11. toukokuuta 2016

Syksyn kirjauutuudet à la Bookishteaparty

Kun muut edelle, niin minä perässä! Syksyn kirjakatalogit on julkaistu, ja useampikin bloggaaja on nostanut esiin kiinnostavia uutuuksia. Tuntuu, että oma kirjamakuni on kuitenkin sen verran erilainen, että halusin nostaa omat suosikkini esille (ja koska listojen tekeminen nyt vain on tosi kivaa). Lisäksi yritin valottaa, miksi ne kiinnostavat minua, tarkemmat kuvaukset kirjoista löydätte kustantajien sivuilta :) 

Avain

Marika Helovuo: Lukukipinän sytytyskirja
Ilmestyy syyskuussa

Kirja listaa lähes sata syytä tarttua kirjaan ja syyt olla keksimättä tekosyitä lukemiselle. Uskoisin, että intohimoisena lukijana tästä löytyy ehkä joitain juttuja ja vinkkejä itsellenikin, mutta eniten haluaisin lukea tämän siksi, että voin sitten siteerata tätä niille läheisilleni, jotka haluan vakuuttaa lukemaan!

Tommi Parkko: Intohimoa ja millimetripaperia - näkökulmia runokokoelman kirjoittamiseen
Ilmestyy lokakuussa

Kuten monet muutkin, olen pöytälaatikkorunoilija. Haaveilen kokonaisten tekstien kirjoittamisesta, mutta runot vaan ovat se oma juttuni. Tämä ei ole välttämättä ensimmäinen Parkon kirja, josta aloitan, mutta tämä Avaimen katalogi toi hänet tietoisuuteeni, ja nyt tiedän kenen tekstejä alan lukemaan, kun on aikaa astua syvällisemmin runojen maailmaan. 

Gummerus

Muriel Barbery: Haltiaelämää
Ilmestyy syyskuussa

Muriel Barbery on kirjoittanut yhden lempikirjoistani ikinä, Siilin eleganssin. Syksyllä häneltä ilmestyy Haltiaelämää, jossa Marie-niminen tyttö oivaltaa, että hän osaa puhua puille, kiville ja kannoille. Kirjan toinen päähenkilö Clara taas osaa soittaa pianoa yliluonnollisen hyvin, ja kun nämä kaksi tyttöä kohtaavat, voi maailmakin muuttua. Kirjan sanotaan hehkuvan "runoutta, musiikkia ja taikaa". Jos tämä on yhtään niin kaunis kuin Siilin eleganssi ja sisältää sen lisäksi fantasiamaisia elementtejä, povaan tästä vuoden parhaimpia kirjoja. Luultavasti hankin tämän jo kesällä englanniksi, mutta mikäli sen kieli olisi liian hankalaa, on ihana tietää että tämä tulee myös suomeksi. 

Michael Cunningham: Villijoutsenet ja muita kertomuksia
Ilmestyy syyskuussa

Cunningham on kirjoittanut uusiksi kymmenen satua, muun muassa Kaunottaren ja Hirviön sekä Tähkäpään. Tarinakokoelma on kuvitettu japanilaisen Yuko Shimizun piirroksilla. Sadut ovat mielenkiintoisia, ja olen alkanut silmäilemään satujen uudelleen kerrontoja. Suurin osa niistä tuntuu tulevan nuorten fantasian puolelta, joten mielenkiintoista nähdä, miltä tämä vaikuttaa.

Otava

Riikka Pulkkinen: Paras mahdollinen maailma
Ilmestyy syyskuussa

Riikka Pulkkinen on yksi kaikkien aikojen lempikirjailijoistani. Paras mahdollinen maailma kertoo Teatterikorkeakoulusta valmistuneesta Aureliasta, joka on syntynyt Berliinin muurin murtumisen päivänä. Nyt hän on läpimurron kynnyksellä, kun kulttiohjaaja kutsuu hänet näytelmänsä päärooliin. Samaan aikaan Aurelian isä makaa sairaalassa puhumattomana. Äitinsä puheluihin Aurelia ei vastaa. Epäselväksi on jäänyt, mitä isä on kertonut ennen sairaskohtaustaan ja kuka kulkee Aurelian kannoilla tietäen kaikesta enemmän kuin hän? Juoneltaan tämä ei ehkä kuulosta lempi-Pulkkiseltani, mutta odotan innolla, mitä tämä pitää sisällään. 

Tammi

Riitta Jalonen: Kirkkaus
Ilmestyy elokuussa

Kirja kirjailijasta ja kirjoittamisen pakosta. Herkkävaistoista Janet Framea on hoidettu aiheetta skitsofreenikkona psykiatrisessa sairaalassa. Myöhemmin hän nousee kirjoillaan maailmanmaineeseen. Kirja on osoitus taiteen voimasta, kuinka kieli ja sanat voivat pelastaa. Mielenterveys on kiinnostanut minua jo vuosia, ja olenkin syksyllä valmistumassa toimintaterapeutiksi. Toinen elämäni iso mielenkiinnonkohde on, kuten arvata saattaa, kirjat ja lukeminen. Tämä siis kuulostaa juuri minun kirjaltani.

J.K.Rowling & Jim Kay: Harry Potter ja salaisuuksien kammio
Ilmestyy lokakuussa

Kuvitettujen Potterien sarja jatkuu Salaisuuksien kammiolla, ja totta kai sekin pitää saada tämän Potter-fanin hyllyyn. 

WSOY

Anja Snellman: Lähestyminen
Ilmestyy syyskuussa

Kirja jatkaa samojen teemojen käsittelyä, joita oli Antautumisessa. Antautuminen on yksi parhaista kirjoista, ellei jopa paras, jonka olen tänä vuonna lukenut, joten odotan innolla tätä kirjaa. Tässä kirjassa kirjoitetaan monista lähestymisistä: merimatkasta, romaanin valmistumisesta, elämän etenemisestä ja arvojen muuttumisesta. Kuulostaa ihanalta. 

J.R.R. Tolkien & Verlyn Flieger (toim.): Kullervon tarina
Ilmestyy syyskuussa

Olen katsonut tätä englanninkielistä teosta jo kauan, mutta jos en sitä saa hankittua syyskuuhun mennessä, niin hankin tämän. Teos on Tolkienin ensimmäinen, ja se on mukaelma Kalevalan Kullervosta. Kirja sisältää myös Tolkienin esseen Kalevalasta sekä Verlyn Fliegerin analyysin Tolkienin suhteesta suomalaiseen mytologiaan. Tolkien on minulle sellainen viha-rakkauskirjailija: rakastan hänen tarinoitaan, mutta kirjat ovat niin pitkiä ja välillä niin kuvailevia, etten meinaa saada tartuttua niihin. Mutta enemmän rakkauden puolelle se menee, eli Kullervo toivottavasti löytää tiensä hyllyyni.


Syyskuussa ilmestyy kaikki maailman kirjat!! Silloin ilmestyy myös yhden suosikeistani, Sarah J. Maasin, Throne of Glass -sarjan viides osa. Kaikkia tässä listattuja kirjoja en aio omaksi ostaa, mutta Pulkkinen, Snellmann, Tolkien, Barbery ja Rowling ovat sellaisia, jotka on saatava omaan hyllyyn. 

Löytyikö näistä teitä kiinnostavia uutuksia ja mitä kirjaa te odotatte ensi syksyltä eniten? 

10 kommenttia:

 1. Minua kiinnostaa näistä tuo Barberyn kirja, vaikka vähän jännittää, sillä Siilin eleganssi on omakin lempparini, mutta toinen Barberylta lukemani teos ei niinkään... Minulla on juuri nyt Antautuminen kesken, se vaikuttaa ihan hyvältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en ole vielä lukenut Kulinaristin kuolemaa, en tiedä aionko :D Ehkä pitäisi, mutta jos se ei kerta ole niin hyvä... Luulen, että Antautuminen saattaa olla aika kahtiajakava kirja, itselleni se iski tosi henkilökohtaisesti, mutta jos tekstiin ei pysty samaistumaan niin en tiedä, onko se sitten niin hyvä.

   Poista
 2. Blogissani on sinulle haaste:

  https://kirjaneidontornihuone.blogspot.fi/2016/05/unpopular-bookish-opinions.html

  VastaaPoista
 3. Ihana Katri! Muutama alkoi vahingossa minuakin kiinnostamaan, Snellman varsinkin!

  Pus pus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. -Luin sun vinkistä Antautumisen! Voi huh ja apua, mikä kirja! Söin sen muutamassa päivässä. Niin ihanne rakenne ja niin fresh! Nyt varsinkin ootan niiin seuraavaa kirjaa! Kiitos vinkistä!

   Poista
 4. Syksy vaikuttaa hyvälle. Helovuon kirjaa en ole huomannut, vaikuttaa pakolliselle. Barbery, Cunningham ja Jalonen ovat aivan must.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksy on kyllä ihanaa aikaa kirjojen suhteen! Kiva kuulla, että sinua kiinnostaa samat kirjat, voidaan sitten jutella niistä syksymmällä :)

   Poista

Mikä kiinnosti, mitä ajatuksia heräsi, mitä ajatuksia haluat herättää? Kiitos paljon kommentistasi♥