15. maaliskuuta 2016

Emmi Itäranta: Kudottujen kujien kaupunkiEmmi Itäranta: Kudottujen kujien kaupunki
Teos, 2015
335 sivua

Emmi Itäranta on vakuuttanut minut. Hänen esikoisteoksensa Teemestarin kirja oli teknisesti todella hyvä romaani, mutta odotin, että se herättäisi tunteita. Kudottujen kujien kaupunki taas oli teknistä taitavuutta ja sydämeen meneviä tunteita, eli täydellinen kirja. 

Kirja alkaa siitä, kun Seittien Talon edestä löytyy nuori nainen pahoinpideltynä. Tyttö ei voi puhua, mutta hänen kämmenestään löytyy Elianan, Seittien Talossa asuvan kutojan, nimi. Seittien Talo sijaitsee saarella, jota toistuvat tulvat runtelevat ja jossa kuri on kova. Useimmat eivät osaa lukea ja kaikkea säätelee kahdeksanhenkinen Neuvosto. Saarella on erilaisia taloja niiden asukkaiden mukaan: toiset ovat kutojia, toiset kirjureita ja pahimmat unennäkijöitä, jotka asuvat Tahrattujen Talossa. Unien näkeminen on saarella kielletty ja johtaa välittömiin toimiin. 

Itärannan kieli on kaunista. Tästä kirjasta löytyy samoja teemoja kuin hänen esikoisestaan: ihmisten eriarvoisuus ja luokittelu, veden suuri vaikutus ihmisten kohtaloon, ystävyys sekä ihmisen omatunto ja moraali toimia epävakaissa yhteiskunnallisissa tilanteissa. Lähestymistapa on kuitenkin toinen, ja tämä kirja onkin mielestäni selkeämmin fantasiaa kuin dystopiaa. Fantasia on yksi lempigenreistäni, ja se yhdistettynä kauniiseen suomen kieleen tekee sen, että tämä kirja nousi yhdeksi tämän vuoden lemppareista, ellei jopa kaikista lempparikirjoista. 

Kirjan loppu on yksi kauneimmista lukemistani:

"Sillä meidän hetkemme ovat pieniä ja päivämme hauraita, ja kättemme jäljet maailmassa kuuluvat meille ja silti rajojemme tuolle puolen."

Lukekaa tuo sitaatti ja antakaa sen upota. Rauhallisesti, liplattaen kuin vesi Itärannan kirjoissa. Innolla odotan Itärannan tulevia teoksia, sillä tämä tekisi mieli jo lukea uudestaan.  

2 kommenttia:

  1. Ihanaa, että pidit tästä! Minäkin odotan jo kovasti, mitä Itäranta seuraavaksi kirjoittaa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää oli kyllä mahtava<3 Tiedätkö, onko hänellä nyt työn alla jo uusi kirja kenties..?

      Poista

Mikä kiinnosti, mitä ajatuksia heräsi, mitä ajatuksia haluat herättää? Kiitos paljon kommentistasi♥