20. joulukuuta 2016

Sarah J. Maas: Throne of Glass


Sarah J. Maas: Throne of Glass
Bloomsbury 2012
404 sivua

Sarah J. Maas on noussut viime vuosina nuorten fantasiakirjallisuuden kärkeen. Hänen kaksi kirjasarjaansa ovat New York Timesin bestsellereitä ja suosio vaan jatkuu. Tämä on Maasin esikoiskirja, josta kaikki alkoi.

Celaena Sardothien on 18-vuotias salamurhaaja, joka on viettänyt vuoden orjana Endovierin suolakaivoksessa. Celaenan elämä kuitenkin muuttuu, kun Adarlanin kruununprinssi tulee kaivoksille tekemään hänelle tarjouksen. Jos Celaena taistelisi 23 muuta lainsuojatonta vastaan ja voittaisi, hänestä tulisi "King's Champion" ja hän voisi kuninkaan palvelemisen jälkeen saada vapautensa takaisin. Celaena tarttuu tarjoukseen ja kirjan ensimmäisen osa keskittyykin tuohon kilpailuun.

Celaena on hahmona samalla ärsyttävä ja rakastettava. Hän on kiivas, tuittupäinen ja sanavalmis salamurhaaja, mutta samalla herttainen 18-vuotias joka rakastaa kirjoja, mekkoja ja suklaata. Celaenan hahmosta löytyy samaistumispintaa, mutta ei kuitenkaan täysin. Kirjassa on Celaenan lisäksi pääasiassa kuninkaallisia ja muita lainsuojattomia, hahmokavalkadi ei ole monipuolisin. Juonellisesti kirja etenee hyvin, pitää otteessaan ja koukuttaa välillä ihan täysin, mutta valitettavasti tässäkin kirjassa on nuorten kirjoille tyypillinen kolmiodraama. Kirja on viihdyttävä ja hyvä aloitus sarjalle, mutta ei Maasin parhaimmistoa.

Maas on aloittanut kirjoittamaan Throne of Glassia 16-vuotiaana ja sen huomaa välillä hänen käyttämästään kielestä. Kuitenkin yksityiskohtien määrä ja se, kuinka paljon tässä kirjassa viitataan jo tuleviin kirjoihin ja juonenkäänteisiin (olen lukenut tämän sarjan 4 ensimmäistä osaa ja esiosan), on todella vaikuttavaa ottaen huomioon hänen ikänsä. 

Kaiken kaikkiaan Throne of Glass on hyvä fantasiakirja, mutta ei erinomainen. Tämä sarja kuitenkin on parantunut kirja kirjalta, joten suosittelen tarttumaan tokaan kirjaan, vaikka tämä ensimmäinen osa vähän tökkisikin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mikä kiinnosti, mitä ajatuksia heräsi, mitä ajatuksia haluat herättää? Kiitos paljon kommentistasi♥