27. tammikuuta 2016

Emmi Itäranta: Teemestarin kirja


Emmi Itäranta: Teemestarin kirja
Teos, 2012
330 sivua

Kirja kertoo Noriasta, teemestarin tyttärestä, jota hänen isänsä kouluttaa teemestariksi. Maailman vesivarannot ovat loppumassa, ja ne ovat täysin armeijan hallussa. Veden kätkeminen on rikoksista pahin, ja epäilemättä sotilasvallan huomio kiinnittyy teemestareihin. Ihmiset eivät tiedä entismaailmasta (eli meidän maailmastamme) paljon mitään, mutta siltä suunnalta alkaa nousta pintaan asioita, jotka on yritetty pitää piilossa...

Teemestarin kirja on kaunista kieltä, mielenkiintoista tarinaa ja hyvää rytmitystä. Esikoisteokseksi epäilemättä ansiokas ja tyylipuhdas. Kuitenkin jotain jäi puuttumaan, jokin kiintymys ja tunnejälki, sitoutuminen tarinaan. En tylsistynyt, mutta hahmojen kohtalo ei huolettanut, vaan mielenkiinnolla vain seurasin vierestä, kuinka käy. Se olikin ainut, joka häiritsi, sillä haluaisin sitoutua kirjan hahmoihin ja tuntea vahvoja tunteita lukiessani. Lisäksi välillä pomppasi silmille, että Itärannalla on selvästi joitakin lempisanoja, joita hän käyttää paljon, mutta se ei varsinaisesti häirinnyt. 

Mielestäni mielenkiintoisin hahmo oli Sanja, Norian ystävä, joka huolehti perheestään ja nikkaroi muovihaudalta löytämäänsä romutavaraa. Hänen hahmonsa tuntuu hieman epäluotettavalta ja jääkin ehkä vähän epäselväksi, mikä hänen suhteensa Noriaan on ja miten totta hänen kertomansa on. Ainakin minulle jäi vähän tällainen epäilys, vaikkei kirjan loppu sellaiseen ehkä aihetta antanutkaan. Kaikkien hahmojen motiivit olivat hieman piilotettuja, ja asioita kerrottiin vertauskuvina enemmän kuin suoraan. Se toki taisi olla Itärannan tarkoituskin. 

Lukukokemus oli hyvä, mutta olisin kaivannut tunteikkaampaa suhtautumista siihen. Sen takia en oikein keksi enempää sanottavaakaan (tosin olen kipeänä, joten voi olla ettei aivotkaan anna periksi analysoinnille tämän enempää). Odotan kuitenkin innolla Itärannan Kudottujen kujien kaupungin lukemista! Mielestäni on huikeaa, että Itäranta kirjoittaa romaaninsa samaan aikaan suomeksi ja englanniksi, olisikin mielenkiintoista lukea, miltä englanninkielinen versio tuntuu suomalaiseen verrattuna. Mitä mieltä te olette olleet Itärannan esikoisesta?

2 kommenttia:

 1. Tykkäsin tästä. Tää jäi pitkäksi aikaan päähän pyörimään lukemisen jälkeen. Tosin mulla tuli olo, että tästä kirjasta jäi silti puuttumaan jotain. Taisin itsekin arvostella tämän 4 tähdellä. :D
  Ei oikein ajatus luista täälläkään.. Kauheesti tautia liikenteessä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on kyllä kovat odotukset tuolle Itärannan toiselle kirjalle, koska sitä on kehuttu vielä paremmaksi. Voi ei, paranemisia sinne!

   Poista

Mikä kiinnosti, mitä ajatuksia heräsi, mitä ajatuksia haluat herättää? Kiitos paljon kommentistasi♥