksi melko paljon dokumenttien ja kirjojen kautta ja lukenut hänen tuotannostaan aika ison osan. Yksi kiehtovimmista kotimaisista taiteilijapersoonista ehdottomasti.

  Jonkinlaista feminismiä Janssonilla totta vieköön oli. En tiedä oliko juuri tässä kirjassa sitä sitaattia hänen kirjeestään, jossa hän julisti, että jos hän menisi naimisiin, tulisi hänestä joko huono taidemaalari tai huono vaimo. Ja että lapsia hän ei maailmaan tykinruoaksi synnytä. Aika epätavallisia valintoja oman aikansa naiselle - nykyäänkin vielä saavat naiset selitellä vapaaehtoista lapsettomuutta (naimattomuutta ei sentään enää samoissa määrin), saati 1900-luvun alkupuolella! Ja Jansson tosiaan pysyi valitsemallaan tiellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen tätä kyllä lämpimästi, on varmasti mainio kirja niillekin lukijoille, joille Jansson on tutumpi. En muista oliko tässä suoraa sitaattia tuosta kirjeestä, mutta tuo kyllä mainittiin! Ja olikin hienoa lukea, kuinka Jansson pysyi omalla polullaan välittämättä vallitsevista asenteista, vaikka herkkä muiden mielipiteille vaikutti olevankin. Hän on kyllä todella kiehtova taitelijapersoona ja varmasti perehdyn hänen omaan tuotantoonsa ja hänestä kertoviin kirjoihin tulevaisuudessa lisää :-)

   Poista
 3. Tämä pitäisi ehdottomasti lukea ja ajattelin tänä vuonna tarttua uudestaan muumi-kirjoihin, on niitä jo ikävä<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin on ikävä muumikirjoja! Muistelisin, että Muumipappa ja meri oli mun lemppari, sen ainakin haluaisin lukea <3

   Poista
  2. Aloin myös miettiä omaa lemppariani, vaikeaa.. Mutta varmaan se on Muumipapan urotyöt.

   Poista
 4. Tämä oli visuaalisesti hurjan kaunis kirja! Luin sen pari vuotta sitten, nyt vuoroaan odottelisi hyllyssä tuo aiempi, Boel Westinin aiemmin kirjoittama elämäkerta Tovesta. :) Sopisi Helmet-haasteen elämäkertakohtaankin, niin vähän elämäkertoja noin muuten tulee luettua. Tai suomalaisesta naisesta kertovan kirjan kohtaan myös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin oli, aivan ihana :-) Totta, siinähän saa parhaimmillaan kaksi kärpästä yhdellä iskulla!

   Poista
 5. En juuri lue elämäkertoja, mutta tämä lähti hetken mielijohteesta lainaan kirjastosta. Aloitin sen pari päivää sitten ja tykkään tähän mennessä kovasti! Tunnen Toven tuotantoa muumeja lukuun ottamatta sen verran huonosti, että on tosi kiva, miten paljon Toven taidetta on otettu mukaan ja miten siihen pääsee tutustumaan samalla. Pitää myös ehdottomasti mennä katsomaan HAMin näyttely!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luin tätä samoilla lähtökohdilla ja oli kyllä hienoa saada näin kattava kuva Tovesta :) Mua harmittaa vieläkin, etten mennyt katsomaan Toven näyttelyä Ateneumissa yhden tentin takia :--D

   Poista
 6. Tosi hyvin kirjoitettu arvostelu! Elämäkertoja en ole koskaan lukenut mutta tämä herätti mielenkiinnon.
  http://mahdollisestiehka.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! :) Tätä kyllä suosittelen elämäkertojen ensikertalaisellekin, ei ole liian vaikea.

   Poista
 7. Onhan kirja laadukas, mutta minua alkoi kirjoittajan asenne nyppiä. Kuvat ovat luonnollisesti hienoja, kuten Karjalainen korostaa Tove Jansson oli kuvataiteilija.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Millä tavalla hänen asenteensa ärsytti? Visuaalisesti kirja on kyllä yksi hienoimmista.

   Poista

Mikä kiinnosti, mitä ajatuksia heräsi, mitä ajatuksia haluat herättää? Kiitos paljon kommentistasi♥