23. marraskuuta 2016

Susinukke Kosola: .tik


Susinukke Kosola: .tik
Kolera / Books on Demand 2014
88 sivua

Kiitos Susinukke Kosolan Avaruuskissojen leikkikalun, aloin lukemaan runoja tänä vuonna. Kiitos .tik:in, varmistuin siitä, että hän on lempirunoilijani jonka jokaisen kokoelman aion hankkia omakseni.

"Ihmiset / ovat uteliaita kuulemaan / miten soi haljennut mieli, mutta en / itsekään muista / yhtäkään säveltä."

.tik on Kosolan esikoiskokoelma. Alaotsikko "Tutkielma ihmisyyden marginaaleista" tiivistää hyvin sen, mistä kokoelmassa on kyse. Marginaalissa elää niin monta ihmisryhmää: mielenterveysongelmista kärsivät, ihmiset joilla ei ole suomalainen sukunimi, ne jotka ovat eri mieltä. Kuka heidän ääntään kuulee saati kuuntelee? Vahvat tunteet ovat läsnä tässä kokoelmassa ja vaikka se on kovin synkkä, mahtuu matkaan myös rakkaus Aura-joen rannalla. 

"Ihminen tarvitsee tarinansa / tietääkseen, kuka on, / eikä yksikään tarina ole / muuta kuin totta."

Kosolan käyttämä kieli on kaunista, vaikka runoissa on paljon rumaa. On verta seinillä, turpaan vetämistä koulun pihalla, mellakka-aitoja päin marssimista. Kipu ja epätoivo heräävät eloon, tuskan ja ahdistuksen pystyy tuntemaan. Myös teoksen ulkonäkö musteläiskätestejä muistuttavine veritahroineen ja groteskeine kansineen puhuu sen puolesta, että aina elämä ei ole kaunista, mutta se ei vähennä sen arvoa. En malta odottaa, mitä Kosola kirjoittaa seuraavaksi!

Avaruuskissojen leikkikalu -postauksessa moni innostui kirjasta, oletteko jo päässeet lukemaan sen? Ja löytyykö joukosta .tik:in lukijoita?

2 kommenttia:

  1. Vihdoin ja viimein täällä kommentoimassa! .tik ei ole vielä päätynyt luettavakseni, mutta kuulostaa kyllä taas hyvältä! Aika ovelaa, että tämä ja Avaruuskissojen leikkikalu ovat ikään kuin kolikon kaksi puolta: toinen on tutkielma marginaalesta ja toinen valtavirrasta. Kutkuttavaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niimpä! Haluisin lukea nää uudelleen peräkkäin ja vähän vertailla, että löytyykö tuota nimien kääntöpuolisuutta runoistakin :) Ihanaa, että oot innostunut Kosolan runoista, oon niin iloinen!

      Poista

Mikä kiinnosti, mitä ajatuksia heräsi, mitä ajatuksia haluat herättää? Kiitos paljon kommentistasi♥