4. huhtikuuta 2016

I Call Myself A Feminist


I Call Myself A Feminist - the view from twenty-five women under thirty
Toimittanut Victoria Pepe, Rachel Holmes, Amy Annette, Alice Stride ja Martha Mosse
Virago, 2015
288 sivua

I Call Myself A Feminist oli ensimmäinen kirja youtubettaja Jeanin aloittamassa lukupiirissä, Feminist Orchestrassa. Kirjassa on 25 esseetä siitä, minkä takia näiden esseiden kirjoittajat, alle 30-vuotiaat naiset kutsuvat itseään feministiksi, ja miksi se on edelleen termi jota kannattaa ja pitää käyttää. Näkökulmia on virkistävän monia: kieleen ja puheeseen piilotettu seksismi, happohyökkäykset naisia kohtaan, tyypilliset sukupuoliroolit työelämässä ja ammateissa, ja eri tasoilla tapahtuma aktivismi, näin muutamia mainitakseni.

Kirja tuntui välillä vähän silpulta, koska näkökulmia oli niin monia (ja koska jälleen kerran luin sitä lyhyissä pätkissä pitkän aikaa), mutta toisaalta se tekee kirjasta ehkä helpommin lähestyttävän: kaikkien näkökulmaa ei tarvitse omaksua mutta laajasta skaalasta uskoisi löytyvän kaikille jotain. Sitaattien rakastajana suosikkini kirjassa oli esseiden välissä olleet sitaatit ja katkelmat muista kirjoista ja puheista, ne vetosivat eniten minun tunteisiini ja niistä löytyi monta mielenkiintoista kirjaa luettavaksi tulevaisuudessa. Lempiesseitäni olivat mm. Alice Striden This is NOT a feminist rant: the language of silencing women, Abigail Matson Phippardin Staring at the ceiling: it's not always as simple as yes or no ja Isabel Adomakoh Youngin Women should get to be rubbish too.

"I call myself a feminist. Isn't that what you call someone who fights for women's rights?" - The Dalai Lama

Käykää katsomassa myös Jeanin video tästä kirjasta. Huhtikuun kirjana on Virginia Woolfin Oma huone (Room Of One's Own), jonka ajattelin myös lukea! Onko kukaan lukenut tätä kirjaa tai kiinnostaako feministinen kirjallisuus ylipäätään?

(edit: Vaihdoin tämän arvostelua neljästä kolmeen sydämeen, koska jälkikäteen ajatellen tämä oli hyvä, mutta ei tästä saanut niin paljon irti kuin toivoin.)

2 kommenttia:

 1. Taas löytyi yksi feministinen teos lukulistalleni! Jostain syystä lähes kaikissa lukemissani kirjoissa, joiden on tarkoitus ottaa kantaa, on feministinen vire. Myös tuo Virginia Woolfin teos on tällä hetkellä yöpöydälläni.

  Ärsyttää kun feminismi sekä sanana että aatteena on jotenkin tulkittu miesvihaksi tai vastaavaksi naisylivallaksi, vaikka oikeasti tasa-arvon eteen on vielä paljon tekemistä. Juurikin tuo Dalai Laman sitaatti tiivistää feminismin sellaisena kuin se on.

  Jos sinua kiinnostaa feministinen kirjallisuus suosittelen Margaret Atwoodia, etenkin Orjattaresi ja Penelopeia ovat aiheeseen liittyviä teoksia. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama ottaa minuakin päähän, että feminismistä on tullut melkein kirosana eivätkä ihmiset ymmärrä mitä se oikeasti tarkoittaa. Ja että sukupuolten välinen tasa-arvo ei ole niin kuvaava termi kuin feminismi, sillä naiset ovat niitä, joiden täytyy tehdä töitä samojen oikeuksien saamiseksi.

   Kiitos vinkeistä, laitan korvan taakse! :)

   Poista

Mikä kiinnosti, mitä ajatuksia heräsi, mitä ajatuksia haluat herättää? Kiitos paljon kommentistasi♥