20. elokuuta 2016

Jonathan Safran Foer: Extremely Loud & Incredibly Close


Jonathan Safran Foer: Extremely Loud & Incredibly Close
Penguin, 2005
326 sivua

Luin Extremely Loud & Incredibly Closen ensimmäisen kerran syksyllä 2014, katsottuani siitä tehdyn elokuvan (joka on myöskin hurjan hyvä). Silloin kirja ja elokuva tuntuivat maailman parhailta jotenkin maagisella tavalla, ja pitkään olen halunnut katsoa, kantaako se taika toisellekin lukukerralle. Ihan niin syviin tunnelmiin en tällä kertaa päässyt, mutta tämä kirja pysyy silti yhtenä lempikirjoistani.

Kirja kertoo 9-vuotiaasta Oskarista, joka löytää isänsä vaatekomerosta kirjekuoren, jossa lukee Black, ja kirjekuoren sisältä avaimen. Oskarin isä on kuollut syyskuun 11.päivän terrori-iskuissa, ja Oskar haluaa selvittää, mihin lukkoon avain sopii, minkä mysteerin isä on jättänyt hänelle ratkaistavaksi. Oskar on hieman pikkuvanha, tieteestä kiinnostunut ja monia asioita pelkäävä poika. Isän kuolema on läsnä koko kirjan ajan ja kirjassa nähdään myös pieninä palasina, miten Oskarin äiti ja isoäiti tätä kuolemaa käsittelevät. Kirja kertoo myös Oskarin isovanhempien tarinan, alkaen Saksasta ja pommituksista, päättyen nykyhetkeen. Kumpikaan tarina ei ole helppo eikä kepeä, vaan se on täynnä ihmisyyttä, inhimillisyyttä, kipua, pelkoa, häpeää, rakkautta.

Safran Foerin kirjoitustyyli on välillä todella kaunis, välillä hieman ärsyttävä. Kieli on todella kaunista, mutta välillä virke saattaa jatkua lähes puolen sivun verran, ja hengähdystaukoja jää kaipaamaan aina sinne tänne. Toisaalta joillakin sivuilla on kuvia tai vain yksi lause, joten kirja on epätasapainoinen ihan tarkoituksella. Formaatti tekee siitä välillä rasittavan, mutta pääosin mielenkiintoisen. 

"When I got off the plane, after eleven hours of travel and forty years away, the man took my passport and asked me the purpose of my visit, I wrote in my daybook "To mourn" and then, "To mourn try to live,"

Tämä kirja ei ole täydellinen, tajusin sen nyt toisella lukukerralla. Se on kuitenkin täynnä tarinoita, kohtaloita, surua, toivoa, lauseita jotka tekee mieli alleviivata useampaan kertaan. Se ei ehkä ole kirja kaikille, mutta se voi antaa paljon niille, jotka siihen tarttuvat. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mikä kiinnosti, mitä ajatuksia heräsi, mitä ajatuksia haluat herättää? Kiitos paljon kommentistasi♥