21. kesäkuuta 2016

Harper Lee: Kuin surmaisi satakielen

Harper Lee: Kuin surmaisi satakielen
Suomentanut Maija Westerlund
Gummerus, 2015
408 sivua

Suhteeni klassikkoihin on neutraalin välttelevä. Jotenkin olen aina ajatellut, että klassikot ovat tylsiä ja niitä on vaikea lukea, mutta silti minussa on herännyt halu lukea niitä enemmän. Kuin surmaisi satakielen valikoitui puhtaasti kannen perusteella, mutta yllätyin positiivisesti sen sisällöstä.

Kirja kertoo Jemistä ja Scoutista, veljestä ja siskosta, jotka kasvavat 1930-luvun Amerikassa. Sisarukset ovat uteliaita ja remuavat naapurin pojan kanssa ympäriinsä. Erityisesti heitä kiinnostaa naapurissa asuva Arthur "Boo" Radley, joka ei ole poistunut talostaan vuosikausiin. Sisarusten isä on Atticus Finch, kiltti ja oikeudentuntoinen asianajaja, jolle osuu tehtäväksi puolustaa tummaihoista miestä, jota syytetään valkoisen naisen raiskauksesta. Mustien asema ei ole hyvä ja Atticuskin tietää olevansa alakynnessä, vaikka taisteleekin miehen puolesta yhtä lailla. Epäoikeudenmukaisuus, rohkeus olla sulkematta silmiä vääryydeltä ja oikeudenmukaiseksi kasvaminen ovat kirjassa vahvasti läsnä.

"Ei hänessä ole mitään vikaa. Ei, Jem, minä ajattelen, että on vain yhdenlaisia ihmisiä. Ihmisiä."

Kuin surmaisi satakielen oli yllättävän helppolukuinen kirja, ja hyvin mielenkiintoinen. Rasismi ja ihmisten erottelu ominaisuuksien perusteella ovat kirjan iso teema. Sitä käsitellään hyvin, mutta samalla naisista puhutaan todella alentavasti. Historian tuntemukseni ei ole niin hyvä, mutta uskoisin sen kuuluvan ajan henkeen? Silti se vähän särähti korvaan, että asenne naisia kohtaan on todella huono, mutta oikeudenkäynnissä tummaihoista miestä vastaan, yhtäkkiä naisen sana onkin uskottava. Voi olla, että teen tästä vain itse ongelman, mutta kun kirjan sanoma kannustaa yhdenvertaisuuteen, eri hahmojen kommentit naisista särähtävät korvaan. Kokonaisuutena kirja piti otteessaan, mutta ei tarjonnut erityisen suuria elämyksiä. Olen todella tyytyväinen, että luin sen ja aion lukea Kaikki taivaan linnut myös. Tämä kirja meni selvästi yleissivistyslukemiston puolelle, eikä noussut henkilökohtaisesti merkittäväksi kirjaksi, mutta suosittelen sitä silti. Joskus on hyvä lukea kirjoja oman mukavuusalueen ulkopuolelta ja muistutella itseään siitä, ettei aina ole ajateltu niin kuin nyt ja että tasa-arvon eteen täytyy tehdä töitä edelleen, vaikka pitkälle ollaankin tultu. 

8 kommenttia:

 1. Luin itsekin tämän vasta pari vuotta sitten ja Atticus jäi sydämeeni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Atticus oli kyllä vaikuttava hahmo, jotenkin haluaisin nähdä itsessäni vähän samaa :)

   Poista
 2. Tästä tehty elokuva on todella hyvä ja näin sen ennen kirjan lukemista, joten siitä tuli hieman rakkaampi. Yleensä fanitan nimittäin kirjaa enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy varmaan katsoa tämä leffa! Välillä leffaversiot ovat niin vaikuttavia että menevät kirjan edelle :)

   Poista
 3. Huh, onneksi joku on kanssani samoilla linjoilla tämän kanssa :D Luin kirjan pari vuotta (?) sitten ja vaikka ymmärsin, miksi se on tärkeä ja arvostettu kirja varsinkin Yhdysvalloissa, se ei sykähdyttänyt suuremmin ja jäi yliviivaukseksi klassikkoteosten listalla.

  Blogissani on sinulle palkinto:
  https://kirjavarkaantunnustuksia.wordpress.com/2016/06/26/blogger-recognition-award/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, hyvä kuulla etten ole ainoa, jota tämä ei erityisesti sykähdyttänyt! Ja kiitos kovasti palkinnosta <3

   Poista
 4. Olen jatkuvasti onnistunut ohittamaan tämän klassikon lukulistoillani. Sen sijaan luin Kaikki taivaan linnut, joka oli ihan hieno kirja, mutta ei silti tehnyt niin suurta vaikutusta, että olisi jäänyt pidemmäksi aikaa mielen päälle. Ehkä silti vielä jonain päivänä luen tuon ensimmäisenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on tuo Kaikki taivaan linnut hyllyssä odottamassa, mutta minulla ei ole kovin suuria odotuksia sen suhteen. Jospa minä saisin tartuttua siihen ja sinä tähän jonain päivänä! Onneksi tämä kirjojen lukeminen ei ole niin vakavaa ;)

   Poista

Mikä kiinnosti, mitä ajatuksia heräsi, mitä ajatuksia haluat herättää? Kiitos paljon kommentistasi♥