4. toukokuuta 2016

Erika Johansen: The Queen of the Tearling

Erika Johansen: The Queen of the Tearling
Harper Collins, 2014
434 sivua

No huh mikä aloitus! Erika Johansenin esikoiskirja The Queen of the Tearling on aloitus trilogialle, ja mikä aloitus se onkaan. Kirja alkaa siitä, kun 19-vuotias Kelsea Raleigh, Tearlingin valtakunnan perijä, haetaan mökistä jonne hänet on piilotettu lapsena. Kelsean ovat kasvattaneet adoptiovanhemmat Carlin ja Barty, ja hänelle on opetettu niin valtakunnan historiaa kuin metsästystä. Kelsealle ei ole kuitenkaan kerrottu mitään hänen edesmenneestä kuningataräidistään tai isästään, jonka henkilöllisyys on valtakunnan vedonlyönnin kohde. Kuningattaren kaartin tullessa hakemaan Kelseaa ottamaan valtaistuimen takaisin sijaishallitsijana toimineelta sedältään, Kelsealla alkaa pala palalta selvitä, millainen hänen valtakuntansa todella on. Korruptio, naapurivaltakunnan Mortmesnen kanssa tehty sopimus sekä sosiaalinen epäoikeudenmukaisuus ovat asioita, joita kuningattareksi kasvavan 19-vuotiaan on kohdattava voittaakseen kansansa luottamuksen. 

Johansen on onnistunut luomaan fantasiamaailman ja sen hahmot niin, että vaikka kirja etenee suht hitaasti, siitä hitaudesta vain nauttii. Maailma, jonka hän on luonut, on äärimmäisen mielenkiintoinen: se on taantunut keskiaikaiseksi siitä huolimatta, että se sijoittuu nykyisyyteen tai tulevaisuuteen. Vain rikkailla on varaa ehkäisyyn, ruutia ei ole, mutta kirjastosta löytyy Harry Potter -sarja. Lisäksi taikuuden asema tässä maailmassa on erityinen: taikuutta löytyy Kelsean kahdesta safiirikaulakorusta, joiden toiminta ei ole hänellekään tiedossa, sekä Mortmesnen kuningattarelta, joka käyttää pimeää taikuutta. Tässä kirjassa ei vielä selitetä, miten taikuus toimii, mutta sen luulisi selviävän jatko-osissa. 

Nuorten fantasiakirjaksi tässä oli erityisiä piirteitä. Päähenkilö Kelsea on hyvin tavallisen näköinen ja hänellä on hieman ylimääräistä painoa. Usein naispäähenkilöt ovat kauniita ja laihoja ja silti vahvoja, mikä saattaa etäännyttää lukijan. Kelsea taas oli ulkonäkönsä lisäksi hyvin inhimillinen hahmo: ei kovin vahva (sillä häntä ei ole treenattu taistelijaksi), vihainen välillä äidilleen, välillä vartijoilleen, ja kuitenkin hyvin empaattinen ja armollinen muita ihmisiä kohtaan. Tällaisiin naishahmoihin voi mielestäni samaistua helpommin, ja se onkin tervetullut lisä tähän genreen. Tämän lisäksi kirjassa ei ollut nuortenkirjoihin perinteisesti luotua rakkaussuhdetta. Vaikka Kelsea miettii omaa viehättävyyttään ja saattaa hieman ihastuakin, rakkaussuhdetta ei ole, vaan kirja keskittyy valtakunnan luomiseen ja Kelsean kasvuun. Tämäkin on virkistävää vaihtelua, ja suosittelenkin tätä lämpimästi niille lukijoille, joita romanssit ärsyttävät.

Odotan innolla, että pääsen hankkimaan trilogian toisen osan! Kolmas osa ilmestyy marraskuussa, joten tässä on hyvin aikaa aloittaa uusi sarja ennen päätösosan ilmestymistä. Kirjan elokuvaoikeudet on myyty Warner Brosille, ja Emma Watson tulee olemaan sekä pääosan näyttelijä että johtava tuottaja (executive producer). Ihailen Emma Watsonia suuresti, ja hyviä fantasialeffoja ei ole koskaan liikaa. Odotan innolla sekä seuraavan osan lukemista että elokuvaa! Tästä tuli yksi tämän vuoden lemppareista.

4 kommenttia:

 1. Olen vähän miettinyt kirjan lukemista pidemmän aikaa, mutta sait minut lopullisesti vakuuttuneeksi. Leffaa ajatellen pitää myös pitää silmät auki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee mahtavaa! Kerro ihmeessä, mitä pidit sitten kun saat luetuksi :)

   Poista
 2. Voi vitsit, nyt tekisi mieli lukea tämä! Ainut, että on kasa muitakin lukemattomia. :D Ja juuri saapui kaksi kirjaa lisää omaan hyllyyn.. Hups. Ehkä hommaan tämän ensi kerralla kun ostan kirjoja.. :D Eli toivottavasti pitkän ajan päästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, kuulostaa tutulta :D Sain just tietää, että Muriel Barberylta on tullu uus kirja (Siilin eleganssi on yks ikuisuuslemppareista) ja haluisin ostaa sen, mutta on miljoona muuta kirjaa odottamassa hyllyssä :D Mutta tätä kyllä suosittelen lämpimästi <3

   Poista

Mikä kiinnosti, mitä ajatuksia heräsi, mitä ajatuksia haluat herättää? Kiitos paljon kommentistasi♥