29. maaliskuuta 2016

Sofi Oksanen: NormaSofi Oksanen: Norma
Like, 2015
304 sivua

Norma Ross, jonka hiukset kasvavat yliluonnollista vauhtia. Norma Ross, jonka äiti kuoli jäätyään metron alle. Norma Ross, jonka hiukset aistivat toisten ihmisten hiuksista sairautta, iloa, kuolemaa.

Minulla ei ollut kovin suuret odotukset tämän kirjan suhteen, ja kirja ei saanut pettymään mutta ei myöskään yllättänyt tai kummemmin vienyt mukanaan. Vaikka kirjaa on mainostettu maagisella realismillaan, tunnelma oli ainakin minulle enemmän dekkarimainen. Maagiset elementit ja mielen sairaudet sekoitettiin tässä kirjassa, eikä lukija ollut varma, oliko kyse taikuudesta vai skitsofreniasta (ehkä molemmista?). Se kuitenkin hieman häiritsi tässä, mielenterveysongelmien kuvaus ei ollut parasta mahdollista. Tarina oli kuitenkin kiinnostava ja piti otteessaan, lopusta en ehkä eniten pitänyt. Moni asia jäi auki eikä kirjasta saanut selviä ratkaisuja.

Kiinnostuin Normasta, koska Sofi Oksanen on kirjoittanut pitkään Viron lähihistoriaan sijoittuvia kirjoja, ja tämä ei kuulu siihen sarjaan. Suhtautumiseni Oksaseen on muutenkin ristiriitainen: tavallaan tykkään, tavallaan en. Usein aihepiirit eivät tule lähelle omia kiinnostuksen kohteitani, eikä tekstikään hurmaa samalla tavalla kuin vaikka Riikka Pulkkisen tai Emmi Itärannan. Kuitenkin jonkin Oksasessa on, mikä vetää puoleensa. Kävin kuuntelemassa muutaman hänen puheenvuoronsa kirjamessuilla viime vuonna, ja pidän hänestä ehkä enemmän puhujana kuin kirjailijana. Todella fiksu ja karismaattinen nainen, mutta hänen proosansa ei ole ainakaan vielä vienyt sydäntäni. Ja minähän tunnetusti olen tunteet edellä -lukija.

Norma ei herättänyt suurempia ajatuksia tai tunteita, mutta ei se huono ollut. Mitä mieltä muut ovat olleet tästä tai ylipäätään Oksasen tuotannosta?

(edit: Vaihdoin arvostelun kolmesta kahteen tähteen, koska tämä ei jäänyt millään tavalla mieleen pyörimään ja tuntui hyvin keskinkertaiselta muihin lukemiini kirjoihin verrattuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mikä kiinnosti, mitä ajatuksia heräsi, mitä ajatuksia haluat herättää? Kiitos paljon kommentistasi♥