15. toukokuuta 2016

Takashi Hiraide: Kissavieras

Takashi Hiraide: Kissavieras
Suomentanut Raisa Porrasmaa
S&S, 2016
152 sivua

Takashi Hiraiden Kissavieras oli mainio. Tuntui, ettei se yrittänyt olla mitään kummempaa ja silti se oli juuri tarpeeksi. Kissavieras kertoo kolmekymppisestä kirjailijapariskunnasta, jonka elämä on aika hiljaista. Siihen tulee eloa, kun naapurin kissa alkaa vierailla heidän pihallaan ja asunnossaan. Pariskunta nimeää kissan Chibiksi (eli Pikkuiseksi) ja siitä tulee iso osa heidän elämäänsä. 

Kissavieras ei ole kovin juoni- tai hahmopainotteinen - ihmisten nimiä ei edes kerrota. Se on hyvä tietää ennen lukemista, mikäli sellaista kaipaa. Kirja tuntuu olevan arkisten tapahtumien ja ympäristön, etenkin luonnon, kuvaamista, ja siinä sivussa kerrotaan pariskunnan ja Chibin tarinaa. Isoista asioista, kuten kuolemasta, kerrotaan hyvin vähän, kun taas pariskunnan vuokranantajan pihaa kuvaillaan runsaasti. Se tuo kirjaan oman viehätyksensä, ympäristön voi kuvitella hyvin elävästi ja nauttia siitä, ettei juuri nyt oikein tapahdu mitään. 

"Talo, jonka läpi ilma miellyttävästi virtasi, rentoutti mieltämme kuin musta laatikko, joka heijasti vain olennaisen."

Tämä sitaatti voisi kuvata koko kirjaa. Se kertoo vain olennaisen eikä lähde kasvattamaan tarinaa liian isoksi. Kissavieras oli ennen kaikkea miellyttävä, kepeästi soljuva ja taiteellinen lukuelämys. Sain sen luettua eilen loppuun ja kävin tänään katsomassa Ateneumissa viimeistä päivää olevan Japanomia-näyttelyn. Näyttelystä houkui sama seesteisyys, yksinkertaisuus ja luonnon arvostaminen. Olen näemmä kovaa vauhtia hurahtamassa Japaniin, ja kuulisinkin mielelläni teidän japanilaisista suosikkikirjoistanne tai -kirjailijoistanne. Murakamia odottaa jo hyllyssä. 

8 kommenttia:

 1. Tämä kiinnostaa kyllä hurjasti, juurikin sellaisena "välihenkäyksenä", keskittymisenä hetkeksi vain niihin pieniin hetkiin. :) Pitänee lainailla kesällä!

  Ja ihan hurjan kaunis muuten tämä blogisi uusi ulkoasu, ihana!! Ah, kukkien ja kirjojen kanssa ei voi mennä koskaan vikaan, mutta silläkin asteikolla tämä ulkoasusi on erityisen onnistunut. :>

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli kyllä ihan täydellinen välihenkäyskirja! Ja voi kiitos, oon kyllä itsekin tyytyväinen tähän nyt. Kukat ja kirjat <3

   Poista
 2. Minäkin olen tainnut hurahtaa (taas) Japaniin ja ärsyttää, etten ehtinyt katsomaan Japanomaniaa! Tämän kirjan sentään olen lukenut ja tykkäsin. Kirjoitat tästä hyvin.

  Oletko lukenut Mia Kankimäen Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin? Elokuvista voisin vinkata Norwegian Woodin ja Isäni pojan, jotka tulevat ekana mieleen. Sekä tietenkin kaikki ihanat Sydämen kuiskaus ja muut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon :) En ole lukenut Kankimäkeä, silmällä olen kyllä pitänyt :) Siitä vaan on tullut aika ristiriitaista palautetta, niin en ole kiirehtinyt tarttumaan siihen. Jospa ensi kerralla kirjastosta ;) Studio Ghibli on ihana ja 5 leffaa löytyykin omasta hyllystä ja se ihana dokumentti myös, mutta kiitos leffavinkeistäkin!<3 Nyt kun vielä olisi aikaa uppoutua fiilistelemään...

   Poista
 3. Ihana kuulla, että Murakami odottelee sinua! Oma ehdoton suosikkini häneltä on Kafka rannalla, ensimmäinen Murakamini ja ehkä juuri siksi tärkein. Pidin myös 1Q84-trilogiasta ja Värittömän miehen vaellusvuosista. Suosittelen myös Kazuo Ishiguroa (PItkän päivän ilta <3). Olen itse viimeksi tutustunut tämän ihastuttavan Kissavieraan lisäksi Yasunari Kawabataan. Luin häneltä Lumen maan; haastavaa ja erilaista. Aion lukea häneltä vielä lisää, mutta lukuhetki pitää kyllä valita hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kazuo Ishigurolta olen lukenut Ole luonani aina -kirjan, mutta haluaisin kyllä lukea lisää, kiitos kun muistutit! Lumen maata joku suositteli Instagrammissakin, ja sen laitoinkin Goodreadsiin muistiin. Olen kuullut pelkästään hyvää tuosta Murakamin Kafka rannalla -kirjasta, siihen ehkä tartunkin seuraavana japanilaisena kirjana :)

   Poista
 4. Kissavieras täytti toiveeni. Pidin sen tarinasta. Japani on kiinnostava aiheena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli kyllä hurmaava tarina. Japani on kiinnostava, mutta eniten minua ehkä viehättää se pienieleisyys sekä estetiikan ja luonnon arvostaminen. Tunnelma on aina kovin seesteinen ja ihana <3

   Poista

Mikä kiinnosti, mitä ajatuksia heräsi, mitä ajatuksia haluat herättää? Kiitos paljon kommentistasi♥