6. marraskuuta 2015

Lukutottumuksista ja suomalaisesta kirjallisuudesta

Lukeminen on aina ollut rakkain harrastukseni. En ole koskaan ollut hyvä urheilussa, soittaminen ei ole vedonnut erityisemmin, kuvataide menee enemmän ja vähemmän kausittain. Lukeminen on ollut aina, ja se luultavasti pysyykin. Lapsena luin paljon koirakirjoja, Neiti Etsiviä ja heppakirjakausikin käytiin. Harry Potterista voisin kirjoittaa oman postauksen, sen täydellisempää kirjarakkautta ei ole.

Yläasteella ja lukiossa kirjamakuni monipuolistui ja luin enemmän kirjoja eri genreistä, eri kirjailijoilta, kirjastossa seikkaillen. Luin kaikki kirjat, mitä äidinkielen tunneille piti. Lukion jälkeen kuitenkin lukuskaalani on alkanut kapenemaan. Chick lit ei ole ikinä ollut minun juttuni, eikä myöskään kauhu, mutta joskus muutama vuosi sitten jätin lähes kokonaan erään kirjallisuuden lajin, jonka hylkääminen hävettää nyt. Suomalaisen kirjallisuuden.

Suomalainen kirjallisuus on ollut minulle Sofi Oksasta ja Riikka Pulkkista. Historialliset romaanit ja dekkarit eivät useinkaan vetoa, eikä huumorilla kirjoitettu myöskään. Olen leimannut joidenkin oletusten (en ole lukenut noita, mistä minä tiedän?!) perusteella koko suomalaisen kirjallisuuden, enkä ole tarttunut niihin ollenkaan. Ja sitten kävin kirjamessuilla ja alkoi hävettää. Suomalaisen kirjallisuuden kenttä ei ole pelkästään historiaa, murhia ja huumoria. Kirjailijoita on laidasta laitaan ja he tekevät hienoa työtä. Kirjamessuilla kuulin ensimmäisen kerran esimerkiksi Maija Haavistosta, jonka romaaneissa vammaiset ovat suuressa roolissa. Vammaisuus kaunokirjallisuudessa on jäänyt minulta pimentoon, mutta se kiinnostaa todella paljon. Päätinkin siis, että nyt alan pikkuhiljaa sukeltamaan uudelleen suomalaiseen kirjallisuuteen, etsimään uusia kirjailijoita, uusia teemoja, uusia näkökulmia. Siihen tarvitsisin kuitenkin hieman ulkoista apua. Eli:

Mitkä ovat suomalaiset kirjasuosikkisi? Kuka kirjailijoistamme vakuuttaa parhaiten? Mitä suomalaista kirjaa ei pitäisi ohittaa? Suosituksia kaivataan kovasti, perusteluineen tai ilman!

Kiitän jo etukäteen, auttakaa minua sivistämään itseäni tällä saralla! Seuraavina suomalaisina lukulistalla ovat Anja Snellmannin Antautuminen, Laura Lindstedtin Oneiron ja Saku Tuomisen Luova järkevyys. 

6 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen avaus!

  Tiedätkö, minulle tuli heti sattuneesta syystä mieleen kasa kotimaisia historiallisia romaaneja... Uskallanko suositella? :D Jos olet lukenut ja pitänyt esim. Oksasen Puhdistuksesta tai kirjasta Kun kyyhkyset katosivat, niin voisin kuvitella sinun pitävän ainakin osaksi myös näistä minun suosikeistani.

  Ihan ensimmäisenä tulee mieleen Tommi Kinnusen Neljäntienristeys, joka on pikemminkin kuvaus yhden perheen vaiheista kuin varsinainen historiallinen romaani, vaikka eri ajoissa siinä liikutaankin. Suosittelen todella kovasti!

  Entäs sitten Aki Ollikaisen Nälkävuosi? Suuri pieni kirja, joka sijoittuu vuoden 1800-luvun nälkävuosiin. Yksi suosikkejani ikinä.

  Kjell Westön Missä kuljimme kerran, 1900-luvun alkupuolelle sijoittuva romaani, jossa Helsinki on kuin yksi päähenkilöistä.

  Katja Ketun Kätilö ja Yöperhonen. Ketun mehevä kieli on omaa luokkaansa ja jo senkin takia näihin kannattaa tutustua.

  Sirpa Kähkösen Graniittimies on myös hieno kirja, mutta vaatinee ehkä hieman taustatietoa Neuvostoliiton vaiheista?

  Anneli Kannon Pyöveli, jossa ollaan niinkin kaukana kuin 1600-luvulla. Minua ei hirveästi kiinnosta jo näin vanha historia, pidän eniten 1800-1900-lukuihin sijoittuvista romaaneista, mutta Pyöveli on poikkeus. Äärimmäisen mielenkiintoinen ja uskottava ajankuvaus, groteski kertomus pyövelin ammatista ja muustakin.

  J.-P. Koskisen Kuinka sydän pysäytetään on näistä ehkä epävarmin suositeltava, koska jos talvisota haukotuttaa, niin ehket tartu tähän kovin innolla. Mutta jos sodan tapahtumat ovat jääneet vähän unholaan, niin tämä on viihdyttävä tapa kerrata ne. Siis todella viihdyttävä, ei uskoisi, miten mielenkiintoisesti talvisotaa voi kuvata. Ja on tässä ripaus rakkaustarinaakin mukana.

  Niin ja Leena Parkkinen! Sinun jälkeesi, Max on kaunis kirja 1900-luvun alkuvuosikymmenistä. Päähenkilöinä ovat siamilaiset kaksoset. Kun luin kirjaa, se ei tuntunut ollenkaan suomalaiselta romaanilta. Parkkisen Galtbystä länteen on myös aivan hyvä.

  Toivottavasti joku näistä historiallisemmista romaaneista innostaisi, kaikki mainitsemistani olen nauttinut kovasti. Muista suomalaisista kirjailijoista suosittelen Leena Krohnia (häneen olen ihastunut itsekin vasta tänä vuonna) ja hänen kirjoistaan molempia lukemiani eli Tainaronia ja Hotel Sapiensia, Maria Turtschaninoffia tai pikemminkin hänen nuortenromaaniaan Maresi, koska muita en ole vielä lukenut, Peter Franzénia ja hänen omaelämäkerrallisia romaanejaan (mies on muuten myös hyvä kirjoittamaan!) ja totta kai myös Tove Janssonia (sekä muumeja että aikuisten romaaneja).

  Kävin tässä varmaan läpi kaikki kotimaiset suosikkini, mutta jospa näistä olisi jotain apua ja inspiraatiota :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihan mielettömästi, nyt ei ainakaan lukeminen lopu kesken! :D Kun kyyhkyset katosivat oli semmoinen, että yritin kaksi kertaa ja molemmilla jäi kesken, ehkä joskus saan sen vielä loppuun. Katja Kettu kiinnostaa kyllä, Kätilö oli niin vaikuttava leffa että pitäähän se kirjakin lukea. Peter Franzénin ekan kirjan luin ja tykkäsin kyllä, ja Tove Janssonilta olen muumeja kyllä lukenut, se tästä unohtui! Westöltä olen lukenut tuon ja Leijat Helsingin yllä, niistä kyllä tykkäsin.

   Lähinnä mikä historiallisissa romaaneissa etäännyttää on se, että mielikuvissani ne ovat tosi pitkiä ja puuduttavasti kirjoitettuja eivätkä tempaa mukaansa. Sinun jälkeesi, Max kuulostaa tosi mielenkiintoiselta, ja kyllä nämä muutkin herättävät mielenkiinnon. Kiitos tosi paljon, nyt kun löytäisi vain ajan lukea kaiken !

   Poista
 2. Anja Snellmaniin en oo koskaan joutunut pettymään! Kaikki on ollut tähän mennessä hyvää, mitä oon lukenut.
  Märta Tikkasta on pakko suositella (vaikka kirjoittaakin ruotsiksi niin on silti suomalainen, joten lasken sen nyt tähän myös:---D) Vuosisadan rakkaustarina on paras ja suosittelen todellakin lukemaan, jos et oo jo lukenut!
  Ja mulla kävi niin, että en ollut lukenut yhtäkään "jännitys"kirjaa ennen kuin piti koulua varten lukea Pekka Hiltusen Vilpittömästi sinun ja sen jälkeen oon myös innostunut lukemaan muitakin saman genren kirjoja. Joten jos haluat testaa jotain erilaista, niin voin tuota ainakin suositella (ja jatko-osaa myös).
  Elina Hirvosen kaikista oon tykännyt, Johanna Sinisalosta myös, ja sitten jotain yksittäisiä suomalaisia lemppareita on nyt ollut ainakin Katja Ketun Kätilö, Sarianna Vaaran Huomenkellotyttö, Pauliina Rauhalan Taivaslaulu ja ja Pirkko Saision Punainen erokirja!
  Hups mikä lista, mutta toivottavasti siinä on ees jotain, mitä et oo vielä lukenut ja mikä kiinnostais! :--D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näistä en oo lukenut muuta kuin Johanna Sinisalolta Ennen päivänlaskua ei voi:n ja Anja Snellmannin Lemmikkikaupan tytöt, joten kiitos tosi paljon! Huomenkellotyttö mulla on jo Goodreadsissa to read -listalla. Nyt kun tosiaan ois aikaa lukea kaikkea haha! :D Onneks kuukausi enää niin joululoma alkaa. Mut kiitos <3

   Poista
 3. Naturalistista Suomea kirjoitti Arto Salminen, RIP. Suosittelen lukemaan kaikki kuusi, järjestyksessä, vaikka ovatkin itsenäisiä teoksia. https://fi.wikipedia.org/wiki/Arto_Salminen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ookaan häneen törmännyt, mutta onpa mielenkiintoisia aiheita! Kiitos vinkistä :)

   Poista

Mikä kiinnosti, mitä ajatuksia heräsi, mitä ajatuksia haluat herättää? Kiitos paljon kommentistasi♥