23. marraskuuta 2015

Booktube

Jos pyörii Youtuben ihmeellisessä maailmassa, on ehkä kuullut Booktubesta. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että kirjoista innostuneet ihmiset tekevät arvostelu-, haaste-, ostos- ja koostevideoita kirjoistaan, ja niiden videoiden katsominen on todella koukuttavaa hommaa. Ajattelinkin, että jakaisin muutaman oman lempparini, jos tällainen ilmiö on mennyt ohi! Vloggaajat ovat pääosin englanninkielisiä, mutta puhuvat mielestäni sen verran selkeästi, ettei tarvitse olla superhyvä pysyäkseen kärryillä :) Nimet ovat linkkejä Youtube-kanaviin!

peruseproject
Ehdoton lempparini. Regan on hauska, ja tekee edellä mainittujen videoiden lisäksi esimerkiksi videoita, joissa suosittelee kirjoja tietyn teeman sisältä (maagisia, lgbtq...) ja haastevideoita. Reganin lempigenret ovat (nuorten) fantasia ja historialliset romaanit. Esimerkiksi itse tartuin tämän vuoden sarjalemppariin, Throne Of Glassiin, osittain sen takia, että Regan hehkutti sitä sarjaa niin paljon. Ei muuten ollut väärässä.

bookishthoughts
Löysin Jeanin kanavan vasta viime viikolla, mutta ihastuin samantien. Jean on kirjallisuuden opiskelija, joka lukee niin fantasiaa kuin klassikoitakin. Kanavalla on myös muuta sisältöä, kuten kuukauden suosikit, joissa on niin kirjoja, elokuvia kuin politiikkaakin. Jean lukee aika erilaista kirjallisuutta, mitä itse luen, mutta välillä on hauskaa etsiä uutta luettavaa oman mukavuusalueen ulkopuolelta. Jeanilla on myös maailman söpöin skottiaksentti!

booksandquills
Sannen kanavan kautta löysin Jeanin. Sanne on myös opiskellut kirjallisuutta, ja työskentelee kustantamossa, joten hän osaa kertoa oman kustantamonsa uunituoreet uutuudet. Sanne tekee myös q&a-videoita, joissa katsojat saavat kysellä häneltä asioita esim. Snapchatin kautta, ja sitten hän vastaa niihin, yksin tai jonkun kanssa. Sannen kanavan yksi plussa onkin se, että hänellä on ystäviään mukana osassa videoista ja sitä kautta voi löytää taas uusia vloggaajia!

abookutopia
Sasha on maailman pirtein vloggaaja! Videot ovat positiivisia ja Sasha osaa olla ihanan itseironinen. Myös Sashan lempigenret ovat (nuorten) fantasia ja historialliset romaanit, ja hänellä onkin Reganin kanssa yhteinen "kirjakerho" Perustopia, johon kuka vaan voi liittyä. Kerhossa luetaan yksi kirja kuukaudessa, jonka jälkeen Sasha ja Regan tekevät livekeskusteluvideon kirjasta. Kerho löytyy Goodreadsista.

blueeyedbiblio
Emily on vloggaaja, joka rakastaa Nälkäpeliä ja Chris Prattia. Emilyn videot koostuvat enimmäkseen ostoksista ja haasteista, joita on todella hauskaa katsoa. Löysin Emilyn kanavan kesällä ja se nousi yhdeksi lemppareistani, mutta viime kuukausina Emily ei ole tehnyt videoita. Instagramissa hän kuitenkin mainitsi kuvaavansa taas, joten jospa kohta saadaan taas uutta materiaalia!

jessethereader
Jesse on myös todella positiivinen videopersoona, joka lukee paljon nuorten fantasiaa. Jessen haastevideot ovat hulvattomia, ja hän on tehnyt myös haastatteluvideoita eri kirjailijoiden kanssa, mm. Sarah J. Maasin ja Rainbow Rowellin! Jessen videoiden lopussa on nykyään aina bloops-osio, jossa on pilalle menneitä, hulvattomia pätkiä. Ei kirjoista puhumisen aina tarvitse olla niin vakavaa!

katytastic
Kat on varmaan kunnianhimoisin lukija ja kirjojen keräilijä, mihin olen törmännyt. Hänellä on aina joku lukuhaaste menossa, ja hänen kirjahyllyvideonsa vuoden 2013 lopussa kesti 46 minuuttia! Kirjahyllyvideot ovat ylipäätään yksiä lemppareistani, tykkään katsoa, että mitä ihmisillä on kirjahyllyssään. Katin lempigenre on myöskin nuorten fantasia, se on aika suosittu videoiden tekijöiden keskuudessa, ja siitä voisi kirjoittaa oman postauksensa.

punaviinimaria
Marian kanava on pakko mainita, sillä vaikkei se puhtaasti kirjoihin keskittyvä olekaan, niin se on suomalainen Youtube-kanava, jossa kuitenkin puhutaan kirjoista. Maria on tehnyt haaste- ja ostosvideoita, ja hän lukee paljon nykyaikaista kirjallisuutta. Marialla on todella selkeä ja kiva tyyli puhua kameralle, ja onhan se kiva, että joku suomalainenkin on tähän kirjavideoiden tekemiseen lähtenyt mukaan!


Katson myös monien muiden kanavia, mutta tässä nyt 8 lemppareinta! Olisi kiva kuulla, onko kukaan muu jäänyt koukkuun kirjavideoihin ja keitä teidän suosikkinne ovat?

Ja hei, joulukuussa on tapahtuma nimeltään HarryXmasToYou, jossa eri kirjavloggaajat ovat jakaneet Harry Potter -kirjat ja tekevät niihin liittyviä videoita. Lisäksi he aikovat katsoa kaikki Potter-leffat joulukuun aikana ja ovat jo julkaisseet katsomisajankohdat. Eniten tietoa tulee löytymään Twitteristä ( @harryxmastoyou ), mutta tässä on yksi esittelyvideo koko hommasta (click!). Varsinkin eka Potter-leffa sopii mielestäni täydellisesti joulun aikaan, ja itse haluaisin katsoa noi kaikki leffat ja sen lisäksi lukea Azkabanin vangin joulukuun aikana.

6 kommenttia:

 1. Seuraan myös tiettyjä Booktubettajia, kaksi tuttua henkilöä on sinunkin listallasi, peruseproject (vaikkei kirjamakumme oikein olekaan sama) ja bookishthoughts (jonka kanssa makumme kohtaavat paremmin). Suurin osa muista mainitsemistasi ovat nimiltä tuttuja, mutta heitä en seuraa, koska tuntuvat lukevan pääasiassa YA-kirjallisuutta, josta en itse sen kummemmin perusta.

  Omia lemppareitani ovat mm. Jen Campbell, MercysBookishMusings, WellDoneBooks, Better Than Food: Book Reviews, chboskyy ja Reads and Daydreams. Näiden kanssa makuni kohtaa paremmin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos paljon, noista olin kuullut vain kaksi! YA:lla on paikka sydämessäni, mutta aina välillä tulisi tarve löytää suosituksia muistakin kirjoista. Laitanpa nuo nimet mieleen! :)

   Poista
 2. hei kiitos paljon maininnasta! :-*
  booktube on kyllä ihan paras juttu, voi kunpa se rantautuisi vielä joskus suomeenkin kunnolla!! seuraan itse aika monia noista sun suosituksista (+ edellisen kommentin suosituksista) mutta taisi tuolta muutama mun seuraamistani puuttua, joten suosittelen vaikkapa padfootandprongs07 ja candysomething, jos et sattumalta vielä seuraisi noita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä mitään, tykkään sun kanavasta :-* Ja joo, kyllä mä noitakin seuraan, ois vaan tullu kilometrin mittainen postaus jos oisin laittanu kaikki hyvät :'D

   Poista
 3. Kiitos vinkeistä! Muutamaan kirja-aiheiseen videoon olen törmännyt, mutta en ole jäänyt seuraamaan. Eniten kiinnostaa tietysti suomalaiset kirjavlogit kun kirjatkin ovat varmaan pääsääntöisesti suomeksi ja Suomessa saatavilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä mitään, kiva jos olivat hyödyksi :) Toivottavasti noita suomalaisia kirjavloggaajia alkaisi löytyä enemmän!

   Poista

Mikä kiinnosti, mitä ajatuksia heräsi, mitä ajatuksia haluat herättää? Kiitos paljon kommentistasi♥