19. kesäkuuta 2016

Runoja: Anja Snellman x 2

Olen lukenut runoja todella vähän, vain yhden kokoelman joskus vuosia sitten (Sofi Oksasen Liian lyhyen hameen). Kuitenkin luova kirjoittamiseni rajoittuu runoihin, ja halusin alkaa kokeilemaan, miltä runot tuntuvat lukijana. Jotenkin olen ehkä pelännyt runoja, että en osaa analysoida tai arvioida niitä mitenkään. Kuitenkin yritän opetella kokeilemaan asioita, vaikken niitä kunnolla osaisi, ja runojen lukeminen on yksi niistä asioista. Tässä siis ensimmäiset ajatukseni runoista! Kuinka jännittävää.


Anja Snellman: Saa kirjoittaa
Otava, 2004
140 sivua
Arvostelu: ♥♥♥

"hän kertoi minulle tuulien nimiä / niitä oli paljon ja ne ilmestyivät ihmisten elämään / kuin uudet rakastetut / kesken kaiken ja aivan eri suunnasta kun odotti"

Anja Snellmanin Saa kirjoittaa tuntuu olevan suht omaelmäkerrallinen, ja ajanjaksoissa siirrytään lapsuudesta nuoruuteen ja sieltä aikuisuuteen. On hyviä hetkiä ja on huonompia. Peilasin tätä paljon Antautumiseen, ja siitä ehkä omaelämäkerrallinen fiilis tulikin. Snellmanin kirjoitustyyli on minulle vähän viha-rakkausjuttu: inhoan sitä, kun tahallaan kirjoitetaan rumasti rumista asioista (inhorealismi ei ole minun juttuni), mutta välillä Snellman menee lauseillaan suoraan sydämeen.

Anja Snellman: Runoksia
WSOY, 2015
106 sivua
Arvostelu: ♥♥♥

"Henki on ensin ja sitten vasta voi olla rikos / Henki on läsnä ja hengen voi pelastaa / Hengen kautta ja hengen kaupalla / Henkeen ja vereen / Verellä voi kirjoittaa / Napanuora on ensimmäinen kynä"

Hyrrr, mikä kokoelma. Kolme tähteä tulee taitavasta kirjoittamisesta, joka meni ihon alle ja alkoi ahdistaa. En tajunnut kirjastossa ollessani, että tämä kokoelman teema on rikokset, mutta päätin lukea sen kumminkin. Snellmanin kirjoitustyyli sopii teemaan todella hyvin ja kielenkäyttö on taitavaa, mutta tämä ei aiheeltaan ollut yhtään minun juttuni, halusin vaan äkkiä lukea sen alta pois. Kauniina kesäpäivänä haluan lukea jotain muuta kun karmivia runoja lapsen palasista. Se on kuitenkin vain henkilökohtainen ongelmani, eli jos siellä on muutenkin rikoskirjallisuudesta pitäviä tai sellaisia, jotka tämän aiheen kestävät paremmin, niin suosittelen kokeilemaan tätä runokokoelmaa.

Kaksi ensimmäistä runokokoelmaani olivat hyvin erilaisia, vaikka ne samalta kirjoittajalta ovatkin. Saa kirjoittaa upposi paremmin, Runoksissa arvostin teeman ja kirjoitustyylin yhteensopivuutta. Mutta mitä seuraavaksi?! Otan erittäin kiitollisena runosuosituksia vastaan, mitään tiettyjä mieltymyksiä ei ole syntynyt vielä, joten olen runomaailmalle avoin! Luetteko te runoja, ja mitkä ovat lempirunojanne/runokokoelmianne?

6 kommenttia:

 1. Minä luen runoja niin vähän, ettei tosikaan. Juuri nyt tuntuu, etten ole koskaan lukenut mitään, vaikka toki olen. Leif Färdingin runot ovat erikoisia (kuten koko heppukin oli!), mutta osa todella hyviä. Tosin sitä en tiedä, paljonko niistä tajusin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy laittaa tuo nimi korvan taakse! Mäkin luen runoja tosi vähän (niin kuin varmaan postauksesta käy ilmi) ja nyt haluan päästä niiden pariin !

   Poista
 2. Luin viime vuonna yllätyksekseni useampia runoteoksia, mutta tänä vuonna tahti on taas hiipunut tavanomaiseen eli olemattomaan vauhtiin. Runoksia oli luettavanani ja muistaakseni tykkäsin siitä sen raakuudesta huolimatta, ehkä sen taki, että tiesin mitä odottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löytyikö viime vuonna mitään lemppareita? :) Ja siis eihän Runoksia objektiivisesti mun mielestä huono ole, ei vain sopinut mun mielialaan.

   Poista
  2. Ihan ehdottomia lemppareita ei ehkä ole vielä kävellyt vastaan, mutta klassista runotyttöfiilistä hain Aila Meriluodolta ja Aulikki Oksasen runoista jokunen kolahti kovaa. Silene Lehdon saduista ammentava runoteos Lumikin sydän kiehtoi myös kovasti :)

   Poista
  3. Aila Meriluodon kootut runot mulla onkin odottamassa hyllyssä :) Tuo Lumikin sydän kuulostaa superhyvältä, kiitos vinkistä!

   Poista

Mikä kiinnosti, mitä ajatuksia heräsi, mitä ajatuksia haluat herättää? Kiitos paljon kommentistasi♥