26. marraskuuta 2016

Pauliina Vanhatalo: Keskivaikea vuosi


Pauliina Vanhatalo: Keskivaikea vuosi - muistiinpanoja masennuksesta
S&S 2016
236 sivua

Tämä postaus on roikkunut luonnoksissa kesästä saakka, mutta nyt mielenterveysviikon kunniaksi vihdoin julkaisen sen.

Keskivaikea vuosi on omaelämäkerta siitä, kuinka introvertti äiti, kirjailija, vaimo, sairastuu masennukseen. Kaamosmasennuskausia on ollut ja mennyt, mutta keväällä 2014 masennus jää asumaan. Vanhatalo aloittaa masennuslääkityksen, kieltäytyy terapiasta, menee ammatilliseen kuntoutukseen, ui, kävelee, ottaa koiran ja epäilee vuoroin jaksamistaan ja vuoroin sitä, onko hän oikeasti masentunut. 

Vanhatalo kirjoittaa masennuksestaan uskottavasti ja aidosti, kuitenkin niin, ettei kirja tunnu liian raskaalta tai kuormittavalta. Se on rehellinen kuvaus yhden naisen vuodesta masennuksensa ja perheensä kanssa, sisäisten ristiriitojen ja vaatimusten kamppailusta, toivon löytämisestä, hukkaamisesta ja löytämisestä uudestaan. Kirjoitustyyli on helppo ja oivaltava, ja kirja olikin todella nopeasti luettu omalla mittapuullani. 

"Kysymys kuuluu, niin kuin jo pitkään: Mistä voi parantua? Mikä jää hyväksyttäväksi?"

Kirja kiinnitti mielenkiintoni, sillä olen vuosia ollut hyvin kiinnostunut psykologiasta ja psykiatriasta. En ole myöskään lukenut kovin montaa omaelämäkertaa ja tämä oli samalla ensimmäinen lukemani kirja Vanhatalolta. Lukukokemus oli hyvä ja tulevaisuudessa tartun varmasti niin Vanhatalon muihinkin kirjoihin kuin toisiin omaelämäkertoihin. 

Mikä on paras lukemasi kirja, jossa käsitellään mielenterveyttä?

4 kommenttia:

 1. Minäkin luin tämän kesällä. Vaikka kirjan luki nopeasti, oli se silti raskasta luettavaa, enkä oikein saanut siitä koskaan kirjoitettua blogiinkaan. Luin mielenkiinnosta mutta en osannut samaistua ja siksikin lukukokemus jäi lopulta raskaaksi ja etäiseksi. Mutta erittäin hienoa että aiheesta keskustellaan! Todella tärkeää.

  Muita mielenterveyteen liittyviä kirjoja jotka heti näin äkkiä tulee mieleen on Kati Raunanjoen Jonain keväänä herään (ilmestyi keväällä) sekä vähän vanhempi teos Ann Heberlein: En jaksa kuolla, en jaksa elää (ihan tarkkaa nimeä en muista).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän sama homma mulle, en oikein tiennyt miten tästä kirjasta pitäisi kirjoittaa. Mutta keskustelu on tärkeää kuten sanoit, joten kiitos hurjasti kommentista! Tuota Raunanjoen kirjaa olen monesti silmäillyt kirjakaupassa, jospa se joskus tarttuisi mukaan :-)

   Poista
 2. Tämä on kirja, jonka minäkin haluaisin lukea. Minulla on eräs toinen masennusta käsittelevä kirja tulossa kohta lukuun, mutta tämäkin on listalla.

  Olen lukenut mielenterveyttä käsitteleviä kirjoja paljon. Ensimmäisenä mieleeni tulee Delphine de Viganin romaani Yötä ei voi vastustaa. Se on kaunokirjallinen teos, mutta nojaa hyvin vahvasti kirjailijan omaan elämään ja hänen sairaan äitinsä tarinaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kyllä tätä lämpimästi! Tosin kovin montaa masennusta käsittelevää kirjaa ei varmaan halua samaan aikaan lukea, ettei lukeminen käy liian raskaaksi.

   Tuosta kirjasta en ole kuullut, kiitos paljon vinkistä! :)

   Poista

Mikä kiinnosti, mitä ajatuksia heräsi, mitä ajatuksia haluat herättää? Kiitos paljon kommentistasi♥