4. kesäkuuta 2016

Tove Jansson: Kesäkirja

Tove Jansson: Kesäkirja
suomentanut Kristiina Kivivuori
WSOY, 2014
135 sivua

Kesäkirja on ensimmäinen lukemani aikuisten kirja Tove Janssonilta, ja olen vetkutellut sen lukemista yli vuoden. Nyt vihdoin tartuin siihen, ja mietin, miksi ihmeessä tähän tarttuminen kesti näin kauan. 

Kesäkirja kertoo pienen perheen elämästä saaristossa: Sophia-tytöstä, hänen isästään ja isoäidistään. Perhe asuu kesät saarella Suomenlahdella: isä tekee töitä ja Sophia isoäiteineen tutkiskelee saarta ja sen elämää. Kirja onkin kuvaus sukupolvia ylittävästä ystävyydestä, suomalaisesta kesästä, saaristoelämästä, elämän vaiheista. Vahvimmin minua kosketti vanhenemisen ja vanhuuden kuvaus: kuinka pienetkin asiat voivat merkitä todella paljon, kuinka paljon muilta jää huomaamatta, kun ollaan niin nuoria ja kiireisiä. Kirjassa oli myös tärkeitä ajatuksia ulkopuolisuudesta, luonnosta, omistamisesta, rakkaudesta. 

"Isoäiti oli aina pitänyt elokuun suuresta muutoksesta, eniten ehkä sen muuttumattoman kulun tähden, siksi että kaikki sai oman paikkansa eikä voinut muussa paikassa olla."

Kirja oli täynnä toinen toistaan kauniimpia lauseita ja ajatuksia, ja alleviivasinkin kirjaa vähän väliä. Se ei ole maailman suurin tai nopeatempoisin romaani eikä sellainen jonka haluaisi selittää auki, vaan ennemminkin seesteinen lepopaikka, pysähdys näennäisesti pienen äärelle, joka kätkee sisäänsä paljon suurta. 

5 kommenttia:

 1. Tämä on huikean hieno kirja. En yhtään ihmettele, että juuri tämä on Janssonin yksi tunnetuimpia aikuisten kirjoja. Suosittelen silti lukemaan muitakin, esimerkiksi Reilua peliä on tosi hyvä!

  VastaaPoista
 2. Olen mielestäni kommentoinut tähän aiemmin, mutta eikö se tullut läpi vai onko tarkituksessa vain? Mutta piti sanomani, että tämä on yksi Toven parhaita aikuisten kirjoje ja ymmärrettävästi tunnetuin, mutta suosittelen myös Reilua peliä!

  Ja minulla on blogissani sinulle haaste!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sori, oon ollut vahingossa blogilakossa, kun uus työ alkoi ja se on vienyt voimia! Tarkistuksessa siis vaan oli :) Mutta ehdottomasti aion tarttua Janssonin muihinkin aikuisten kirjoihin.

   Kiitos haasteesta, käynpä kurkkaamassa :)

   Poista
 3. -Hieno kirjoitus Katri! ♥

  Ihanaa päivää!

  VastaaPoista

Mikä kiinnosti, mitä ajatuksia heräsi, mitä ajatuksia haluat herättää? Kiitos paljon kommentistasi♥