17. tammikuuta 2017

Vuoden 2016 parhaat kirjat


Vihdoin on aika viime vuoden parhaille kirjoille! Viime vuoden tilastoja ja tämän vuoden tavoitteita voi käydä lukemassa täällä, mutta nyt otan vielä hetken aikaa kertoakseni viime vuoden lempparikirjoista. Kokonaisuudessaan luin 53 kirjaa, joista selkeiksi lempiteemoiksi tai genreiksi nousi fantasia, feministinen tietokirjallisuus ja runot. Rakastuin muun muassa Emmi Itärantaan, Susinukke Kosolaan, Rupi Kauriin ja Laura Batesiin. 

Fantasia on vanha rakkauteni, jota olen herättelemässä uudelleen. Feministinen tietokirjallisuus ja runot taas ovat vähän uudempia aluevaltauksia, joihin hurahdin viime vuonna. Tämän vuoden tavoitteena onkin lukea kaikkia noita genrejä lisää! Kuvassa on lempikirjani tältä vuodelta, joista jokainen teki suuren vaikutuksen eri syistä. Näiden lisäksi voisin mainita Malala Yousafzain Minä olen Malalan sekä Katja Ketun Yöperhosen, jotka myöskin vaikuttivat ja vakuuttivat. 


Vuoden kärkikolmikoksi nousi selvästi Emmi Itärannan Kudottujen kujien kaupunki, Susinukke Kosolan Avaruuskissojen leikkikalu ja Laura Batesin Everyday Sexism. En valinnut niitä edustamaan eri genrejä vaan ne nousivat teoksina lempikirjojeni joukkoon.

Itärannan romaani oli kaunis, mukaansatempaava ja tunteita herättävä fantasiatarina ja hänen kirjoitustyylinsä on yksi kauneimmista lukemistani. Itäranta sai uskomaan, että täälläkin päin maailmaa kirjoitetaan hienoa fantasiakirjallisuutta, eikä aina tarvitse katsella rapakon toiselle puolelle. Itäranta muodostui kahdella kirjallaan yhdeksi uusista lempikirjailijoistani, enkä malta odottaa uutisia siitä, mitä hän aikoo kirjoittaa seuraavaksi. 

Kosolan runokokoelma tuli vastaan kirjakaupassa ja päätin tarttua siihen ja miten iloinen olenkaan, että niin kävi. Kieli ja teemat puhuttelevat ja tämän kokoelman ansiosta lopetin runojen pelkäämisen ja päätin vain alkaa lukemaan niitä, etsimään ja kokemaan runoutta turhan analysoinnista huolehtimisen sijaan. Tämä on ensimmäinen runokokoelma, johon rakastuin. 

Batesin tietokirja arkipäivän seksismistä haastatteluineen, Twitter-katkelmineen ja faktatietoineen on raskasta, mutta todella tärkeää luettavaa. Se avaa silmiä, tarjoaa samaistumispintaa ja saa lukijan haluamaan tehdä asialle jotain. Tämän kirjan jälkeen seksismiltä ei voi enää ummistaa silmiään.


Mitkä olivat sinun suosikkikirjasi vuonna 2016?

6 kommenttia:

 1. Mukava katsaus. Tuo Bates erityisesti kiinnostaa. Luin just railakkaan kamalan naispäähenkilön sisältävän Ottessa Moshfeghin romaanin Eileen. Sen feministinen tematiikka saattaisi kiinnostaa sinuakin.

  Kovia lukemiani suomalaisia viime vuodelta:
  Sinikka Vuola: Replika
  H-M Taivassalo: In transit
  Emma Puikkonen: Eurooppalaiset unet
  Pajtim Statovci: Tiranan sydän
  Leena Parkkinen: Säädyllinen ainesosa
  Peter Sandström: Laudatur

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä, osa noista olikin jo lukulistalla :) Varsinkin Eurooppalaiset unet, Tiranan sydän ja tuo Eileen kiinnostavat todella paljon!

   Poista
 2. Mielenkiintoisia kirjoja täällä ja Itärannan teos on kyllä huikea <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itäranta on kyllä yksi mielenkiintoisimmista kirjailijoista tällä hetkellä, en malta odottaa että hänestä kuulisi lisää!

   Poista
 3. Hienoja kirjoja, joista moni on tuttu. Kärkikolmikkosi Itärannasta ja Kosolasta tykkäsin kummastakin, Bates odottaa hyllyssä. Toivottavasti pääsen lukemaan sitä pian, ehkä jo tänä iltana! Jos minun pitäisi valita kolme suosikkiani ne olisivat varmaan Bea Uusman Naparetki, Haruki Murakamin Norwegian Wood ja Leo Tolstoin Sota ja rauha.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika erilaisia nuo sun kolmikkosi kirjat, mielenkiintoisia kyllä! Mäkin luin Norwegian Woodin viime vuonna, mutta tällä hetkellä ainakin 1Q84-trilogia menee sen edelle :) Bates on huikea !!! Kerro sitten kun luet sitä :-D

   Poista

Mikä kiinnosti, mitä ajatuksia heräsi, mitä ajatuksia haluat herättää? Kiitos paljon kommentistasi♥