21. marraskuuta 2016

Laura Bates: Everyday Sexism


Laura Bates: Everyday Sexism
Simon & Schuster 2014
384 sivua

Laura Batesin Everyday Sexism on tärkein kirja, minkä olen lukenut vuosiin ja tämän vuoden paras kirja. Uskallan sanoa sen jo nyt, sillä se herätti niin paljon ajatuksia, tunteita, keskustelua ja oivalluksia siitä, mitä haluan oppia lisää. Tämän kirjan jälkeen en ole enää sama ihminen, joka olin tätä ennen. 

Everyday Sexism -projekti alkoi Batesin omasta kokemuksesta siitä, että nyt riitti. Hän ei enää jaksanut kuunnella seksistisiä kommentteja ja perusti Twitter-tilin, johon muut saivat kertoa kokemuksiaan seksismistä. Vastauksia tuli kymmeniä tuhansia. Kirjassa Bates kuvaa seksismiä elämän eri osa-alueilla: mediassa, koulussa, työpaikalla, kadulla ja politiikassa. Se koskettaa niin pieniä tyttöjä, nuoria naisia, äitejä, vanhempia naisia kuin miehiäkin. Se koskettaa niitä, jotka elävät jatkuvan väkivallan alla; niitä, joita syrjitään sukupuolen lisäksi myös ihonvärin, vamman tai sosiaalisen luokan takia. Kirja koskettaa jollain tavalla jokaista, joka täällä elää ja siksi seksismin torjumisen pitäisi olla kaikkien yhteinen asia eikä siltä pitäisi sulkea silmiään.

Seksismi on näkymätöntä. Törkeitä kommentteja ei voi tallentaa ja todistaa. Epäusko, uhrien syyllistäminen ja monin tavoin hiljentäminen ovat mahdollistaneet seksismin roolin jokapäiväisessä elämässä. Seksismistä on tullut hiljainen, hyväksytty normi, johon naisten vain pitää varautua ja joka pitää hyväksyä. Tämä on se ilmapiiri, jossa elämme ja jota vastaan Bates haluaa kirjallaan taistella. 

Kirjan jokainen luku alkaa tilastotiedolla siitä, mitä kappale käsittelee. Tilastot ovat hurjaa katsottavaa ja saavat voimaan pahoin. Kamalimpia on kuitenkin ne tarinat, joita naiset ovat jakaneet tämän projektin Twitter-sivuilla. Vaikka tuntuu hurjalta samaistua niin moneen asiaan, mistä kirjassa kerrotaan, tuntuu vielä hurjemmalta ajatella, että minä olen se, jolla asiat ovat suhteellisen hyvin. 

Kirja herätti surua, vihaa ja turhautumista näiden faktojen edessä. Samaan aikaan tunsin myös ylpeyttä ja kiitollisuutta siitä, että on ihmisiä, jotka pienillä ja suurilla teoillaan edistävät tasa-arvoa sekä halua itsekin tehdä jotain. Tajusin, että oma tietämykseni esimerkiksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä on todella rajallinen ja aion lukea niistä aiheista lisää. Vaikka kirja ei ollut mikään hyvän mielen lukukokemus, siitä tuli tärkeämpi kuin osasin kirjan alussa arvatakaan. 

Everyday Sexism oli Feminist Orchestra -lukupiirin lokakuun kirja ja olen äärettömän kiitollinen siitä, että tällainen lukupiiri on olemassa. Tämän lukupiirin lisäksi suurta näkyvyyttä on saanut Emma Watsonin perustama Our Shared Shelf -lukupiiri. Kummankin lukupiirin listoilta löytyy varmasti luettavaa kenelle tahansa aiheesta kiinnostuneelle, joten suosittelen tutustumaan niihin. Postauksen lopusta löytyy linkit molempien lukupiirien Goodreads-ryhmään sekä Everyday Sexism -projektin sivuille. 

Vaikka Everyday Sexism -kirja käsittelee hurjia asioita, suosittelen sitä silti jokaiselle. Näiltä asioilta on liian helppo sulkea silmänsä, mutta niin ei pitäisi tehdä. Kenenkään ei kuuluisi kokea syrjintää ja väkivaltaa yhden ominaisuutensa takia ja sen voi muuttaa vain muuttamalla asenneilmastoa. Olisi mielenkiintoista kuulla, onko joku muu lukenut tämän kirjan ja mitä ajatuksia se herätti? Jatkaisin mielelläni tästä keskustelua kommenttiboksissa. 

Linkkejä:

10 kommenttia:

 1. Voi vitsi! Olipas innostava postaus sulta. Tärkeästä aiheesta näyttää olevan kyse. Tämä menee heti lukulistalle, ja pitää vilkaista noiden feminististen lukupiirien suosituksetkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva kuulla että se innosti! Ite suosittelen tämän lisäksi Minä olen Malalaa, joka oli kans huikea lukukokemus :) Mun luettavien listalta löytyy monikin noiden lukupiirien kirjoista, kerro sit mitkä sun kiinnostuksen herätti !

   Poista
 2. Katri, sinähän olet kokenut suorastaan heräämisen (et kyllä varmaan aiemminkana nukuksisa ollut, mutta you know). En juuri tätä kyseistä kirjaa tunne, mutta on varmasti mahtava teos.

  Mulla olis pieni pyyntö sinulle ja muille, jotka tämän näkevät. Hiljentäminen on käynnissä myös Suomessa, vihapostiin riittää se, että sanoo olevansa feministi. Sanokaamme se siis usein ja selkeällä äänellä.

  Kiitos hienosta postauksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen lukemaan, jos saat tämän käsiisi, tämä on kyllä mahtava :) Todella hieno pyyntö ja olen ihan samaa mieltä, tätä ei voi sanoa liian usein tai liian hiljaa. Raikukoon feminismimme siis kuuluvasti!

   Kiitos itsellesi hienosta kommentista, mukavaa joulun odotusta :-)

   Poista
 3. Tämä on kirja, joka todellakin pitäisi lukea. Siis ei vain minun, vaan ihan kaikkien. Kiitos vinkistä!

  Kun olen tässä viime kuukausina lukenut graduni tiimoilta paljon siitä, millaisia ominaisuuksia 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alkupuoliskon Suomessa liitettiin miehiin ja naisiin, poikiin ja tyttöihin (etenkin koulun kontekstissa), niin voin todeta, että eipä olla lopulta kovinkaan paljoa niistä ajoista edetty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on aika silmiä avaavaa, kun oikeasti alkaa miettiä ja lukea, millaisia asenteita edelleen on valloillaan. Luin just kirjan tummaihoisesta, köyhissä oloissa kasvaneesta transnaisesta (postaus tulossa toivottavasti pian) ja se avasi silmiä vielä lisää sille, miten eriarvoisissa asemissa ihmiset joutuvat elämään. Siksi mun mielestä näistä asioista on tärkeä lukea ja etenkin puhua, niin toivottavasti pikkuhiljaa saadaan maailma muutettua yhdenvertaisemmaksi ja paremmin voivaksi <3

   Kannattaa ehdottomasti lukea, kuulisin innolla sun mielipiteitä tästä!

   Poista
 4. Mahtavaa, että olet lukenut kirjan, joka on vaikuttanut sinuun näin syvästi. Aihe on tärkeä ja tosiaan sellainen, jolta ei pitäisi sulkea silmiään... vaikka joskus haluaisi. En ole tätä teosta lukenut, joten laitan sen lukulistalleni. Kiitos kirjavinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se on, välillä olisi vain "helpompaa" sulkea silmät ja kääntää katse, mutta sillä ei päästä kyllä yhtään mihinkään. Kiva kuulla, että menee lukulistalle ja kiitos kommentista! :-)

   Poista
 5. Koin pienen (tai aika ison) herätyksen tämän suhteen eilen, eikä juuri mikään muu ole pyörinytkään päässäni sen jälkeen. Päädyin puolivahingossa katsomaan puheen, jonka Bates piti Everyday Sexism Projectista ja äkkiä minulle valkeni, kuinka tärkeä asia on. Tilasin kirjan juuri itselleni, koska en voinut antaa asian olla. Jos en olisi seurannut kiinnostustasi asiaan, en varmaan olisi tullut klikanneeksi kyseiseen videoon, joten kiitos <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa ihana kuulla! <3 Voi vitsi, miten hieno juttu. Jos haluat jutella lukiessasi kirjaa niin oon täällä, tää on niin tärkeä aihe ja siitä on niin tärkeää puhua! Onpa mahtava juttu, tää piristi päivää tosi paljon! Ja hei, nää vaikutukset menee toiseenkin suuntaan, mua odottaa kirjastossa se Szymborskan Täällä-runokokoelma, jota hehkutit!

   Poista

Mikä kiinnosti, mitä ajatuksia heräsi, mitä ajatuksia haluat herättää? Kiitos paljon kommentistasi♥