25. huhtikuuta 2016

Maria Turtschaninoff: Maresi - Punaisen luostarin kronikoita

Maria Turtschaninoff: Maresi - Punaisen luostarin kronikoita
Tammi, 2014
212 sivua

Maresi on kirja tytöistä ja naisista, omien vahvuuksien löytämisestä, epäitsekkyydestä ja itsekkyydestä sekä kuolemasta. Se voitti Finlandia Junior -palkinnon vuonna 2014. Turtschaninoff kirjoittaa nuorten fantasiaa, ja Maresi sijoittuu hänen jo aiemmissa kirjoissa tutuksi tulleeseen maailmaan. Sen voi silti lukea tuntematta aiempia teoksia.

Maresi on kirjan päähenkilö. Hän on 13-vuotias tyttö, joka asuu Punaisessa luostarissa, Menoksen saarella jonne miehet eivät saa tulla. Luostarissa on noviiseja ja sisaria, jotka ottavat yhden noviisin omakseen, ja opettavat tälle tiettyä alaa. Maresilla ei ole omaa noviisia, vaan hän käy "yleisillä" oppitunneilla. Muiden mielestä tylsät tunnit kiehtovat häntä, ja hän kutsuu luostarin kirjastoa Aarrekammioksi. Kirjan tapahtumat alkavat siitä, kun saarelle saapuu Jai, joka pakenee isäänsä. Luostarin yhteisöllinen elämä jatkuu sen saadessa uuden jäsenen, mutta vaikeudet alkavat kun horisontissa näkyy purjelaiva...

Maresi oli mukavasti kirjoitettu. Teksti oli helppo- ja nopelukuista, eikä kirja ollut liian pitkä. Vaikka kieli oli helppoa, oli se myös kaunista. Maresiin oli helppo samaistua hänen kirjarakkautensa tähden, on aina suloista lukea päähenkilöistä, jotka rakastavat lukemista. Maresilla on myös hyvä ihmisten tuntemus, hän osaa mukauttaa omaa käytöstään, jotta uuden tulokkaan Jain olisi helpompi sopeutua yhteisöön. 13-vuotiaalta päähenkilöltä se oli mielestäni aika hienoa, ei pelkästään aikuisilla ole psykologista silmää ihmissuhteille. Vaikka kirja oli fantasiaa, oli sieltä täältä poimittavissa kritiikkiä mm. sitä kohtaan, että ihmisille opetetaan tiettyjä ennakkoasenteita jotain toista kansaa kohtaan. Kuolema oli myös vahva teema, sillä saaren tytöistä monet olivat huonoista oloista ja joutuneet kokemaan läheisen kuoleman. Se, miten kuolemaan suhtauduttiin eri kohdissa kirjaa, vaihteli. Välillä se oli kamala asia jolta halusi juosta pakoon, välillä sen läsnäolon pystyi hyväksymään. Eräs hienoimmista lauseista kirjassa sanookin:

"Luulen, että jollei pelkää elämää, jollei pelkää heittäytyä elämään täysin rinnoin, silloin ei pidemmän päälle myöskään pelkää kuolemaa."

Kirja oli viihdyttävä, siitä sai syvempiäkin ajatuksia irti ja uskaltaisin suositella sitä niin pikkusiskoilleni kuin aikuisille ystävillenikin. 

2 kommenttia:

  1. Maresi oli minulle hyvin positiivinen yllätys! En tiennyt kirjasta oikeastaan mitään aloittaessani sitä ja muutenkin luen hyvin vähän nuortenkirjoja, joten mielenkiintoinen, aikuisillekin sopiva tarina yllätti ja piti otteessaan. Syksyllä tuleekin sitten kakkososa, se on pakko lukea :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli kyllä hyvä! En tiennyt että jatkoakin seuraa, täytyy pitää silmät auki :) Tämä oli meillä lukupiirikirjana, ja kyllä neljä aikuista sai siitä todella paljon isoja ja vakavia teemoja irti. Ja silti oli ihanan kevyt lukea!

      Poista

Mikä kiinnosti, mitä ajatuksia heräsi, mitä ajatuksia haluat herättää? Kiitos paljon kommentistasi♥