10. joulukuuta 2015

Sarah J. Maas: A Court Of Thorns And Roses

Sarah J. Maas: A Court Of Thorns And Roses
Bloomsbury, 2015
419 sivua
Arvostelu: 

Sydämessäni on erityinen paikka nuorten fantasialle. Kasvoin Harry Potterin ja Tolkienin kirjojen parissa, mutta muuten fantasiakenttäni on jäänyt aika kapeaksi. Tänä vuonna löysinkin uuden lempikirjailijan, Sarah J. Maasin, jonka kirjat tuntuvat täydelliseltä ja tarpeeksi erilaiselta noihin fantasian jättiläisiin verrattuna.

A Court Of Thorns And Roses (tuttavallisemmin ACOTAR) on löyhä uudelleenkerronta Kaunotar ja hirviö -sadusta. Kirja on trilogian ensimmäinen osa, jonka jokainen osa perustuu eri satuun tai myyttiin. Acotar alkaa siitä, kun 19-vuotias Feyre on metsästämässä, ja tappaa suden. Susi ei kuitenkaan ole pelkästään susi, vaan haltia (faerie, en ole varma onko se haltia vai keiju, mutta minusta hahmot tuntuivat enemmän haltioilta). Ihmiset ja haltiat ovat vuosia sitten käyneet sotaa ja heidän valtakuntiaan erottaa näkymätön seinä, eikä kummallakaan ole asiaa toiselle puolelle. Tapettuaan suden Feyren kotiin tunkeutuu peto, joka vaatii Feyren henkeä. Hän kuitenkin tarjoaa Feyrelle mahdollisuuden jättää perheensä ja muuttaa loppuelämäkseen haltioiden valtakuntaan, ja Feyre suostuu tähän. Päästyään sinne, peto paljastuu Tamlin-nimiseksi haltiaksi, joka hallitsee Kevään hovia (Spring Court, pahoitteluni tönköistä käännöksistä). Pikkuhiljaa Feyre alkaa nähdä Tamlinissa muutakin kuin pedon, mutta haltioiden valtakunta kärsii vitsauksesta, joka uhkaa haltioiden lisäksi myös ihmisiä...

Tämä tiivistelmä ei tee oikeutta kirjalle. Maasin kirjoitustyyli on kaunis, mutta nopeatempoinen. Kirjassa on paljon kuvailua mm. luonnosta haltiamaailmassa, Tamlinin kartanosta ja hahmojen ulkonäöstä. Kuvailun kautta Maasin luoman maailman kauneus tulee lukijan mielikuvitukseen kuin itsestään. Maailma on muutenkin mielenkiintoinen, ihmisten ja haltioiden maailman kahtiajako ja haltiamaailman jakaantuminen hoveihin vuodenaikojen ja päivän aikojen (dawn, day, night) mukaan. Kirja on onneksi vasta ensimmäinen osa, joten maailma avartuu varmasti jatko-osassa vielä lisää. Vaikka kirjassa paljon kuvailua onkin, on siinä myös paljon juonenkäänteitä ja toimintaa, jotka pitävät imussaan niin, ettei pysty muuta tekemään kuin lukemaan pienessä pelossa, että mitä seuraavaksi tapahtuu. 

Maasin hahmot ovat myös mielenkiintoisia. Heistä saa nopeasti vaikutelman siitä, millaisia he ovat mutta silti he pystyvät yllättämään. Mielenkiintoisin ja mysteerisin hahmo tässä kirjassa on Rhysand, joka on Yön hovin hallitsija. Hänestä ei ota selvää, mitkä hänen motiivinsa ovat ja millä puolella hän pelaa. Muutenkin hahmojen sijoittaminen haltiamaailmaan (High Fae ja faerie, jos joku tosiaan tietää paremman suomennoksen niin saa kertoa!) on kiinnostava veto, koska viime vuosina on ollut todella paljon kirjoja vampyyreista ja ihmissusista, mutta haltioita ei ole pahemmin näkynyt. 

Katsoin kirjan lukemisen jälkeen muutaman Youtube-videon tästä kirjasta, ja nolotti kun olin lukenut niin nopeasti, etten ollut osannut edes ajatella, miten tämä liittyy Kaunottareen ja hirviöön sen lisäksi, että nuori tyttö pakotetaan elämään pedon luona (joka tässä tapauksessa oli komea haltiamies...). Liittyyhän se, monellakin tavalla. Postauksen lopussa on pari linkkiä, kannattaa ehdottomasti katsoa ne jos on tämän kirjan lukenut. Kirjassa oli hieman samanlaisia elementtejä kuin Twilightissa (nuori nainen rakastuu kuolemattomaan mieheen ja muutama muu asia, joita en voi kertoa ilman että juoni paljastuu), mutta Twilightiin verrattuna hahmot olivat jotenkin järkevämpiä ja pidettävämpiä. Siitä on useampi vuosi, kun olen Twilight-saagan lukenut, mutta joitain juonellisia yhtäläisyyksiä löysin. Kuitenkin kerronta ja tunnelma eroavat selvästi, joten jos et pitänyt Twilightista, kannattaa silti tutustua tähän kirjaan. 

Maas on tunnetumpi Throne Of Glass -sarjastaan, josta onkin ilmestynyt jo neljä osaa ja yksi esiosa. Tämä kuitenkin vetää vertojaan sille sarjalle ja saattaa jopa ylittää sen. Itse olen hurahtanut Maasin kirjoitustyyliin ja tarinoihin aivan täysin, ja olisikin kiva kuulla, jos joku muu on lukenut hänen kirjojaan! Ja mikäli tiedätte suomalaisia blogeja, joissa hänen kirjoistaan olisi kirjoitettu, niin saa linkata kommenttiboksiin. En tunne ketään, joka olisi hänen kirjojaan lukenut ja kaipaan epätoivoisesti ihmistä, jonka kanssa jutella näistä! 

ACOTAR muualla:
- Goodreads
- Katytastic: A Court Of Thorns And Roses - book review and discussion
- polandbananasbooks: A Court Of Thorns And Roses - book talk
- Maureen Keavy: A Court Of Thorns And Roses - review
- Between Chapters: A Court Of Thorns And Roses - review and discussion

2 kommenttia:

  1. Sarah J. Maas on tuttu Booktuben puolelta (teit muuten loistavan postauksen aiheesta!), mutta itse en ole vielä ennättänyt lukemaan hänen kirjojaan. Totta, suomalaisten kirjablogien puolella hänestä tai hänen kirjoistaan ei ole keskusteltu, mutta lupaan kirjata ajatuksiani ylös kunhan pääsen tarttumaan hänen tuotantoonsa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! :) Ja mahtavaa, saisin jonkun jonka kanssa puida niitä kirjoja :D Ihan mielettömän hyviä ovat! Booktubessahan Maas on tosi hyvin vastaanotettu, mutta Suomeen ei ole vielä rantautunut... Toivottavasti pian ;)

      Poista

Mikä kiinnosti, mitä ajatuksia heräsi, mitä ajatuksia haluat herättää? Kiitos paljon kommentistasi♥