27. lokakuuta 2015

Helsingin Kirjamessut ja ostokset

Helsingin Kirjamessut olivat viime viikolla, ja tämä oli ensimmäinen kerta kun kävin siellä. Olin messuilla joka päivä, koska tiesin että viihtyisin eikä yksi päivä riittäisi. Tein itselleni huvittavan tiukan ohjelmakalenterin, sillä messuilla oli mielenkiintoista ohjelmaa laidasta laitaan. Mieleenpainuvimmat olivat Anja Snellmannin keskustelu uudesta kirjastaan Antautumisesta, Riikka Pulkkisen kaksi keskustelua Imagen Kirjallisuuden kuninkaalliset -sarjassa, paneelit vähemmistöistä suomalaisessa kirjallisuudessa sekä lukutaidosta kehitysmaissa.

Yksi hienoimmista hetkistä messuilla oli se, kun kävin pyytämässä Riikka Pulkkiselta signeerauksen kirjaani. Pulkkinen on yksi lempikirjailijoistani ja suomalaisista kirjailijoista rakkain, joten tämä oli ihan mahtavaa. Sen verran kyllä jännitti puhua omalle idolille, että kädet tärisivät tapaamisen jälkeen.

Messuilla oli totta kai kustantajia ja kirjakauppoja laidasta laitaan, eikä shoppailulta voinut välttyä. Voisikin sanoa, että tässä tuli ostettua omat joululahjat, sillä ostin 8 kirjaa....Ostan jonkun verran kirjoja, mutta yleensä parin kuukauden välein ja korkeintaan neljä kerrallaan, joten tämä oli poikkeuksellista. Päätin kuitenkin, että ekoilla kirjamessuillaan saa mennä vähän överiksi ja lahjoa itseään urakalla.


Haruki Murakami: Norwegian Wood & Saku Tuominen: Luova järkevyys

En ole lukenut kuin yhden Murakamin teoksen (1Q84-trilogian), ja Norwegian Woodin olen halunnut lukea monta vuotta sen takia, että Sofi Oksanen jossain haastattelussaan mainitsi lukevansa tätä. Yhden teoksen perusteella en osaa vielä muodostaa mielipidettäni Murakamista, mutta jokin siinä kiehtoi, kun pitää päästä uudelleen hänen maailmoihinsa.

Luovuus ja etenkin arkinen luovuus kiinnostaa paljon, ja koska Tuomisen Hyvä elämä - lyhyt oppimäärä oli todella hyvä kirja, päätin ostaa tämän. Jotenkin tämän tyyliset "helpot" tietokirjat uppoavat minuun ja ovat hyvää vastapainoa mielikuvitusmaailmoissa seikkailemiselle.


Laura Lindstedt: Oneiron & Anja Snellman: Antautuminen

Luen todella vähän suomalaista kirjallisuutta. Se alkoi tuolla messuilla hävettää, ja jotenkin tuli sellainen olo, että nyt on pidettävä silmät auki myös suomalaisille kirjoille. Kuunneltuani Anja Snellmanin haastattelun Antautumisesta, tuntui että tämä kirja tulee koskettamaan ja tämä on saatava. Kävin myös pyytämässä tähän signeerauksen, koska fanityttöily ympäri Messukeskusta on ihan ok.

Ennen messuja en ollut kuullutkaan Laura Lindstedtistä, mutta tämä kirja oli nostettu Imagen kirjanumerossa esille. Synopsis ja eri tekstilajien vaihtelu kirjan sisällä saivat minut kiinnostumaan, ja ostamaan tämän. Riikka Pulkkinenkin mainitsi lukeneensa tämän kirjan, joten tämä on varmasti tarttumisen arvoinen kirja. (Pientä Pulkkis-fanitusta ilmassa kenties? Onko täällä muita?)

Postaus suhteestani suomalaiseen kirjallisuuteen on tulossa, tätä aihetta pitää ruotia enemmän mitä tähän viitsin änkeä!


Anthony Doerr: Kaikki se valo jota emme näe & Harper Lee: Kaikki taivaan linnut

Nämä kaksi olivat kirjoja, joita lähdin messuilta hakemaan. Kaikki se valo jota emme näe on jäänyt mieleeni pyörimään, sillä lainasin sen ensin englanniksi ja sitten suomeksi kirjastosta, enkä kummallakaan kerralla saanut sitä luettua. Jokin siinä kuitenkin jäi vetoamaan, ja nyt ei tarvitse jättää kirjaa kesken varausjonojen takia ja saa hidastella niin paljon kuin haluaa.

Ostin syntymäpäivälahjaksi itselleni Harper Leen Kuin surmaisi satakielen (jota en ole vielä lukenut) ja jotenkin jäi sellainen olo, että sille pitää saada parinsa. Ja onhan tämä erikoinen kirja, kun ilmestyi 55 vuotta edeltäjänsä jälkeen! Ja todetaan sekin, että tässä on todella kaunis kansi. Hyvää työtä Gummerus, saitte klassikkoja kaihtavan tarttumaan Harper Leehen (osittain) kansitaiteen perusteella.

Jody Revenson: Suuri otuskirja & Maaginen maailma

Jos tietää mitään minusta, osaa sanoa että olen vannoutunut Potterhead for life. Suuren otuskirjan lainasin kirjastosta kesällä ja se oli mahtava luonnoksineen ja kuvineen, selostuksineen kaikkien kummallisten otusten syntyprosessista. Maaginen maailma on ilmeisesti samanlainen, mutta siinä kohteena on eri paikat Potter-maailmassa, kuten Tylypahka, Likusteritie 4 ja Viistokuja. Nämä pohjautuvat Potter-elokuvien tekemiseen, mutta koska rakastan niitä elokuvia melkein yhtä paljon kuin kirjojakin, oli aika pakko hankkia nämä. Ja sain mukana kolme pöllökirjanmerkkiä! Enkä usko, että ihmisen elämässä voi olla liikaa Harry Potteria. Eihän?

Tässä siis saaliini! Sisäinen kirjahamstraajani on tyytyväinen, nyt on hyvät varustelut näihin pimeisiin syysiltoihin. Messujen jälkeen oli poikaystävän kanssa puhe, että tämä kirjaharrastaminen voi tulla kalliiksi, mutta on niitä haitallisempiakin addiktioita. Kirjallisuuden harrastaminen on kuitenkin aika lempeää loppujen lopuksi.


Mites te, kävittekö tänä vuonna kirjamessuilla ja millaisia kokemuksia ja ostoksia sieltä tarttui?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mikä kiinnosti, mitä ajatuksia heräsi, mitä ajatuksia haluat herättää? Kiitos paljon kommentistasi♥