9. joulukuuta 2016

Kirjoja mielenterveydestä

Mielenterveysteemalla jatketaan, ajattelin vinkata muutaman tänä vuonna lukemani kirjan aiheeseen liittyen sekä kertoa ne kiinnostavimmat kirjat, jotka ovat vielä lukematta. Yritin valita vinkeiksi mahdollisimman erityyppisiä kirjoja, enkä ehkä niin perinteisiä valintoja: löytyy runoja, nuorten kirjoja ja elämäkertoja. Linkkaan kaikkien kirjojen Goodreads-esittelyt, tässä keskityn perustelemaan vain mielenterveyspuolta kirjassa enkä niinkään paneudu juoneen.


Fangirl kertoo Cathista, joka on aloittamassa yliopisto-opiskelun. Cath on todella introvertti ja sosiaalisesti ahdistunut ja sitä kuvataan kirjassa hyvin. Introverttiys ei ole mielenterveysongelma, mutta mielestäni omien luonteenpiirteiden ja  tapojen tunnistaminen ja niiden hyväksyminen ovat tärkeä osa mielenterveyttä. Jos yrittää pakottaa itsensä olemaan jotain mitä ei ole eikä ota omia tapoja ja tunteita huomioon, se voi kuormittaa hyvin paljon. Lisäksi Fangirlissä kuvataan taitavasti sitä, millaista on olla läheinen ihmiselle, joka kärsii mielenterveysongelmista. 

Vanhatalon kirja on omaelämäkerta siitä, millaista on sairastua masennukseen, miten se vaikuttaa rooleihin työntekijänä, äitinä, vaimona ja ihmisenä. Se on kurkistus diagnoosin saamisen jälkeiseen vuoteen, se on yhden naisen rehellinen kuvaus siitä, mitä päässä tapahtuu sen jälkeen, kun diagnoosiksi on saanut keskivaikean masennuksen. Aiheestaan huolimatta kirja on helppolukuinen ja todella tärkeä. 

Tämä kirja ei varsinaisesti liity mielenterveyteen mitenkään, vaan se on fantasiakirjasarjan toinen osa. Siinä kuitenkin kuvataan todella hyvin posttraumaattista stressiä ja sen käsittelyä, mikä oli iloinen yllätys. Mielenterveys on aihe, joka koskettaa kaikkia, sairastui tai ei. Omasta mielestä pitää huolehtia samalla tavalla kuin kehostakin. On hienoa, että näitä teemoja tuodaan esille nuortenkirjallisuudessa ja myös sellaisissa genreissä, joihin sitä ei välttämättä ensimmäiseksi kuvittelisi. 

Kosolan runokokoelma käsittelee ihmisyyden marginaaleja ja yksi marginaaliryhmä on mielenterveysongelmista kärsivät. Ihmiset on liian helppo kategorisoida yhden ominaisuuden perusteella ja olla näkemättä ihmistä sairauden takana. Tämä kokoelma on todella hieno ja  tähän teemaan liittyen etenkin runo Lomamatka hulluuteen on upea. 


Tämä kirja on ollut hyllyssäni jo pitkään. Olen katsonut Prinsessa-elokuvan yhtä kurssia varten monta kertaa ja totta kai haluan lukea myös tämän kirjan. Prinsessan eli Anna Lappalaisen tarina on huikea ja pistää ajattelemaan normeja ja sitä, mikä oikeasti on ihmiselle parhaaksi. 

Niin raskas on rakkaus on saanut kiitosta monelta kirjablogilta ja siksi kiinnostuin siitä hurjasti. Mielenterveysteema ja kaunis kieli ovat aika lailla ohittamaton yhdistelmä minulle.

Error on tänä vuonna ilmestynyt suomalainen tietokirja, joka antaa äänen viidelletoista ihmiselle, jotka ovat kärsineet mielenterveysongelmista. Kirjassa on haastattelujen lisäksi tietoa mielenterveyshäiriöistä. Ihan supermielenkiintoinen kirja!

Toinen kirjablogeissa kehuttu kirja. Kirkkaus oli syksyn odotetuimpien kirjojen listallani, sillä taas se mielenterveysteema ja ajatus kirjoittamisen voimasta saivat minut kiinnostumaan.

Oletko sinä lukenut joitain näistä kirjoista ja mitä ajatuksia se/ne herättivät? Otan mielelläni näihin teemoihin liittyviä kirjasuosituksia vastaan ja mikäli tässä ei ollut kirjaa juuri sinulle, mutta kaipaisit kirjavinkkejä, kysy ihmeessä lisää kommenttiboksissa! Ja muistetaan, että pidetään hyvää huolta itsestämme ja toisistamme ♥

10 kommenttia:

 1. Jos et ole vielä lukennut, niin suosittelen Sylvia Plathin romaania The Bell Jar (Lasikellon alla) ja Juha Hurmeen teosta Hullu. Olen ne molemmat lukenut blogiaikana ja ne ovat minusta aika ylittämättömiä omissa lajeissaan.

  Usein mielenterveysongelmia kirjoissa jotenkin romantisoidaan (tai niin ainakin koen). Näissä kahdessa niin ei todellakaan tehdä, vaan asiat on, kuten asiat on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole lukenut kumpaakaan, mutta molemmat ovat olleet lukulistalla jo pidempään, kiitos että muistutit niistä! :)

   Tuo on ihan totta, että välillä mielenterveysongelmia romantisoidaan ja kaunistellaan, mikä ei ole hirveän hyvä tai todenmukainen asia. Hienoa, että on kuitenkin olemassa myös niitä kirjoja, jotka kertovat asiat suoraan!

   Poista
 2. Hyviä kirjoja olet listannut <3 En ole lukenut kuin Fangirlin näistä, mutta moni on lukulistallani! Fangirl oli kyllä ihana <3 Kiva postaus muutenkin, hyviä vinkkejä!
  Niin raskas on rakkaus polttelee ehkä eniten tällä hetkellä. Ja odotan hetkeä jolloin kerkeisin Maasin kirjoihin tutustua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! <3 Mulla polttelee tällä hetkellä Kirkkaus eniten, voi olla että otan sen seuraavaksi luettavaksi :) Mulle vaan on kehittynyt taipumus aloittaa kirjoja, mutta niiden loppuun saaminen onkin sitten toinen juttu...

   Maas kyllä odottaa sua, ei paineita ;)

   Poista
 3. Kiinnostava katsaus! Minulle tulee äkkiseltään mieleen omista lukemistani Donoghuen Huone, Selbyn Unelmien sielunmessu ja Coelhon Veronica päättää kuolla. Ja Bret Easton Elliksen kirjoissa vasta sekopäitä riittääkin. No kyllä niitä näköjään enemmänkin muistuu nyt mieleen:D

  VastaaPoista
 4. Jos mielenterveysteema nuortenkirjallisuudessa kiinnostaa, suosittelen Maggie Stiefvaterin "The Raven Cycle" -sarjaa, joka on yksi suosikeistani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tuon sarjan ekan osan lukenut ja varmaan jossain vaiheessa jatkan sitä :) Olen kyllä kuullut siitä sarjasta pelkkää hyvää!

   Poista
 5. Kirkkaus ja Niin raskas on rakkaus ovat tämän kirjavuoteni helmiä - ehdottomasti suosittelen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En malta odottaa, että pääsen niihin käsiksi, osittain sinun ylistyksesi on saanut myös kiinnostumaan niistä :) Kesken olevien kirjojen pino vaan uhkaa kovaa vauhtia kasvaa...

   Poista

Mikä kiinnosti, mitä ajatuksia heräsi, mitä ajatuksia haluat herättää? Kiitos paljon kommentistasi♥